Image
 

Improbabile arătări, livide, anorexice, cu unghii de Morticia din Adams Family si suflet de fetițe speriate, bacantele desculțe din Vamă mănâncă duminica la Cherhana, acolo sus pe faleză, unde mizeria e întreținută estetic.  

 
Acum, cu cherhanaua etimologia e următoarea, iar cei interesați numai de mâncare pot sări următorul paragraf :

In toata lumea irano-otomanã, din India pîna in Balcani si in toata Asia centrala, sintagma persanã “karhana” a devenit termenul generic pentru atelier sau fabrica (de la pers. kar = munca, a munci, si hana = casã, local, cladire… karhana  >> locul in care se munceste organizat, atelierul.
Si astazi, din hindi pînã în turcã, karhana = fabrica, uzinã, atelier, etc., orice loc in care se munceste structurat, in echipa. Numai in românã, mostenit din contactul cu otomanii, in special in Dobrogea, cherhana desemneaza exclusiv locul in care se pune peștele in lăzi si butoaie…
 
 … era in mod vizibil singura activitate de manufactura organizata a localnicilor.
 
Reluați lectura aici :
 
Aflați că toți acei pești pe care îi mâncați acolo pe plită provin probabil de la Megaimage, iar nu din marea clipocitoare sub cherhana. 
 
Desfid pe oricine să spună cand a văzut in ultimele decenii pe vreunul din “pescarii” ăia burtoși impingand o barcă spre larg, in marea pe care Joyce –parafrazandu-l pe Homer– o numea “de culoarea mucilor”.
 
Ce găsiți proaspăt la “cherhanaua” din Vamă sint feliuțele de dovlecei și pâinea. 
 
Vinul la carafă e acceptabil. Ciorba de pește, doar zeama. Altminteri, ce are ea înauntru sint odioase hălci de crap de crescătorie hrănit cu cadmiu și plumb, pește nenatural de gras, care pare a fi plămădit din ceea ce Joyce spunea că dă culoarea mării. 
 
Crapul de crescătorie e un pește care dă adicție religioasă. Multe din depresivele care îl consumă se sinucid în mod regulat, in cap, uneori chiar foarte creativ.
 
E cu sinuciderea în cap cum e și cu un manuscris pierdut. Poți să spui după aia, cui te crede: mamă ce tare era ce-am scris acolo. Dar s-a dus. 
 
Si chiar daca nu te crede nimeni, tu tot știi că era tare.
 
————-
 
Despre “Marea de culoarea mucilor”!… ( In Pula, Joyce dezleagã secretul lui Homer :
http://cabalinkabul.com/2013/01/26/marea-de-culoarea-mucilor-in-pula-joyce-dezleaga-secretul-lui-homer/