486206_488796487820861_1946813856_n
Remus Cernea l-a dat în judecată pe Gigi Becali pentru că multiplul pelerin la Athos  l-a făcut anul trecut: “drac împielițat”.

Pentru acest “drac împielițat”, Cernea îi cere lui Becali despăgubiri de 50.000 de euro.

Acum… Eu nu știu cum stă Cernea cu umorul, dar, de pildă, Andreea Pora nu s-a ofensat prea tare când Becali a făcut-o în direct la TV  “ciocănitoare”…

Nu s-a ofensat, pentru că ea știe că atunci când aceeași persoană (Andreea Pora) e atacată grosolan atât de Antena 3, cât și de Becali, trecând prin Papahagi și Baconschi, cu toții legându-se de feminitatea ei, ceva e în neregulă cu bărbatul român, de fapt (sau aromân, in cazurile Becali-Papahagi).

Acum, la Antena 3 sînt doar gealați inarticulați și nu-i luăm în seamă. Realitatea însă cu  “ciocănitoarea” lui Becali e mai complexă decât am crede. Ce nu s-a înțeles atunci când a insultat-o este că Becali i-a făcut de fapt Porei un foarte mare compliment. La aromâni, ciocănitoarea, confundată în simplitatea lor pastorală deseori cu coțofana, este nu doar o pasăre pur benefică, ci se folosește expresiv vorbind despre o femeie frumoasă.

Are diverse nume (dar și noi îi spunem în multe feluri, de pildă ghionoaie). Bunii aromâni o numesc, in naivitatea lor pristină :

— ciocănitoarea: hărăflij, hășcă,caracàxă, iarmageà sau hărăhastă.

Cum ne informeaza marele lingvist machedon Tache Papahagi într-al sau monumental Dictsiunar rumăn-armăn, unei femei frumoase si svelte îi spui: ti fătsesh hărăhastă (= te-ai facut ciocanitoare, sau cotofana), adică: arăți bine, ai slăbit, esti frumoasă.

O mare confuzie lingvistica, asadar. Tot așa, cum ne informeaza acelasi Tache Papahagi, ar fi bine sa invatam că “la aromăni urina proaspătă e folosită contra transpiratiei picioarelor“.

(Tache Papahagi, Mic dictionar Folcloric, Ed. Minerva 1979, p.487)

La atâta naivitate de limbaj, cum naiba să te superi pe “drac împielițat”? Dacă era cumva un compliment acolo?