In romanul lui Mircea Eliade “Nouăsprezece trandafiri” (1980), presupus a se petrece în România comunistă, prin 1968, simultan cu reprimarea Primăverii Pragheze de către URSS, personajele, prinse în capcana ideologiei represive a puterii, reușesc în final să fugă din țară luând cu ei niște documente compromițătoare pentru regim și traversând granița din nord… în Cehoslovacia.

La 35 de ani de la încheierea războiului, distinsul profesor încă era convins că România mai avea graniță cu Cehoslovacia (cum avusese până în 1945).

Cum? Se numește asta o licență narativă? Aiurea, Eliade nu știa. Uitase. Era plecat de decenii, nu ținuse pasul cu hărțile, rămăsese cu Cehoslovacia în cap, deși acolo în nord era acum URSS-ul de un sfert de secol.

Dar să zicem noi totuși că avem o licență narativă în acea graniță cu Cehoslovacia în 1968? Hm, nu putem, pentru că este un dispozitiv narativ esențial: fără acea graniță, personajele n-ar fi putut să scape din România.

Bine măcar că Eliade n-a făcut personajele să se pitească în sud, în Cadrilater, prin cercul găgăuzilor dispăruți.

Să o spunem însă cu un oftat: toate astea-s nimicuri față de dezinvoltura cu care trata Eliade faptele și adevărul istoric verificabil atunci când inventa un fluid mistic și un cult al lupului care ar fi traversat mileniile și spațiul carpato-danubian, de la daci până la legionari:

— Mircea Eliade și mitologiile lui inventate (despre daci și lupi)

— Structuralismul este o ontologie: pentru ce Eliade nu era un structuralist

https://cabalinkabul.com/2019/08/21/structuralismul-este-o-ontologie-pentru-ce-eliade-nu-era-un-structuralist-orice-ar-spune-baconschi/

— Cât de depășit e Mircea Eliade? Despre discreditata “ideologie tripartită” indo-europeană

https://cabalinkabul.com/2019/08/09/cat-de-depasit-e-mircea-eliade-despre-discreditata-ideologie-tripartita-indo-europeana/

— Mircea Eliade, Georges Bataille și despre cum nu trebuie să luăm în serios ce scria Eliade despre Islam

Mircea Eliade, Georges Bataille și despre cum nu trebuie să luăm în serios ce scria Eliade despre Islam

— Eliade, legionari, evrei si ceva despre Herta Müller – Interviul meu cu Norman Manea

Eliade, legionari, evrei si ceva despre Herta Müller – Interviu cu Norman Manea…

Yogah citta vrtti: dacă Eliade ar fi fost lingvist ar fi înțeles legătura dintre yoga și Wurst

Yogah citta vrtti: dacă Eliade ar fi fost lingvist ar fi înțeles legătura dintre yoga și Wurst