image

De: Robert Rodriguez, Frank Miller

Frank Miller peste tot, Frank Miller cu aspectul lui de Freddy din filmele horror cu acelasi nume si penița lui Hugo Pratt… cel cu Corto Maltese

Cu: Mickey Rourke, Jessica Alba, Bruce Willis, Josh Brolin, Eva Green, Ray Liotta, Lady Gaga, etc, etc…

Jjjjjjduuuuuummmm !… A trecut peste tine acceleratul estetic.

Despre Sin City nu ai mare lucru de spus, după ce ai stat cu gura căscată (eu o fac mai grațios decat alții) vreme de două ore, decât că pentru moment el reprezintă perfecțiunea in categoria cartoon-gothic ultra-violent transpus pe ecran, impecabil, scump, somptuos și fără falie.

Perfecțiunea trebuie recunoscută, salutată si lăsată deoparte. Nu are rost să te apuci de decorticat si criticat detalii, sau deplâns ambalajul, sau nu stiu ce afectare sau defect de prezentare. Perfecțiunea e acolo, etalată obscen in fața ta.

N-are rost nici să te apuci să analizezi nu stiu care din poveștile schițate care se împletesc, sau care revin din primul voleu de acum un deceniu. Primul Sin City cinematografic a fost acum 9 ani, iar ăsta, A Dame to Die For (chiar așa) aduce în plus și 3D.

3D total inutil, de altfel. L-am văzut in sală, cu ochelarii ăia incomozi, și nu are nimic excepțional de grafic, ba chiar nu m-am ferit deloc de gloațe, săgeți, bucăți de pavaj sau de creier… Filmul funcționează foarte bine si pe ecran plat, universul pe care ti-l creează de la primele imagini se situează în cap.

Totul e acolo din primul Sin City, mai puțin surpriza… Da, nu, nici surpriza vizuală (căci stii deja de la inceput la ce să te aștepți, chiar dacă nu esti o secundă dezamăgit) si nici narativă, sau in casting… Nu ne mai miră să vedem monstrul tip Hulk care a devenit fragilul Mickey Rourke. Mai rar așa un come back transfigurat cum a făcut umil ăsta, dat multă vreme drept loser irecuperabil.

image

Nici măcar în violență filmul nu surprinde, și desi conține scene insuportabile, acest al doilea episod nu îl depășește pe primul în oroare… Acolo îl aveam pe acel Harry Potter asasin psihopat care se lasă dezmembrat și dat la câini… Si aici avem ochi scoși și creieri pe pereți, iar jeturile de sange, întrucât e un film alb-negru, sunt țîșnituri albe, sugerând pale de spermă pe fond de cărbune.

Eva Green în călugăriță malefică, fără o urmă de umanitate, e hipnotică… Mickey Rourke, în ciuda prostiei lui abisale în viața reală, e magic în rolul Marv, emanând subumanitate cu puritatea diamantului.

De văzut cu băutură la îndemână și nu singur.

Eva Green e limpede steaua venită din Franța care urcă… Marion Cotillard pe lângă ea pare ieșită din filme cu Louis de Funès.

Eva Green a aparut recent, nevorbitoare, și in westernul foarte prost, dar mult trâmbițat, cu același Mads Mikkelsen cu care jucase în Casino Royale:

Salvation (2014) – un dezastru cinematografic fără mântuire

http://cabalinkabul.com/2014/09/13/salvation-2014-un-dezastru-cinematografic-fara-mantuire/