Image

 Exista seria aia de cãrțulii englezesti ”Bluff Your Way in…“ : Wine… Consulting… JazzEU PoliticsZen Poetry, etc., you name it… Sint amuzante si pe jumatate utile, daca nu le iei prea in serios. Bluff Your Way in Cooking inca nu s-a scris (afara de una despre Gourmet Cooking bazata doar pe bluff in conversatii) din motive evidente: acolo nu poti trisa… La fel, nu s-a scris Bluff Your Way in Women… tot pentru că trișatul e contraproductiv acolo… pînă la urmă, tot tu te regăsești cu rezultatul bluffului.

Ma pregateam sa umplu eu acest gol hermeneutic, cînd am dat de -si am sarit olimpic pe- cartea lui Liiceanu Despre Seductie !…

Am stat toata ziua acasă cu șampanie si canapeluțe citind-o in paralel cu De ce iubim femeile a lui Cartarescu…

Ei bine, scriu acum cu o posãcealã athonitã. M-am mohorît solid vãzînd cã Liiceanu, care figureaza foarte seducator pe coperta manulului sãu publicat de Humanitas,  ajunge la concluzia solemnã ca seductia se declinã dupa principiile lui Noica, pentru ca pune intrebarea: „întru ce anume se face ea“… raspunsul lui fiind ca ”seductia este o forma de putere“…Aï !…

Cartarescu e si mai imprudent; el conchide grav, folosind periodic termenul disperare, ca iubim femeile „pentru ca au sâni rotunzi, cu gurguie care se ridica prin bluza cand le e frig“… Concentrat ascetic pe meșteșugul scriiturii, omul nu-si dã seama cã a terminat-o definitiv cu alea care au țîțele mai floppy, neștiind să le ridice prin bluză cand le e frig…

Ne mai zice Cartarescu: „Le iubim pentru ca nu miros a transpiratie sau a tutun prost si nu asuda pe buza superioara“… Ce vorbesti, tu? Se si tradeaza ca nu a mai fost de mult cu o femeie adevărată.

Foarte ciudat… Niciunuia din ei nu i-a trecut prin cap ca femeilor le mai place si umorul… Altfel, dacă eși guru pompos, le faci cam morocãnoase si după aia nu mai poți să spui că e vina lor.

Dumnealor nu stiu, se vede, ca in realitate ai sedus o femeie cînd îi vorbesti de Heidegger iar ea rîde în hohote. Dupa care schimbi dramatic tonul si îi spui exact aceleasi lucruri din Heidegger, mustrând-o,  iar ea se apucã sa plîngã. Asta e tot…

Și-un ținut de mână în parc.

————