image
Merită mers la acest film, de-ar fi si numai ca sa o vezi pe Ann Hathaway hîdă si plangand cu muci, aparent reali, dar stiind insa ca te vei plictisi, pe alocuri atroce, in următoarele două ceasuri (filmul face 2.30)…
.
Ca toată lumea, știam totul despre Les Misérables inainte de a-l merge sa-l văd, lucrul principal de avut in cap inainte de a-l vedea fiind acela că filmul nu e bazat direct pe romanul lui Hugo, ci pe spectacolul de music hall care in ultimele doua decenii a devenit un succes planetar.
.
Ma așteptam, deci, ca actorii sa cânte, nu insa sa cânte tot timpul, lălăit, fara oprire, vreme de două ore si jumătate. Acest parti-pris al regizorului Tom Hooper (The King’s Speech) de a relua frontal tradiția filmului muzical e curajos, insa rezultatul e foarte perturbant.
.
Sintem obisnuiți, din tradiția marilor filme muzicale, inclusiv cele moderne precum Hair, Tommy si Jesus Christ Superstar ca intre cântece lumea mai si vorbește normal… nu insa in Les Misérables…
.
Ideea nu este ca totul are aerul artificial, astua face parte din conventie, e artificial ca orice film muzical… Nici in JC Superstar nu se aștepta cineva la credibilitate istorică… Nu, ceea ce erodează atenția spectatorului e faptul ca se cânta in permanenta, de la început pînă la sfarsit, inclusiv atunci când un personaj trebuie sa spună “Dă-mi, te rog, sarea”… Am văzut destul de multă lume plecand din sala de la o ora încolo.
.
Acceptam insa si asta, pentru ca știm ca actorii cânte de fapt in direct… iar unii o fac foarte-foarte bine. Hugh Jackman (ocnașul fugit Jean Valjean) chiar cântă, in vreme ce Russell Crowe (roboticul polițist Javert, care incarneaza răutatea tenacitatii administrative) se cam cazneste. Uluitoare este insa Ann Hathaway (Fancine, nenorocita care își vinde parul si dinții si se prostitueaza pentru fetița ei) este absolut uluitoare si convingatoare…
.
In mod surprinzător, cuplul sordid de la care așteptam multe al celor doi Thénardier: Sacha Baron Cohen și Helena Bonham Carter. Ăștia doi sint grotesti si neconvingatori si parcă ar juca in alt film… sau ca si cum nu si-ar fi revenit de când au facut personajele cele mai demente din Borat si Alice in Wonderland… numai ca acolo erau alte conventii.
.
Altminteri, da, vizual totul e splendid, iar fiecare plan amintește de tablourile lui Turner sau Delacroix (mai ales scenele de pe baricade)… dar pentru cei vor sa știe o apreciere serioasa si scurta, merită mers la acest film mai ales ca sa o vezi pe Ann Hathaway hîdă si plangand cu muci.
l
image
—-
Les Misérables – Best Supporting Actress: Anne Hathaway, plus Sound Mixing, Makeup and Hairstyling la Oscar annul acesta :

Bilanțul foarte convențional al Oscarurilor 2013…