Pina la urma ce stim exact despre limba dacilor (traco-getilor, etc)? Ca sa nu-i mai lasam pe dacopaţi sa ne bîrîie ca era o limba adamica, pe care ei o citesc incantând în transa din nu stiu ce tablite ce parca-s accesorii din Indiana Jones si misterul Arcei pierdute. (Lasam deoparte bolnavii mintali care au ajuns la concluzia ca dacii vorbeau… latina inaintea latinilor… Aceia nu pot fi convinsi de nicio logica umana, pentru ca altfel ar vedea singuri ca daca dacii vorbeau de fapt latina inaintea venirii romanilor, atunci orasele si raurile din Dacia ar fi purtat nume latinesti, iar nu Germisare, Buridave si Sarmizegetuse)…
Ei bine iata, pe scurt, schematic si pas cu pas, ce stim in realitate, sau ce putem presupune in limitele datelor existente despre limba dacilor:
Stim –sau putem presupune cu argumente suficient de verosimile- ca limba traco-dacilor era inrudita cu cea a stramosilor albanezilor de astazi. Asta au recunoscut-o pana si cei mai nationalisti dintre lingvistii români. E de altfel de presupus ca dacii, getii, tracii NU vorbeau o singura limba, ci dialecte sau limbi inrudite si poate (POATE, dar nu stim) suficient de apropiate pentru a face o intelegere posibila intre diversele triburi. Este insa total implauzibil ca in antichitate sa se fi vorbit o singura limba pe un teritoriu atat de întins care e cel al Romaniei de azi si al nordului Balcanilor. Ajunge doar sa ne gandim ca in vremea cuceririi Daciei, in Italia insasi, in imprejurimile Romei imperiale inca se mai vorbeau limbi total diferite de latina, unele inrudite cu aceasta, precum osca, umbriana sau falisca, altele fara a avea nicio legatura cu acestea, apartinand unei familii lingvistice neidentificate inca, cum e nedescifrata etruscã. Ca si in Galia, Iberia, etc., unificarea lingvistica a teritoriilor cucerite în Dacia s-a produs datorita latinizarii.
Inrudirea limbii (limbilor) dacilor cu dialectele stramosilor albanezilor e facuta plauzibila de numeroasele similitudini lexicale dintre romana de azi si albaneza, dar mai ales –asa cum am aratat-o intr-un studiu aparut in Essays in Memory of Ioan Petru Culianu (Bucuresti, Nemira, 2001), care poate fi citit in rezumat aici :
http://cabalinkabul.com/2013/07/22/despre-legaturile-subterane-ale-romanei-cu-albaneza/
… mai ales de faptul ca latinizarea celor doua limbi, romana si albaneza, s-a petrecut in acelasi fel si in acelasi timp si ca structura lor gramaticala a evoluat in paralel in mod similar, intr-asa masura incat ea e si astazi identica in româna si albaneza, influentand chiar in istoria inca recenta limbile slave din Balcani.
“Sunt-eşti-este” ~ jam-je-është
Odata postulata in mod plauzibila inrudirea limbii dacilor cu cea a stramosilor albanezilor, rezulta in mod necesar ca trebuie sa presupunem si o apropiere a limbii (limbilor) dacilor de limbile iraniene. Acest lucru suna ingrijorator, intrucat pare a confirma teoriile dacopaţilor in legatura cu stramosii nostri care ar fi colonizat intreaga lume veche, inclusiv Iranul si India, el insa se fondeaza pe presupuneri legitime. In realitate e vorba doar de apropieri tipologice banale in cadrul familiei indo-europene.
Asa incat: stim mai intai ca albaneza este o limba de tip “satem”, precum limbile slave si iraniene, intretinand in acelasi timp mari similitudini cu armeana. Verbul “a fi”, cel putin la cele trei persoane ale singularului, se conjuga identic in albaneza si pashtunã, limba neo-iraniana a talibanilor din Afganistan. Pentru a nu intra intr-o demonstratie prea complexa, ajunge sa constatam ca “sunt-esti-este” se spune in alb. jam-je-është, in pashtunã jam-je-shta, de la reconstruitul indo-european asmi-asi-asti si ca lucrul indica acelasi proces fonetic rar al disparitiei lui –s- dupa ce a trecut printr-un stadiu s > h…
E doar un exemplu probant. O lunga serie de “cognati” (termeni inruditi) apropie de asemenea albaneza de limbile iraniene (si, in paralel, de armeana).
E de presupus, de aceea, ca daco-geta, inrudita fiind cu proto-albaneza, prezenta aceleasi similitudini cu limbile iraniene ca si albaneza: o limba de tip satem, in care –s- indo-european tindea sa devina –h-, etc…
O asemenea situatie ar fi de altfel nu doar plauzibila, ci chiar necesara, s-ar putea spune, intrucat ea ar plasa limbile traco-dacilor si proto-albaneza ca veriga de legatura intre limbile iraniene (care se intindeau, cu scitii, pina in Moldova si Ardealul de astazi) pe de o parte, armeana pe de alta, prin fenomenul binecunoscut de concatenare a limbilor popoarelor in expansiune (in cazul de fata indo-europene) care se indeparteaza in valuri de la un focar central. Cazul cel mai cunoscut de concatenare sint limbile slave, care formeaza un arc foarte logic de evolutie lingvistica in valuri, fara intrerupere, mergand de la rusa si ucraineana, prin limbile slave occidentale polona si ceha, trecand prin slovena spre limbile din Balcani, sarbo-croata si bulgara-macedoneana. Frontierele intre limbile slave sint fluide, expansiunea s-a produs in cercuri concentrice si, tot asa, numeroase sint dialectele slave de tranzitie, intermediare, greu de clasat intr-o limba sau alta.
Indicii lexicale
In afara de apropierile cu albaneza nu avem niciun alt indiciu lexical, intrucat cele cateva zeci de nume de plante date de Dioscoride ca fiind dacice nu se apropie de nimic cunoscut noua astazi (doar trei sau patru pot intr-adevar fi apropiate de anumite denumiri albaneze de plante). Un indiciu mai serios, sugerand de asemenea o apropiere de iraniana, ar fi numele asezarii fortificate la daci: dava, sau deva, in mod limpede reprezentand numele indo-european al peretelui sau zidului de aparare care e daeza in iraniana (de aici ir. pairi-daeza = zidul inconjurator al unei gradini, oras, etc., din care evreii antici au facut pardes = gradina Paradisului).
In dacã un loc fortificat era dava/deva – în persana de astazi zid inca se mai spune dewar.
Pornind de aici, in mod nesurprinzator, anumite toponime dacice au, intr-adevar, o consonanta iraniana. Astfel, Germisara, numele antic al unei asezari de langa niste izvoare termale fierbinti (unde romanii aveau de altfel sa ridice terme): este legitim sa asociem numele locului cu izvoarele respective si, asa cum avem nenumarate alte exemple pe planeta (gen: “Tbilisi” -Caldul, de la izvoarele de acolo-, “Chaudfontaine”, etc.), sa apropiem dacicul germ– [gherm-] de iranianul garm = cald, inrudit de asemenea cu germanicul warm, grecescul thermos, etc… Germ-garm e nu numai o apropiere posibila, dar Germisara nu face decit sa intareasca celelalte lucruri ce pot fi presupuse despre dacã: o limba de tip “satem”, inrudita cu albaneza care la rindul ei prezinta asemanari cu limbile iraniene.
Dar dacã –atentie, fara niciun joc de cuvinte, DACÃ- germ in daco-getã = garm (fierbinte, cald) ca in iraniana, asta ne arata si faptul ca desi limba (limbile) daco-traco-getilor erau apropiate de proto-albaneza, ele erau totusi limbi diferite de aceasta, cel putin printr-un tratament divergent al anumitor consoane initiale, pentru ca in albaneza acel g– initial din garm a evoluat inca din antichitate spre z-… De aici alb. zjarr = foc.
Ca o completare: dialectul kurd (deci o limbã iranianã) Zazaki, din Anatolia, este singura limbã indo-europeana moderna in care “sat, asezare” se spune: dewî (cf. in dacicã “deva”, legat de numele iranian al zidului: devar)… In mod absolut previzibila, kurda are “germ” pentru “cald”, “fierbinte” (cf. dacicul Germisara)… etc… O comparatie a numelor plantelor dacice gãsite in Dioscoride cu cele din dialectele kurde de astazi ne-ar rezerva poate multe surprize…
Iata asadar tot ce stim si tot ce vom sti vreodata despre limba dacilor. Dacii nu vorbeau o limba speciala sau unica si nu existã, de altfel, limbi “nobile”. Conceptul e lipsit de sens. Dacii neposedind o scriere, iar grecii neocupandu-se de limbile barbarilor vecini ca sa ne lase vreo gramatica sau dictionar, cum faceau asirienii, nu vom ajunge niciodata la altceva decit la aceste concluzii prudente, de bun simt lingvistic.
Ocultistii si escrocii care afirma ca au descifrat –fara vaste cunostinte lingvistice si fara texte bilingve la dispozitie- nu stiu ce tablite suspecte ar trebui macar intrebati cum se spunea in dacã eu sint- tu esti – el este. Evident ca nu vor sti, pentru ca in loc de fraze normale tablitele lor vor contine doar invocatii catre zei inventati, fara multe forme verbale, întrucît in mintea amorfa a falsificatorilor-patrioti limbile sint doar o succesiune de nume nobile, iar nu mecanisme vii care ne vorbesc.
————————–
Cf. și :
Istoria fãrã perdea: Daco-getii, niste briganzi nomazi si poligami ?…
Istoria fãrã perdea: Daco-getii, niste briganzi nomazi si poligami ?…
————-
105 Responses to Germisara – ce stim de fapt despre limba daco-getilor?…
Există, însă, vreo explicație a faptului că deși romanii au cucerit doar Oltenia, o parte din Muntenia și Ardeal, limba română se vorbește până la Nistru?
Franța a fost colonizată de romani pentru sute de ani. Dacia mai puți de 200. Cu toate acestea, francezii vorbesc mai multe dialecte, toți românii din jurul Carpaților un singur dialect. Care poate fi explicația?
explicația e cât se poate de simplă: nu romanii, ci românii au dus româna până la Nistru.
În primul rînd nu e vorba de NISTRU ci de NIPRU! Cînd au venit ruşii în acea regiune, în sec 18, acolo erau sate de români, care desigur erau numiţi vlahi!
În al doilea rînd dacă moldovenii ar fi învăţat româneşte de la alţi români de ex ardeleni, nu ar fi avut aşa de multe cuvinte diferite de aceştia! În acest caz s-ar fi vorbit ardeleneşte şi în Moldova.
“Mi-o chicat o pierje pi borta bagdadii di mi-o feştelit prostirea di la oghial”
Ce cuvint este ardelenesc aici?
Eu as pune o intrebare.Ovidiu afirma ca nu are cu cine vorbi in limba latina si ca chiar grecii aveau limba alterata de limba geta.Atunci cine il oprea sa plece in alta parte daca nu il pazea nimeni.
Saracul Ovidiu a ajuns intr-o stare de depresie monumentala cauzata de frivolitatea sa confruntata cu brutala pierdere de comfort si anturaj. Indruga la inceput cate in luna si in stele, doar un Alexe sau un Djuvara, cu ura de tara pot lua lamentarile sale ad literam, pentru a isi suporta ineptiile preferate. Saracul Ovidiu. Spunea insa totusi foarte deslusit: vorbesc o limba rusticala, getii. Deci nu o limba straina ininteligibila, ci rusticala, greoaie. De ce?
Mihai Papuc, ai pus o întrebare la care latinopaţii nu nu au putut răspunde mulţumitor. Teoria lor e că moldovenii au învăţat româneşte de la ardeleni. Este evident greşită.
Explicaţia mea e alta: aşa vorbeau şi traco dacii, adică nu s-a romanizat nimeni în teritoriile trace.
Nu s-au romanizat nici galii, nici germanii antici….nimeni.Dialectele italiene au existat şi sub domnia Romei.Explicaţia cu românii care au dus limba în Moldova nu ţine pt că sînt foarte multe cuvinte de bază care sînt diferite în Moldova faţă de Muntenia sau Ardeal.
Prostii, nu exista nici un cuvant de baza diferit in toate graiurile romanesti… in Moldova sunt multe slavisme intrate in vocabular, ca imprumuturi.
Bossulache — 80% din imprumuturile dumitale sunt de fapt cuvinte cu origini comune indo germane, si in secolul 19 inca erau multe dintre ele considerate drept imprumuturi din “Vlaha” in Rusa ( Baudouin de Courtenay)
“jam-je-është, in pashtunã jam-je-shta”
Trag concluzia că în albaneză acest verb nu vine din latină ci a fost acolo înainte ca aalbanezii să afle ceva despre romani.
Si eu as crede ca Albanezii sunt SKYTI cum isi zic ei skhip si sunt de origine nord iraniana probabil migrand acum 3 mii ani in Europa si poate mai tarziu cand au existat unii regi skyti in sudul Dunarii.
Problema este ca si in zona de nord a marii Negre erau greco-skyti probabil avand o limba din aceasi familie .
Albaneza este un idiom de tip neotrac, nu neoilir (cum se încăpăținau ei să creadă), au spus-o de mult și tracologii bulgari, și Giuliano Bonfante și I.I. Russu și eu. Dar primul a spus-o Hasdeu acum mai bine de un secol, intuitiv sau nu.
Problema cu limba LATINA sta cam asa: daca studiati limbile baltice Lituaniana si Letona veti vedea ca multe cuvinte sunt asemanatoare cu limba latina desi nu s-au intalnit niciodata.De asemenea multe cuvinte din limbile baltice le gasim in limba romana .Este posibil ca balticii sa fi fost stramosii comuni ai proto latinei si proto-dacei.Si atunci romanizarea s-a facut foarte usor deoarece multe cuvinte erau asemanatoare.Un exemplu APA in romana UPA in lituaniana si Aqua in latina .Alt exemplu : PUI in romana PUER in latina si Puika ,Puis in lituaniana. Cuvantul “MAL”, malul apei, malul unui rau, am iesit la mal..etc.
In albaneza “MAL” inseamna deal, munte, si asta era asemanarea lui Hasdeu dar mai exista cuvantul “MAL” intr-o limba unde inseamna acelasi lucru ca si in romana tot malul apei .Aceasta limba este limba Lituaniana.Asta arata ca dacii se inrudeau ca limba cu popoarele baltice dar si cu proto-latinii.
Comentariu foarte tarziu venit, dar as mai adauga aici si cuvantul “lostriță”. Dex-online-ul il da ca venind din “losos”, cand mie unuia imi pare mult mai apropiat de lituanianul “lašiša” . Pana acum mi-era indiferenta “lostrița”, da’ de curand am inceput sa citesc cartea lui F. Villar despre indo-europeni si am citit acolo ca unul din argumentele prezentate de-a lungul timpului pt a demonstra ca indo-europenii se trag din tarile nordice si nu din zona Marii Negre ar fi faptul ca in zona de aici nu cresc somoni (al carui nume in indo-europeana e la comun la mai multe limbi, inclusiv lituaninana cu “lašiša”). Mi se parea mie ceva cunoscut in numele asta asa ca am intrat pe wikipedia pe pagina lostriței si am vazut ca este de fapt un peste din familia somonului, acum pe cale de disparitie la noi, dar care in trecut era prezent mai in toate raurile maricele de pe aici. Unul din termenii regionali pt acese peste este “lostiță”, si mai apropiat de lituaniana (oricum, mai apropiat decat rusul “losos”) si mai ales “puică”, pe raul Cerna, pe care Dacul -dd il mentioneaza deasemenea ca avand corespondent in lituaniana. Asa ca as tinde sa cred ca si noi, si lituanienii, ne inrudim destul de aproape prin intermediul populatiei originare indo-europene. Acum, ca aceasta populatia indo-europeana originara a trait la nordul Marii Negre (cel mai probabil), in nordul Balcanilor sau in Anatolia e alta discutie.
Dacu-dd, păi dacă zici că erau asemănătoare multe cuvinte dacice cu cele latineşti, de ce s-ar fi silit dacii să le înveţe corect pe latineşte? În afară de metoda comparaţiei între cuvinte nu e vreo dovadă de romanizare.
Nu stim nimic despre traca. Nu stim nimic despre ilira. Toate astea sint doar etichete istorice, fara valoare lingvistica. Giuliano Bonfante lansa o ipoteza si nu e o autoritate. Bulgarii sint in general la fel de tracopati pe cit sint romanii de dacopati. Hasdeu nu era un lingvistic si a scris o serie de tampenii fara margini. Toate astea nu inseamna nimic.
Nu ştii tu nimic despre tracă! Asta pt că eşti orbit de teoria latinopată cum că tracii s-au romanizat! Eu ştiu cum vorbeau tracii in timpul lui Alexandru Macedon: vorbeau dialecte aromâneşti, dar voi credeţi că aromânii au apărut mai tîrziu pe acolo.
Florin Croitoru — Dan Alexe stie ce vrea el, si de fapt nu stie nimic despre nimic. Caci de indata ce il provoci sa argumenteze, si ii aduci argumente, devine antipatic si repede si agresiv. Am incercat doar sa ii explic ca nu merge chestia cu satem si centum chiar asa de uaor — ACOLO el stia TOT ce trebuie despre limba traco-daca, ca sa afirme cu “autoritate” ca era satem, nu numai din cauza lui suta, dar si … multe alte cuvinte.
Care naibii cuvinte, daca acum iarasi nu stie nimic. ASTA este logica propagandistilor de partid, nu ai ce sa-i faci.
Dar opinia dumitale, este mai mult decat nimic, nu – i asa, dl Alexe? Nu stii nimic de traca si daca, dar totusi declari din gura de sarpe ca limba romanica numita româna, nu este centum — ea este satem … din cauza a nu stiu ce scamatorii provenind din daca. Mai dar dishtepti oamenii moderni!
Faci niște confuzii majore! E foarte probabil ca *dava nu e pronunțarea adecvată limbii traco-dacice, ci mai degrabă suna cam așa: dawa sau daua.(conform reprezentărilor grecești și opiniei lui Sorin Olteanu). Romanii foloseau litera V atît pentru „u” cît și pentru „v”. Nici măcar nu are vreo legătură cu persanul daeza (zid e slavic, cu metateza de rigoare), ci tracicul diza e corespondentul său IE. Sensul acesteia din urmă era de cetate întărită, pe cînd dawa pornește de la un verb IE cu sensul „a fixa, a pune, a așeza” (la fel ca etimologia numelui de oraș din Beoția, Thebai) și nu erau toate fortificații, ci mai degrabă capitale ale unor teritorii tribale.
Ascultati ce va spu: Sorin Olteanu greseste profund cu DAVA = CETATE,ORAS, ASEZARE.
DAVA este verbul” A AVEA”
Greseala vine de la faptul ca in sanscrita DEVA inseamna templu, loc sfant, zeitza, etc..
Geto-dacii nu erau greci sau germani sa formeze cuvintele ex MEGA -POLIS adica MARE-ORAS.
Geto-dacii suntem noi ROMANII de azi si formau cuvantul din NUME + verb.
De exemplu RUSSI-D-AVA care era format din RUSH=ROSHU. SI VERB. D-AVA, D-AUA, sau
TA-AUA cum zic aromanii.TO=TAE
La latini DAVA a evoluat in “TA” de exemplu”
Limba daca: RUSHI-TAUA, RUSHI-DAUA. si locatitatea se numea RUSHITA, IN-ROSITA, poate avea culoarea rosie zona respectiva.
Olteanu este tracolog la institul V.Pîrvan, dumneata ce pregătire ai în domeniul lingvistic?
Orice exemplu iei din consemnările latine ale așezărior dacice nu poae fi legăt de română direct, fiindcă primă e o limbă tracică, a doua e latină. Tracica era din grupul satem, latina era centum.
DEVA din sanscrită e coradical cu lat.divus, nu cu *dava dacilor, iar dacă ai citit măcar o cătime din ce a apărut în contul numelor compuse (bitematice )indo-europene ai fi știut că prima temă e determinantul, a doua e subiectul. Nu există nume plus verb.
Dacul-DD, Sorin Olteanu nu știe nimic despre limba tracilor deși își spune tracolog.„inteligentul” ăsta de sorin 5780, care face paradă de cultură pe multe saituri, te contrează cu un argument greșit, acela că lingviștii au dreptate pt că au pregătire în acest domeniu. Au ei, dar degeaba pt că mulți nu prea au minte. mai sînt și total necinstiți și mitocani, ca de ex lingvistul pensionar ion Coja, fost conferențiar universitar. Acesta l-a numit public pe Daniel Roxin pușlama. Tot așa a făcut și S Olteanu precum și alți latinopați. Nu știu pe ce bază afirmă toți latinopații ăștia cu diplomă de lingviști că traca și daca erau satem pe cînd româna ar fi kentum. În română se zice SUTĂ, dar pt ei asta sună a kentum. În franceză se pronunță SAN, dar pt ei franceza e de tip kentum.
Pe mine ma “scarpina” de mult o intrebare. Intr-un studiu extins, documentat si de o mare valoare etnomuzicologica (Brailoiu a post in etnomuzicologie o autoritate si un profesionist desavarsit, zic eu), deci intr-un studiu care se numeste ..cred… “De-ale Mortului din Gorj”, Constantin Brailoriu descrie – si citeaza un “cantec de zori” (apartinand dupa el fara tagada unuia din straturile cele mai stravechi ale folklorului in zona respectiva, deja foarte arhaica – la vremea cercetarii – anii 30) in care era invocata, in locul zorilor, o misterioasa “Djia Somodjia” – ca un fel de “Zeitate a Somnului”, in locul rugamintii catre Zori ( de a nu mai rasari, ele anuntand fatidic sorocul inmormantarii celui drag). Ca sa nu mai vorbim cum, in tot textul acestui ritual ( de data aceasta e vorba de Cantecul Zorilor cum se regaseste – si azi – pe arii foarte extinse ) calatoria si indemnurile catre spiritul mortului, cum sa traverseze vami si pericole seamana in chip straniu cu Cartea Mortilor Tibetana. De la ce-o veni oare aceasta “Somodjie”?
In mod evident e doar o aliteratie pe Djia, precum in “leu paraleu”, “talmes balmes”, dupa un principiu raspandit in tot Orientul apropiat, Balcani si Asia centrala… sau, cum m-a intrebat pe mine un sofer de taxi in Kabul: daca il platesc cu ” dollar mollar”… adica daca am dolari.
Ati dat singura raspunsul.
SOM =SOMN
In limba celta som este somn si este posibil ca si sacii sa vi zis tot som la somn.
Somes= somnororus, adormitul.
In istoriografia oficiala greaca, atat macedonenii cat si tracii erau vechi greci. Deci eu presupun ca “dacopatia” nu este cu nimic mai grava decat elinopatia. Si totusi, opinca, om, plug sunt cuvinte dacice, precum si mei,cocos sau batlan. Sunt sigur ca majoritatea cuvintelor carora voi gresit le atribuiti origine latina sunt de fapt provenite din limba Preindoeuropeana. Sa nu-mi spuna cineva ca plug este de origine slava cand il avem in aceeasi forma in engleza, mostenit de la celti.Atat doar ca v-ati invatat ca ultima posibilitate, atunci cand nu mai exista cale de scapare, sa atribuiti originea unui cuvant dacilor. Ori voi va contraziceti din start, atunci cand admiteti ca dacii ocupau un teritoriu imens si aveau o populatie numeroasa. Un mare popor are si o mare limba, iar in vechime traco-dacii erau unul din cele mai mari popoare. Vae victis!
Citez”Sunt sigur ca majoritatea cuvintelor carora voi gresit le atribuiti origine latina sunt de fapt provenite din limba Preindoeuropeana.”
Acesta este adevarul pe cre totusi academicieni si oameni care studiaza originea limbii romane nu vor sa-l recunoasca.Si o sa dau cateva exemple ca sa nu le copieze cei de mai sus si sa se laude la academie cu studiul lor.celtii
Celtii (Galii) se pare ca au venit in Europa acum 10 mii ani in mai multe valuri din nordul marii Negre .
Cateva influente ale limbii proto-celtilor, asupra limbii dacilor transmise de la daci la romani.
1.Cuvantul :APA in proto-celt =ABO
2. Cuvantul : ARA, in proto-celt =ARO ,Old Irish: aratha,rMiddle Breton: arazr ,Lat. aratrum,
Gr. a´rotron.
3.Cuvantul TATA , in proto-celt =TATO, ATA, Middle Welsh: tat ,Gr. a´tta, Go. atta, Lat. Atta
4. Cuvantul AUZ (URECHE) , in proto-celt =AUS, Gaulish: Su-ausia ,Lat. auris,audire.
5. . Cuvantul BOU , in proto-celt =BOU, Old Irish: bo ,Skt. Gau.
6. Cuvantul BUZA , in proto-celt =BUSSU, Old Irish: bus,Gaulish: Bussu-maros ,Gaul. Bussu-gnata.
7. Cuvantul (verbul) A DA , in proto-celt =DA, Skt. da^-, Lat. dare, OCS dati.
8. Cuvantul DAR, DANIE , in proto-celt =DANU, Old Irish: da´n.
9. Cuvantul DOGOARE , in proto-celt =DEGUI, Old Irish: daig ,Alb. djeg ‘burn’.
10. Cuvantul DUIOS , in proto-celt =DUIO.
11. Cuvantul A FACE,A FAURII , in proto-celt =FARE-BER,FARU , ( arfer, arferu, arferyd),Lat= fare.
12. Cuvantul A BEA , in proto-celt =PIBO (FIBO), Gaulish: ibetis,Skt. pi´bati, Lat. Bibo.
13. Cuvantul CAPRA , in proto-celt =GABRA, Gaulish: Gabro-magus [Toponym] ‘Goatfield’, Gabrus
Gr. ka´pros.
14. Cuvantul GARD, CURTE , in proto-celt =GORTO (GORDO) ,probabil in franceza CORDON,’enclosure, gardenSkt. gr•ha´- ‘house’, Lat. hortus ‘garden’, OHG garto ‘garden’.
15. Cuvantul GAT , in proto-celt =GUTU=voce, Old Irish: guth.
16. Cuvantul ROATA , in proto-celt =K—ROTO, ’round object’.
17. Cuvantul ROSU (sange) , in proto-celt =K—RUS.
18. Cuvantul CAINE , in proto-celt =CUON, Lat. Canis.
19. Cuvantul LAUT (INBAIERE) , in proto-celt =LOUATRO, Gaulish: lautro,Lat. lauƒbrum, G. Loetro.
20. Cuvantul LUCIRE, LICARIRE , in proto-celt =LOUKO, Lat. lux, ‘light’, Go. liuha? ‘light’, Gr. Leuko.
21. Cuvantul MAGURA , in proto-celt =MAGOS.
22. Cuvantul MAMA , in proto-celt =MAMA, Old Irish: muimmeProto-Indo-European: *mam(m)a ‘mommy’OIr. ma´thir.,Lat. mamma, OHG muoma,Probabil Oltenii zic MUMA de la Celti.
23. Cuvantul MURG , in proto-celt =MARC-OS, MARG-OS, Middle Welsh: march.Probabil MARKOMANII erau celti nu germani .
24. Cuvantul MULSOARE, raul MILCOV , in proto-celt =MELG-OS, Old Irish: melg,Englez =milk.
25.Cuvantul MARE , in proto-celt = MARA , Old Irish: ma´r, mo´rGaulish: -maros.
26. Cuvantul OI , in proto-celt =OUI, Old Irish: oi.
27.Cuvantul BRACINARI ,INBRACA, in proto-celt= BRACAE
Si alte cuvinte dar nu mai este loc aici………
Se vede ca limba proto-celta avea multe cuvinte asemanatoare cu limba dacilor, transmise si azi NOUA ROMANILOR.
Am sa comentez afirmatia din articol:”… O comparatie a numelor plantelor dacice gãsite in Dioscoride cu cele din dialectele kurde de astazi ne-ar rezerva poate multe surprize…”
Daca in limba romana gasim cuvinte dacice asta arata ca suntem urmasii dacilor stapani ai acestor locuri.Numele de plante medicinale majoritatea au un lucru comun doar cu limba romana si nu se mai gaseste acest lucru decat in aromana si in unele nume ale gotilor probabil influenta data tot de daci.
CINOUBO-ILA
COICOD-ILA
DIOD-ELA
MENDRUTA
MIZ-ELA
PRIAD-ILA
PROPOD-ILA
STIRSOZ-ILA
TEND-ILA
USAZ-ILA
Sfarsitul cuvantului “ILA” si “ELA” este articolul hotarat care se pune la sfarsitul cuvantului doar in limba romana si aromana .La alte popoare nu exista in aceasta forma.La noi romani avem: nume Ochi ,Ochila Fratila ,Mandrila vezi planta Mandruta, Setila ,Gerila ,Codila, etc.
Deci dovada e clara ca suntem daci latinizati .
Avem cuvinte indo-europene care se gasesc in majoritatea limbilor europene si normal si in limbile slave.Dar asta nu inseamna ca suntem slavi .Suntem daco- romani si corect spus romani.
Denumirea de moldoveni , argeseni, olteni,prahoveni,etc e data de locul si vaile apelor unde traim dar toti suntem romani.
Comentariul doi.”Germisara ”
Corect “JERMUSHARA” probabil Cetatea ‘Arsa”
Cuvantul este format din substantivul JAR si verbul ARA. ca in TIMIS- O- ARA.
“ar trebui macar intrebati cum se spunea in dacã eu sint- tu esti – el este.”
Si mie mi-a trecut de multe ori prin cap ceva asemanator. Dacomanii, in prezentarile lor, lasa de multe ori impresia ca limba daca este o limba stiuta de istorici si/sau lingvisti. Lucru care e departe de adevar, dar care e posibil sa “prinda” la cei care nu cunosc istoria. Mai ales daca ridica ego-ul ascultatorilor.
Ii suspectez pe multi din acesti dacomani de o inselatorie constienta, intentionata. Niste “traficanti de mituri”, si nimic altceva.
As putea sa-ti spun cum spuneau dacii la EL ESTE = ILA ISTA
Ca si in BOEREB- ISTA =adica BOUREB ISTA din stapan de BOURI ESTE.
Aberezi stimabile…
Adrian, uite cum spuneau dacii: ieu (io) sînt (îs) tu iești (iaști) , iel iea ieste (iaște) noi sîntem, voi sînteți, iei sînt (îs). Cuvintul ieste există în poloneză și in rusă și e clar că nu e venit de la romani, deci nu se poate afirma că au venit de la romani aceste cuvinte romîneștei. Dacă există la ruși , înseamnă că din vremuri vechi există aceste cuvinte, deci teoretic ple puteau avea și dacii.
Este posibil ca dialectele sau graiurile geto-dacilor să fi fost inteligibile pe un spațiu foarte larg. Burebista pune bazele unui construct politic care supraviețuiește în cîteva regate mari după moartea sa. Ca să administrezi eficient teritorii mai mari decît cele tribale, ai nevoie de o limbă comună, deci e posibil ca un dialect să fi devenit comun.
După cucerirea Daciei nu e consemnată nici o strategie etnică (tribală), deci ori nu mai existau decît diviziuni teritoriale largi, ori romanii au descurajat orice asemenea organizare.
Domnule Sorin 5780 am sa va raspund aici la afirmatia de mai sus citez”
Tracica era din grupul satem, latina era centum.
DEVA din sanscrită e coradical cu lat.divus, nu cu *dava dacilor, iar dacă ai citit măcar o cătime din ce a apărut în contul numelor compuse (bitematice )indo-europene ai fi știut că prima temă e determinantul, a doua e subiectul. Nu există nume plus verb.”
Dar urmatoarele cuvinte ce sunt:
Fier- ar
Mora-ar
Potcoava- ar
Toate formate din substantiv plus verb.
Am ajuns la aceasta concluzie din urmatorul motiv.
Cuvantul “ARGINT, ARGINTUS” in proto-persana dar si skyta era “ARGET”
La noi in tara pe malu Argesului exista o localitate uitata cu un nume vechi care si-a pastrat forma antica “ARGET-OAIA” . este posibil ca “ARGEDAVA” sa fi fost prin confundarea literei “D” cu “T” ca in TU in limbile satem si DU in limbile germanice.
Si atunci avem “ARGE-DAVA” se transforma in “ARGE-TAVA” sau”ARGETA-UA” si numele de azi”ARGETOA-IA”
Numele raului Arges insemna “argintiu”. si probabil ca Argesul se numea “Argetu” sau “Argeshu” ca si azi.Cam asa este cu formarea cuvintelor .
Asa ca D-AVA, D-AUA, D-ABA,este verbul a avea .
Conform cercetator . RAPAN MARIUS
Tare nătâng mai ești!
-ar este un sufix de origine latină (-arius), nu un verb. Forma sa cea mai veche este -ariu (ciubotariu, morariu). Se mai auzea până la sfârșitul secolului al XIX-lea prin Ardeal și Moldova de peste Prut în numele de familie.
http://en.wiktionary.org/wiki/-arius
Mai sus am vorbit de nume traco-dacice bitematice, nu de formarea tuturor cuvintelor compuse. Evident nu cunoști nici măcar limba română. Nu știu de ce te avânți cu supoziții despre dacică când nu stăpânești nici limba maternă!
Limba română este „satem”? Bă, dar tu știi ce înseamnă satem și centum?
Dl Sorin xy @ Satem si kentum este o teorie redusa la o scamatorie. Sunt prea multe contraexemple intre timp si oamenii s-au trezit sa realizeze ca nu poti, ca la vrajitorie, cu un singur cuvant, distinge istoria unor limbi. Un exemplu foarte graitor: Istoria ne invata ca Gotii din Crimea au ramas primii sedentari, in cursul descinderii Gotilor dela Baltica. Ceilalti au continuat, stabilindu-se provizoriu in Moldova de jos, de unde faceau incursiuni in Imperiu, etc.
Acum – vorbind aceeasi limba, cu aceleasi numerale in general si acelas grad de evolutie, Totusi in Crimea se spunea “sade” la 100 si cei ai lui Vulfila spuneau “hundt”, adica deja radacina actualului hundert. Evident unii satem si ceilalti (cum se pretinde de toti indoeuropeanistii) , centum, caci explica ei fonetic cum a iesit din centum hundt. Se POATE, Dar aceeasi limba in acelas timp centum si satem, asta in interiorul teoriei nu se poate. Teoria este evident mult prea superficiala pentru a putea fi categorisita de falsa sau adevarata. Cateodata merge, asta-i tot. Deci nu mai atacati va rog, si chiar ad hominem, pe temei de teorii depasite!
Sade = 100, ca și hazer = 1000, sînt, de altfel, in gotica din Crimeea, imprumuturi din iraniană.
Despărțirea centum și satem nu se bazează pe un singur cuvânt (chiar dacă, să zicem, a fost luat ca etalon), ci sunt o mulțime de exemplificări și argumente pentru validitatea teoriei. Ca să contrazici acea delimitare ar trebui să aduci mai mult decât un exemplu, care văd că nu-i nici măcar valabil.
Aici vei găsi un lexic indo-european de bază și toate ramificațiile sale: http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?root=config&morpho=0&basename=\data\ie\piet&first=1
Ca să-l completez pe domnul Alexe de mai jos, dacă ai specificat corect acel gotism crimean (sade), amintesc aici termenul ossetic sædæ ce se traduce „o sută”. E sursa împrumutului gotic dintr-o vreme când iranicii încă mai aveau o prezență solidă la nordul Mării Negre. Ossetii sunt ultimul neam iranic, urmaș al sarmaților sau al sciților, ce rezidă în munții Caucaz.
Ca o precizare, nu l-am atacat pe domnișorul acela, dar nici nu pot purta un dialog serios cu cineva atât de ignorant. Omul îmi comentează și eu îi răspund.
Sorinxy, Dan Alexe @ Mi-a disparut un comentariu, reiau mai scurt. Asta stiu si eu: Limba Gotica din Crimea este deci o limba Germana, deci o limba centum, care a imprumutat un singur cuvant, 100, din Iraniana (sau poate cateva, dar prea putin pentru a o face o limba satem, ramane centum). Asta domnul Alexe ne spune mai sus.
Acum Romana este o limba latina – un lucru asupra caruia dl Alexe din fericire nu are nici un dubiu, nu este nici slava, nici pecenego flasca, este latina. Limbile latine sunt centum, si asta se stie. Romana insa are pe acest o suta. Intrebarea mea: cum devine Romana peste noapte din latina totusi o limba satem? Caci asta ati spus parca amandoi mai sus. Pai este acelas fenomen ca la limba Gotica – ori amandoi au imprumutat un numar neglijabile de vorbe, ramanand deci centum, ori … imi produceti o lista lunga de cuvinte satem din limba romana, cum spune Sorinxy, ca nu depinde doar de un cuvant aceasta distinctie. I really like to hope – dar haide sa vedem evidentele! Astept. Mie mi se pare ca umblam aici cu scamatorii de doi bani, uite centum nu e centum. Dar sunt dispus sa ma las convins de contrariu – cu argumente la subiect, practice.
Daca am reusit sa va enervez e de bine.In general adevarul supara.
Dar sa comentam”ar este un sufix de origine latină (-arius), nu un verb”
Corect AR este de origine latina dar format din verbul ARE.
lemn=ligna
lemnar=lignarius
fier=ferrum
fierar=ferrarius
si asta se intampla pentru ca proto-latina si proto-daca aveau aceeasi origine.
Vad ca te-ai enervat ca nu te duce prea mult capu .
sorin 5780, de ce îl faci nătîng pe Dacul-DD? El nu te-a jignit pe tine. Te crezi cumva deștept? Te crezi lingvist? Citește o placă dacică de plumb! E greu, nu? E ușor să dai din clanță.
Împărțirea Kentum și satem dacă se folosește trebuie să admitem că româna, franceza sînt SATEM. Dacă sînt multe alte chestii care cataloghează limbile nu trebuie să mai folosim această împărțire. Nu vii și spui că romîna nu e satem cind in română se zice sută.
Nu se poate arfirma că sufixele romînești ar deriva din cele latinești pt că…seamănă. NU există nici un text scris în latina populară despre care se afirmă că ar fi generat multe limbi romanice. dacă a existat acea latină populară de ce romanii au scris numai in latina clasică? Ea ar fi fost folosită. Dacă nu se găsește înseamnă clar că nu a existat.
Dan Alexe @ In afara de faptul ca astept in continuare infrigurat o explicatie de ce Romana ar fi satem in timp ce Gotica Crim este centum – cand si una si alta sunt limbi centum care au ‘imprumutat’ un alt numeral pentru 100. Pentru un specialist, daca exista argumente mai subtile care sa distinga aceste doua cazuri, sunt convins ca nu trebui cautate departe, le cunoasteti – au am alta specialitate si as fi bucuros sa le aflu.
In alta ordine de idei, ar fi folositor daca ati activa butonul pe wordpress, care dateaza postarile – alte bloguri de aceeasi factura au si date, si se poate mai bine urmari lantul dialogului, Asa nu se stie cine cui raspunde … iertati-mi solicitarea!
Hamlet, tu ai vreun text in gotica din Crimeea? Nu există pe net.
Florin Croitoru — Gasisem la o vreme un Tatal nostru, si o lista a numeralelor. Celelalte erau vag inrudite cu forma lor germana, dar 100 era “sade”.
Si sa continui.
“citez “Orice exemplu iei din consemnările latine ale așezărior dacice nu poae fi legăt de română direct, fiindcă primă e o limbă tracică, a doua e latină. Tracica era din grupul satem, latina era centum.”
RASPUNS.Cum mai spune omul adevarul fara sa vrea.
Pai limba romana este considerata SATEM dar se trage din latina care era CENTUM si nu din limba DACA care era SATEM la fel ca limba romana de azi.Adica noi suntem SATEM ca si dacii.
Nu vi se pare ca treaba asta cu centum si satem nu prea sta in picioare. Mai bine sa folosim cum se spunea la cuvantul “APA”si “UD” in toate limbile pentru a le vedea ramificatiile.In limba sanskrita exista si APA si UDA, in latina AQUA ai UDUS .Romanii de la daci au pastrat forma antica cum se spunea acum trei patru mii de ani in limba sfanta sanscrita.
Because it refers to the language spoken by the Dacians, to give some examples of words from their language presumed.
1. The river Marissia (in Latin) and Marissos (in Greek) is attested by ancient historians .In romanian word “MARE “ meaning big, great, water river is big , in proto-celt = MARA , Old Irish: MA’ R , MO ‘R. Dacians probably say “MARISHA” or “ MARISHU” and now roumaniens “MURESHU”.
2. The river HERASSU (in Greek) is attested by ancient historians. In Romanian word SHIR , SHIRU meaning “String” . In proto-celt “SRUTOS “= ‘stream’ , Sanskrit =SRAS ,SRU. Dacians probably say “SHIRU” or “ SHIRIU” and now roumaniens “SIRIU”and “SIRET”. Because the Greeks had no sound “SH” and pronounce the sound X = CH =SH sound, so read SHERASU= HERASSU.
3. “GENUCLA” dacians city before the arrival of the Romans ,Dacians said “GENUC” = knee , like language, Hittite =gienu, old English= cnēo / knee, Ancient Greek =gonu, Sanskrit= janu, Illyrians=Genusus, German =kniu / Knie, Persian =zanu, Old Norse= kne, Avestan= znum, Tocharian, Gothic =kniu, and Celts=”Genu”. In romanian word “GENUC-LA, GENUC-LU “ meaning “GENUCHIUL” = knee . Observe and articulating words is made at the end of words “ .
4. Dacian fortress “KAPI-DAVA” or “CAPI-DAUA” is a word formed from the word in romanian “CAP “ means “ head”, and the verb” to have” “D – AVA, D – AUA”. Before the coming of the Romans probably CAPIDAVA is dacians city where are the leaders who led people, or where he was head of a Dacian god. The Greeks said that the leaders of Dacians is “ CAPILATI”, Sanskrit= “CAPA-LA” , head, Latin = CAPUT, capitis.
5. Romanians word “APA” , we find in Sanskrit =” APA”, Latin =AQUA, Latvian = UPA, proto gal = ABU, ABA, Greek spelling Ἄβα” (ABA) a nymph. There are more Thracian names with the root “ab-ap” which must derive from IE * ap-\’water, river\’, Sanskrit = āpa \’waters\’, Persian ab \’water\’. There are three designations of some ancient rivers of Dacia “N-APARIS” and “N- APOCA” and “APA” , rivers names with the same Daco-Thracian origin.
Si acum sa incercam prima propozitie in limba daca.
Se stie ca in scrierile grecilor antici avem:
” Zalmoxis , Gebeleizis ”
Care ar putea insemna in limba daca” Zaul mosh cel balai”
adica Zeul mosh cel cu parul alb sau auriu.
și unde e propoziția?
Corecta observatie.
Revin cu propozitia.
” Zaul mosh ista balai.” ( litera A din ZAL se citeste ca in “zi zau” )
Adica in limba romana de azi;
Zeul mosh este balai.( ori balan)
Dacul-DD, tu crezi că dacii au învățat latina populară? Spune cum au învățat limba română moldovenii. Vezi că erau intinși pină dincolo de Bug, adică un teritoriu de vreo 3 ori cit Romania de azi!
Prin migratii
Recunosc ca nu-mi plac dacistii,dar poate cineva sa-mi explice (daca limmba tracilor s-a pierdut),urmatoarele cuvinte existente in subdialectul banatean:
-imala=noroi
-barzava-barz cu a fara diacritic insemnand negru in graiul inca vorbit,(parerea mea barz ava=apa neagra)
-murava (numele unui sat caruia astazi ii spune Semlacul mare,parerea mea ca murava=apa zidului,langa sat existand si o cetate) Din latina apa=uga,oga ca in boruga si ogas
Din acea localitate austriecii i-au mutat pe romani si au format localitatea Muravita (al doilea a cu diacritic) si nu Moravita cum ii zice acum.-cunoscuta localitate de frontiera.
-dece in sarba (limba slava)se spune la padure suma si nu lisa,iar la padurar sumar (exista si un deal numit dealul Sumigului,pe care a existat o cetate.
-de ce in sarba se spune la caine kera si nu sobaka
-de ce sarbi spun pada chisa si nu siol dojd (cade chsatul,se chisa)
-de ce sarbii ii spun izvorului vir si nu zvora,ca in celelalte limbi slave,de unde a fost luat (sau mostenit) in romana..Exista un loc cu asemenea nume pe unde n-a calcat picior de sarb,anume unei parti din paraul Clopodia i se spune asa.Mai sunt si altele.
Oare limba sarba nu-i o slava aplicata peste o alta limba?
De ce localitatile Clopodia,Ferendia,Varadia au terminatia dia (pronuntie locala gia) care in iraniana si gota veche inseamna intindere de pamant,mosie.Forma moderna se regaseste in diametru.
Pe de alta parte se stie ca romanii pentru a-i potoli pe albanezi au mutat doua triburi de daci in Albania.De ce urmasii dacilor (aromanii de azi vorbesc o limba latina daca limba daca era atat de asemanatoare cu albaneza si daca limba lor nu era cat decat asemanatoare cu latina?
De ce oraselului Deta dupa denumire veche i s-a spus Ghedu (Iedul),iar localitatii Padureni,Lighed
Si sa ma lasati in pace cu slavonismele,ca pe acolo n-au fost sarbi,sau au fost adusi in sec 18.
Dacii spuneau la APA tot apa.
Cuvantul MAL il gasim in lituaniana tot mal si inseamna malul apei si in limba albaneza tot mal dar inseamna munte.Cred ca dacii spuneau tot MAL.
Terminatia AVA nu inseamna apa , este verbul a avea.
Sarbii au avut ca stramosi si celto-ilirii care au fost slavizati.
Iedu, iada este tot cuvant dacic , exista localitatea IAD-AVA care probabil insemna IADA, IEDU.
Nu cred ca ava vine de la avea ci ca inseamana tot apa.Astfel,cred ca Barzava inseamna apa neagra iar Murava inseamna apa zidului.De asemenea mai exista un rau Morava pe care toti il dau ca fiind de origine slava ceiace nu este in nici un caz.De altfel Barzava este trecut ca atare pe Tabela Peutengeriana care a fost folosita inainte de venirea slavilor.Nici o inscriptie nu dovedeste ca dacii spuneau apa apei.
Cat despre sarbi,sunt veniti din actuala Ukraina,mai degraba albanezii pot revendica pe iliri ca stramosi.Nimeni nu stie exact unde a fost granita dintre iliri si daci.
bg1952 @ Este teoria unor istorici din München, care au facut cercetari genetice si lingvistice in tandem – si care intre altele au ca produs faptul ca particula ‘AA’ pentru “Apa” este din cele mai vechi formatiuni lingvistice protoeropene, antecedand cu mult indoeuroeanismul.
Exemple: Isaar, Aare, Yse, Aa, dar si la noi valea Iza, etc. Ava mare sa se insereze perfect in acest context. Nici slava – dar mai ales veche, veche, si la noi.
bg1952, la data venirii sîrbilor adică mult peste 1.000 de ani în urmă, în Uceaina nu erau slavi de nici un fel Teritoriul acela a fost cucerit tîrziu de Rusia, către anul 1.800 în timpul Ecaterinei cea Mare.
Ilirii au fost tot un trib thrac si inainte de a fi slavizati au fost romanizati total, Iliria fiind cucerita mult inaintea Daciei. Cuvantul mal/mol existent si in Moldavia (in scriere grecesti Dacia este Davia) sau Dacia malvensis (Dacia ripensis in latina) inseamna namol, noroi,rapa.
Comentez”dia (pronuntie locala gia) care in iraniana si gota veche inseamna intindere de pamant,mosie.Forma moderna se regaseste in diametru.”
GIA este DZIA=DE IA tot verbul a fi IA =E adica este.
Si atunci avem FEREN-DE-IA aici e vorba de FERENTARI soldati romani.
VARA-DE-IA din VARA care provine din JARA, GARA care inseamna cald si latinii au VARA anotimpul calduros.
Gia, modern dia nu este altceva decat grecescul gea-tera, pamant. A ramas de la gotii/getii care i-au cucerit pe ausoni, dacii latinizati. Poate fi tradus fara probleme ca mosie.
bg1952, ce ai cerut tu depășește și pe un lingvist. la o întrebare pot răspunde însă: „Oare limba sîrba nu-i o slava aplicata peste o alta limba?”
Sîrba e aplicată peste vlahă, ca și alte limbi de ex bulgara. Acest lucru se vede din pronunția pe care o au sîrbii și bulgarii. Ei dacă citesc un text romînesc, îl citesc foarte bine cu toate că ei nu înțeleg ce citesc. Se mai vede din faptul că folclorul este in mare măsură lafel cu al nostru, adică s-au păstrat muzica și dansul valah.
O intrebare pt latinopati : cum se face ca aceasta limba a-tot-covarsitoare a tuturor limbilor din Europa,si care a facut o apa si-un pamant din cele existente,a disparut?de ce e moarta? De ce italienii nu vorbesc latina?
Anca, au ei răspuns și la asta. Ion coja, lingvistul mojic pensionar, acela care m-a jignit pe mine, pe Săvescu și pe Roxin, zice că limbile dispar dacă dau naștere altor limbi. Italienii nu vorbeasc latina pt că aceasta s-a transformat în lima italiană cu multe dialecte. Au ei răspuns la toate, lafel cum aveau politrucii comuniști pe vremuri.
Latina primitiva pe care o vorbesc popoarele latine din Europa in diferite forme a fost limba initiala a thracilor. Limba latina a fost limba literara culta (una dintre ele)
Tu chiar vorbesti serios…? Lol
bg1952
In limba sanscrita APA se spunea in doua feluri: APA pentru apa care curge si UDA la apa care sta.
Latinii au si apa=aqua ,dar au si udus propietatea apei.Popoarele slavo-germanice au WODA, WATER,probabil provenit din Uda. Se pare ca in zona Ilira erau rauri ACHUS care insemna apa.
Dar AVA probabil AUA ar fi putut fi in zona galilor L ‘EAU, L’OIRE. care insemna apa.In zona sarbilor au fost galii celti pe timpul dacilor care erau aliati cu Burebista.O parte din stramosii sarbilor sunt si galii aia slavizati.Este posibil ca acei gali sa fie un popor intre germani si slavi un fel de popor baltic dar de sine statator.De altfel germanii sunt R1B si slavii R1A deci provin din R1 genetic.
Istoricii sarbi fac referire si la iliri dar mai ales la iazigi (iazici, zic ei), pentru a revendica o vechime inexistenta a slavilor sciti. Iazigii latinizati au trait insa in Panonia, peste ei venind ungurii. Asa se poate explica originea geneyica slava de peste 50% a maghiarilor de azi.
Radeti voi dar jumate din limba noastra e inca limba dacilor.
Roman =Dac translator
Un pahar cu apa =Un caus cu apa.
Focu arde in vatra=Jaru mocneste in vatra.
Apa curge in siroi=Apa cura siroi.
Roata soarelui dogoare= Rata Surila dogoare.
Tare si mare=Tare si mare.
El sta pe malu raului=Ila sede pa malu si-riului.
Are burta mare=Aua burtufu mare.
Boi are acesta= Bouri aua ista.
Si alte cuvinte dacice.
Mai sunt exemple clare de influenta daca a limbii romane domnule Dacul -dd, nu inteleg de ce le ascundeti:
Am consumat ciuperci halucinogene = Consumatam pitoance bolunde
Nu am ocupatie = Ocupatiu n-am
Il ador pe Arsenie Boca = Arsenie Boca adoramil
Noroc cu internetul care rabda orice = Retsea norocoasa la noi
Limba dacilor si a getilor\gotilor a fost latina primitiva amestecata cu cea a substratului. Formatul genetic al romanilor de azi este de 30-40 procente substrat,15 procente latin, 25 procente thrac. Si alte adunaturi din care 15 procente unguri romanizati. Gasiti studiul (Oxford) exact pe acest site, daca il cautati.
bg1952 — Care este “acest” site, puteti da un link precis, ar fi interesant. Abureala cu genetica este absolut irelevanta, caci este judecata circulara. Nu exista gene etnice, asta este prostirea plebei. Dar poate exista argumente mai inteligente la Oxford…
Daci sau Geti? sau daci erau doar polani purtatori de daca?
Getii sunt AR GETII adica ARGESENI cu cetatea ARGETIA adica ARGINTIA. DE PE MALUL ARGESULUI.
Tomiris Regina numa pe malu argesului nu era,si in tot Banatu de azi se mai zice Sunt Banatean Get Be get.
In Banat au ramas puternice al getilor/gotilor. Lingvistii au ales aceasta denumire intre geti si gheti/goti (o cu doua puncte, care s-au pierdut pe parcurs).
DACI e denumirea romană. GHETOS e denumirea dată de greci. Ei nu se autodenumeau cu astea.
Dio Cassius, Istoria Romana, LXVII, 6, 2 : “Eu ii numesc daci pe oamenii pomeniti mai sus, cum isi spun ei insisi”.
Tarabostes:bosii purtatori de tiara (cuceritorii thraci indoeuropeni) . Comatii-cei cu coama, plete, substratul pelagric,cei cu pilea aspra.
Toryai — Dragutule, Getii nu erau o alta populatie, erau un alt nume pentru Traci, si Romanii cam asta sunt, de acolo se trag, pacat ca nu stii lucruri elementare.
Limba dacilor arata cine erau traco-getii si dacii.
INELUL de la Ezero. 2014
Inelul este scris in limba traco-geta. Vedem ca este vorba de un inel gasit intr- un mormant al unui rege trac. Sa ne gandim ca tracii se credeau nemuritori dupa moarte. Poate ca isi incredintau sufletul zeului mos ( adica zeului cel batran), existenta acestui zeu batran ,credinta pe care o aveau si grecii care aveau un tata al zeilor . Si tradusa scrierea de pe inel ar fi:
ROLISTENE (nume de rege), ASNERENEATI-L (ASNERE =verbul a tzine, adica zeul sa-l tina pe Rolis la el), mai departe avem : TEANIE (inseamna “la tine”,la zeul mos), si continuam,SKO (in aromana exista si azi “sko” care in romaneste inseamna “ca”), adica sa-l tina zeul la el “CA “si continui :”ARAZEA DONEA INTILE”(pe romaneste “era domn intai”, adica este sau a fost domnul cel dintai). Apoi inelul continua cu formula: “SUPTA MIE ERAZIELTA”(adica oamenii din regat “sub mine ati fost”, adica sub Rolis).
Concluzia ar fi ca romanii ar intelege si acum textul, este o proto-romana ,cum se vede asemanatoare cumva si cu latina care are verbul “tenere” , tzine, atzine , in romaneste.
Textul final este:
ROLISTENE , ATSINERETI-L, TEANIE, SCA, ARAZEA, DOMEA, INTILE.
SUPTA, MIE, ERAZIELTA.
DOMEA dar cred ca aici e vorba de o dilema a celui care l-a scris care in limba latina aveam DOMINE si in limba greaca DIONUS.
Spaniolii si italienii spun si azi DONA, MA-DONA..etc Se vede ca litera N afost transformata in M. O remarcă: “a aţine” se foloseşte frecvent si astăzi, in satele din Câmpia Bărăganului, cu un sens asemanator “a ţine pe loc”, “a nu lăsa să se indeparteze”, “a bloca “. Si inca o remarca ar fi ca probabil Z se citea si litera “SH” ca in cuvantul “Stefan” . De aici am putea citi textul :
“ ROLISTENE ATZINERENEATI-L” (ATZINE PE ROLISTENE)
si
“TEANIE” (LA TINE)
si
“CA ARASHEA DOMEA INTILE” ( CA ERA DOMN INTAI)
si
” SUPTA MIE ERASHIELTA” (SUB MINE EREATI, ati fost..etc sau e vorba ca toti suntem sub puterea lui Dumnezeu )
Acum cinstit intreb pe toata lumea ;un roman intelege sau nu?
Ți-am dat like pt că ești simpatic și te preocupă adevărul.
1) Nu a fost un mormînt de rege pt că era prea sărac. Inelul e scris foarte urît și e urît lucrat, deci nu a fost un rege.
2) Crezi că tracii se credeau nemuritori? Tu crezi realmente că există un Rai și te vei duce acolo după ce mori?
U romîn nu înțelege ce ai despărțit tu in cuvinte. Înțelege însă textul de pe acest inel despărțit de mine
https://www.youtube.com/watch?v=OokyhXMr5Lg
Am arătat metoda de separare in cuvinte și am citit textul cu glas tare.
Exista si localitati si triburi dacice atestate de Ptolemeu : Buridavensii și Cotensii și mai jos de ei Albocensii, Potulatensii.
In premiera o sa aflati inclusiv redactia ca aceste denumiri exista si azi in partea de sud a Romaniei.
1. BURIDAVA si BURIDAVENII de la numele raului BURIDEAUA, Burdeaua de langa satele Balaci,si Mirosi judetul Teleorman. Numele vine de la A Z-BURDA, a fi liber.
2.COTEANA,si COTENII , a coti ,localitatea COTEANA dar si de la raul COTMEANA cu acelasi inteles ca si azi intre Balanesti si Brebeni.
3. ALBOCENII, Albokensioi ,ALBOTENI, localitatea ALBOTA langa Pitesti.
4. PITULATENI ,si POTULA, Potulatensio, dela cuvantul dacic PITULATI, si orasul PITESTI . Ptolemaios le atesta aceste localitati, dar unele un pic deplasate ca pozitie .
5. CUCOIENII si localitatea actuala CUCA dar si COCU, si muntele CUCAIU pe gregeste COCAION in litere grecesti KOGAION.
Cocu, cuca in limba romana in DEX inseamna varf de deal, munte rotunjit.
6. Avem si SATIDAVA din cuvantul SAT si se pare atestat in zona SATU MARE.Avem in limba daneza si islandeza adica nord- germana Saete si Sitia ca loc de asezare .Dar si in sanscrita Sata ca loc de asezare.Deci posibil SAT si in limba daca cu inteles de asezare umana, loc de stationare si verbul a sta.Nu neg influenta limbii latine in formarea fosat, dar acest cuvant exista si in limba daca ca SAT. Avem dovada in limba sanscrita SATA, SATTI care inseamna Sitting si SIT , in engleza. Desi Wikipedia o plaseaza citez Setidava is believed to be the place of origin of the tribe Costoboci who were in possession of areas in what is now Poland, as late as ca. 170 AD. Eu cred ca e vorba doar de zona Satu Mare pana la Tisa.
7. Arkinna = in prezent Fratesti si Arcan, see Fig.s 17 — 18. 82 Ptolemy’s maps of northern Europe .
8.Raul HIERASU in realitate SHIERASU din shiru, shiruire de ape, SHIROAIE este raul SIRETU. etc(shiriu)
9. Muntele RARAU si probabil raul care curge langa el este atestat de Herodot un antic grec cu numele ARARUS pozitionat in sudul Romaniei. A – RARU = fara litera A devine RARU adica RARAU.
10. Raul PRUTU atestat ca PURETU,inseamna PARAU ,sau PA RAUTZ .(RAU, PARAU).
11.Avem atestata localitatea dacica UDATA (Hydata), dar si actual localitatea UDA si raul UDA .
12. ARGESENII sunt AR-GETENII adica AR-GETII din cetatea AR-GETIA, adica ARGINTIA, cetatea de ARGINT, locuita de GETII , pe malul Argesului si localitatea ARGETOAIA .
Ce mica e lumea nu este asa .Dacii vorbeau romaneste.
[…] https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/01/14/germisara-ce-stim-de-fapt-despre-limba-daco-getilor/ . […]
Pentru dacofobii, în frunte cu hebreul Dan Alexe, întrebarea fundamentală: de ce DEX-ul Academiei, Institutul “Iorgu Iordan”, ne demonstrează că noi, românii, AM ÎMPRUMUTAT TOATE CUVINTELE de la alţii, noi neavând niciun cuvânt neaoş?! NICIUNUL!!!
Ciclon @ Nu vad ce legatura ar avea faptul ca ar fi evreu dl Alexe, cu prestatiile dsale. El ne-a explicat ca nu este evreu, deci nu este. Dar asta nu face prestatiile sale sa fie altfel. Sa lasam deci la o parte prostiile si sa ne concentram pe incongruentele sale lingvistice si logice.
Ba avem, circa 200, cam cat au si francezii, spaniolii, portughezii…
Lasati-l sa doarma pe domnul Dan Alexe, caci s-a sperita rau de tot cand i-am cerut sa argumenteze o enormitate despre Indogermanism. A disparut in ceata!
Cat despre termenii de “dacopati si dacofili”, haide sa nu jucam jocul prostilor. Daca mai uit atent, as numitii dacopati au pierdut cel mult linia de demarcatie dintre legenda si istroie. Dar scriu legende agreabile. Desigur unor le e greata de ele, dar sunt tot la fel de sigur fanatici dupa legendele Olimpului. Si nici nu ridica vreo spranceana, cand asa numiti istorici americani pierd in egala masura limita dintre fantezie si realitate cand vorbesc de “Dracula” dar arata portretul lui Vlad Tepes si relateaza elemente din istoria vietii lui – ca si cand ar fi una si aceeasi persoana. Daca nu am sti pastra distinctia, ar fi enervanti rau de tot unii oameni cu Pleiasgii etc – dar asa, unde este loc de Hercule si de Hefaistos, de ce sa nu avem loc pentru Pleiasgi? Daca mai suntem zdraveni la minte.
Problema acestor dacofobopati, este ca in mod (cred ei) elegant, dau cu buretele in acelasi timp peste problemele reale ale etnogenezei noastre, dar intr-adevar gasesc cea mai naturala explicatie in faptul ca latina si cu limba traco-dacilor s-au dezvoltat la distanta in spatiu, dintr-un trunchi lingvistic comun, pe la 1000 BC, urmand desigur fiecare desvoltari diverse. Asa va fi fost – ei insa se fac ca nu inteleg. Cand le spui aceasta evidenta, singura care poate explica pastrarea unei limbi latine cu mari portiuni de vocabular identic dela Adriatica la Dardanele si la Nistru – ei pretind ca inteleg altceva. Pretind ca le-ai fi spus ca latina se deriva din … limba dacilor. Ceea ce nu spune nimeni in afara lor1
Cine poate sa imi spuna clar si cat mai concis care este originea cuvantului “sat” ?
Sat vine din latinescul *fossatum, de la fossa, șanțul de apărare, in albaneză fshat (vezi și “în pădurea sfîntă a ta şi în toate fsatele tale”, Psaltirea Scheiană).
Dan Alexe @ Deci mai raspundeti. Va rugasem politicos sa imi explicati prin ce proces misterios, prezenta unui cuvant “Sade” un modifica caracterul “centum” al limbii Germane, la Gotii din Crimeea (mi-ati raspuns cam ilogic si grabit “se stie, se stie”), in timp ce in romana, tot dvoastra ati sustinut: nu se discuta, este o limba satem. Si – ati fost foarte siret – nu numai din cauza lui “suta” – abil si disparut. Pentru ca eu va mai intrebasem: bine bine, dar cam cate dovezi mai aveti voi, care sa distinga aceasta limba latina a noastra de alte limbi latine – ele fiind centum, romana nu? O logica simpla ne indica faptul ca singura sansa de a va scoate din impas ar fi a recurge tocmai la acel minim ansamblu de vocabule pre-romane, pe care in parte il impartim si cu Albanezii.
Dar daca in baza acelor vocabule, voi stiti asa de bine ca Romana este — “satem”, si in acelas timp sustineti ca nu se cunoaste nimic despre daca, nu va contraziceti la fiecare pas? Nu vi se pare ca s-ar putea trata cu mai multa seriozitate intrebarea? Sau cunostintele se limiteaza la acel fossatum pe care l-am invatat si in scoala generala? Al naibii fossatum ca nici asta nu este “satem” desi merge la “sate”.
Dl. Alexe – va rog, putin curaj. spune-ti-ne ce stiti! Eu nu spun ca nu aveti raspuns – dar prestatia pana acum a fost ilogica pana la cer. Atata. Sunt un om rabdator
Dan Alexe, sat nu vine din fossatum. Aia e doar o ipoteză nedovedită. Satele nici nu au avut șanțuri de apărare. SAT e in legătură cu verbul a sta, în sens de a locui. variantă de la SAT este STANIȚĂ, care s-a păstrat în Uceaina și nu provine din rusă, pt că in rusă e SELO.
Sutã in română e un simplu imprumut din slavonă: suto, sto.
Dan Alexe, bagi mîna în foc că SUTĂ e luat din limbă slavă? De ce numai SUTĂ? De ce nu a rămas cuvintul latinesc pe undeva?
Francezii de unde au luat pe SAN?
Cuv STANIȚĂ s-a păstrat in UCRAINA și după ce rușii au venit. În rusă e SELO.Staniță e pe romînește.
A ramas si cuvantul latinesc “centum” sub forma lui “ceata” (grup mare de oameni, 1000).
latina nu sa vorbit nici in imperiu(adica in italia de azi) foarte mult drept dovada ca a disparut destul de rapid dupa prabusirea imperiului(fiind dusa mai departe doar de inalta societate si de biserica),dar lasand la o parte lucrurile astea,pelasgii sunt stramosii latinilor,Dacilor,getilor(traci),polanilor,grecilor,danii,gotii,arienii si scitilor? daca da atunci nu cred ca explicatia cu preluatu cuvintelor suna prea bine.Poate o expresie doua,da sa schimbi o intreaga limba este absurd,ar insemna ca populatia a fost decimata total,uite hunii au fost decimati de doua ori intai de otomani si apoi de catre Habsburgi au ramas o mana de huni si cu toate astea cu amestec de alte popoare limba le mai exista.Doi evreii au fost foarte multi ani sub ocupatie romana si in totalitate,de ce nu au imprumutat nici un cuvant din limba latina?sunt superoameni cumva?sunt surzi?carturarii lor nu stiau sa citeasca?
Pelasgii au fost la randul lor invadati de Traci, care erau indoeuropeni. Deic din Traca sa trage comunitatea de limba cu romanii, in timp ce vorbele vechi pelasge sunt conundetate de proletcultisti cu un etaj mai sus, trace. Foaie verde de bilant, proletcultistule de-astazi are glantz.
Nu compara mere cu pere, evreii, grecii, egiptenii scriau, aveau o cultura superioara…
Ronicut, ai o problema logica care fata sapte altele. Mai intai: probabil ca Romani nu au imprumutat mare lucru dela Latini, caci limbile erau gata asemanatoare. S-au adaptat poate in parte rigorilor unei limbi scrise, asa cum svabii se adapteaza rigorii germanei culte.
Comparatia cu evreii este vax albina, caci limba era absolut diversa, si avand o scriere PASTRATA se poate compara. Dar dincolo de asta nu dovedeste mare lucru.
Dan Alexe @ Am scirs si eu un raspuns – dar a disparut. Va rugam sa imi explicati – nu provenienta cuvantului “suta”, caci abecedare am avut cu totii. Din cate imi aduc aminte, la intrebarea mea daca sustineti totusi ce romana este o limba “satem”, ati raspuns foarte convins “da”, ca ar exista multe motive, nu numai cuvantul – imprumutat, ca de Gotii Crimeii – pentru 100. Ca orice om normal, nu pot fi convins de o explicatie lapidara de aceste fel: cum limba noastra este latina, deci centum, singura cale de scapare pentru a explica abaterea, ar fi tocmai acel vocabular pre-latin, despre care aceiasi lingvisti ne spun ca nu exista. Explicati-ne noua cum o mana de cuvinte insuficiente pentru a ne dea vreo idee despre limba daca – sau care vo fi fost substratul prelatin – totusi sunt suficiente pentru a decalara cu tarie ca limba romana este singura limba latina care nu este centum.
Eu nu cred in stiintele care nu stiu sa isi explice rezultatele paradoxale in nici un fel.
predasunteu, limba noastră nu e latină. E limba dacă. Asta explică tot. SUTĂ spuneau și dacii. Sunetele ă și î le aveau și dacii, doar nu le-au inventat după ce au învățat latina populară!
Alți lingviști susțin că româna este limbă kentum. Ei pot. Ei pot orice.
Relatia intre latina vulgara si limbile vorbite “inainte” de ocupatia romana, este un mister si un domeniu de cercetare relativ recent, in toata Europa de Sud. Din ce inteleg, interpretarea care emerge este aceea ca limbile “neaose” erau bine inrudite (sau apropiate) de latina, si influenta imperiului a fost cel mult una uniformizatoare. Dar nu se poate vorbi de o schimbare FUNDAMENTALA a limbii, asa cum s-a pretins in urma inca cu 50 de ani.
Dumnezeule mare…! A tunat Alexe si a adunat toti prostii…! Asa mica stima de sine sa aiba dacopatii de improasca cu prostii in dreapta si stanga…?! Au si alte popoare nebunii lor, bulgarii zic ca sunt traci si ca tracii erau slavi, albanezii zic ca sunt iliri, ungurii ca sunt sciti sau mai rau, daci sau sumerieni, ucrainenii ca sunt scito_sarmati etc. dar mai dilii ca romanii nu gasesti nicaieri…
Pahlavi dywʾl (dēwār) ‘zid’ spre ir. (farsi) divâr este reconstruit în persană *daida-bāra ori *daida-wāra, deci nu are nicio legătură cu Dac.dava/dawa. Paradisul (> paradaiza) era paradaiδa- (=Av.pajri-daēza-) în persană.
https://en.wiktionary.org/wiki/dyw%CA%BEl#Middle_Persian