Foarte multe aberații în legătură cu mutarea lui Depardieu în Matrix-ul lui Putin vezi acum pe blogosfera și în presa din România, de-ajungi într-adevăr să-ti spui că internetul mai degrabă tîmpește lumea.
Unii au rescos grotesca enormitate cum că UE taxatoare ar fi un soi de structură cripto-comunistă, precum defuncta URSS, in vreme ce Rusia lui Putin, printr-o spectaculoasă inversiune a rolurilor, ar fi devenit echivalentul Americii lui Reagan în fața comunismului eurocrat… Nu-mi inchipuiam ca oameni inteligenti cu pretentii de analiza si clarviziune pot confunda birocratie si comunism… A spune ca UE = comunism e ca si cum ai spune ca si China arhaica a imparatilor era comunista pentru ca avea o birocratie tentaculara.
Capitalismul Europei occidentala a fost intotdeauna taxator, impozitele ridicandu-se in tarile scandinave si in Belgia la cca 50%… dar oferindu-ti in acelasi timp si cele mai performante servicii medicale din lume. Când Depardieu va avea nevoie de un transplant de ficat, nu il va avea la Groznîi, în Cecenia, in regatul dement al lui Ramzan Kadîrov, un Mad Max asasin sprijinit de Kremlin, unde Depardieu s-a dus sa se planga ca e persecutat, in loc sa conteste in justitie impozitarea marilor venituri, care e absurd de ridicata, e drept, si introdusa demagogic de socialistii francezi in timpul ultimei campanii electorale. Nu, el va reveni probabil in Franta, revendicandu-si calitatea de cetatean francez si profitand de serviciile Republicii, în care presedintele nu se plimba cu un tigru domesticit, precum Kadîrov in Cecenia, acolo unde Depardieu s-a dus sa laude democratia locala.
Tot asa, a devenit la modă acum in Romania să ataci UE, precum în acea scenă din Viața lui Brian a lui Monty Python în care un lider “revolutionar” din Iudeea intreaba acru “Ce ne-au adus noua romanii?”… si inlatura acrit fiecare raspuns: drumuri, administratie, civilizatie, responsabilitate civicã etc…
“Capitalismul” lui Putin vs. “socialismul” din UE
A doua moda e sa ataci “socialismul” european si sa lauzi “capitalismul” american, dintr-o perspectiva caricaturala care nici in America nu exista decat in mintea neo-conilor celor mai rupti de realitatea socialã. Obsedatii români ai “capitalismului” lauda asadar o lume lipsita de compasiune si filantropie, o lume fara servicii sociale, o lume in care crestinilor habotnici nu le mai pasa de vaduva si copil, impotriva preceptelor propriei lor religii, o lume in care daca faci un sindicat esti comunist, iar daca pui in discutie faptul ca directorul unei banci banditesti si falimentare, salvate de catre stat din banii publici, primeste milioane in bonusuri in loc sa fie dat afara pentru incompetenta… daca pui in discutie astea, inseamna ca esti un periculos socialist sau anarhist… in vreme ce Rusia lui Putin care il primeste pe obscenul milionar Depardieu dupa ce a masacrat in doua razboaie nordul Caucazului si a transformat Groznîi intr-o Dresda moderna devine o tara a libertatii.
Depardieu lauda democratia rusa in care protestatarii ajung la inchisoare, iar doua fete ce s-au bâțâit fără talent intr-o biserică trebuie să facă ani de lagăr… Îi recunosc aici pe adoratorii lui Țuțea, cu obsesiile lui fetișiste în direcția babelor murdare pe picioare care, rugându-se la icoane, valorează mai mult decât un premiu Nobel ateu si democrat.
Mâna nevazuta a pietei
După care mai vine și obsesia irațională -alt fetiș- cu “economia de piață”… Răposatul John Kenneth Galbraith obisnuia sa spuna, știind foarte bine ce efect are o asemenea axiomă în gura lui, că economia nu e o știință. Daca ar fi fost, continua el, atunci toti economistii ar fi bogati, intrucat ar cunoaste dinainte evolutia piețelor. E acelasi rationament ca in cazul metodelor de ghicit: daca ghicitorii ar prezice viitorul, atunci nu ar mai trudi vânzându-și talentul pe cățiva bănuți.
Că economia nu e o știință s-a vazut în dezastrul financiar care, pornind din SUA, a înghițit Europa, nedând semne ca s-ar opri. Nici un „premiu Nobel pentru economie“ –majoritatea sînt americani– n-a prevăzut criza, după cum, in acest moment, nimeni nu are habar ce se va intâmpla mai departe.
Gestionarea crizei a fost lasata in seama politicienilor, care nu fac decat sa cârpeasca, folosind banii publici, hăurile lasate de bancheri si speculatori. Nimeni nu știe cum se mai justifica ideologia ultraliberala, cea care pretinde ca mecanismele pietei reglementează totul, dacă atunci cand se intampla un crah de importanta majora, atat SUA, cat si UE se grabesc sa ia masuri de tip socialist.
Vărsarea unor sume astronomice de bani in băncile falimentare, sau nationalizarea lor pripita, nu au nimic de-a face cu mecanismele pietei, despre care ni s-a spus ca sunt imuabile si ireprosabile, previzibile, si că nu pot decât sa duca la succesul celor merituoși și la eșecul inadaptaților.
Mistificarea a fost întărită de discursul cvasireligios al politicienilor, universitarilor si „experților”. Ba chiar s-a mai inventat și acest mincinos „Premiu Nobel pentru Economie”… In realitate, nu e deloc un premiu instituit de filantropul Nobel sau de fundația care îi poarta numele, ci un cec acordat de Banca Națională a Suediei, din 1968 incoace, și căruia i se spune, in mod insidios, „Nobel pentru economie”, doar pentru că e oferit in acelasi timp cu premiile Nobel propriu-zise. Urmașii lui Nobel nu încetează să protesteze că numele familiei lor e folosit pentru a justifica această obscenitate.
Asa incât, dincolo de discursul lor obscur si pretențios, economistii ghicesc, statistic, la fel de mult cât o simplă vrăjitoare. Numai că aceea, cand se inșeală, nu ruinează jumatate din planetă, ba pe deasupra mai și știe să vindece de deochi.
Asa incat, pentru a conchide provizoriu, toti cei care pling acum soarta bietului Depardieu care practica economia de piata si e strivit de “cripto-comunisti” vor tacea brusc pudic, uitandu-se in alta parte, când alcoolicul va avea nevoie de un transplant de ficat si nu o va face la Groznîi, în Cecenia, ci in cel mai bun spital din Paris…
Cf : “Nobelul mincinos: economia nu este o știință”
http://www.europalibera.org/content/article/24746465.html/
———
8 Responses to Miturile românului: economia este o știință, în capitalism fiecare face ce vrea, iar “mâna nevazută a pieței” îi selecționează pe netrândavi…
“Economia” propovaduita de urmasii lui Keynes nu e intr-adevar o stiinta, mai mult decat datul in bobi sau chicitul in cafea, asa cum nu e “capitalism” un sistem in care sunt firesti salvarea firmelor si bancilor falimentare (multe vinovate de frauda, cu directori care ar trebui sa infunde puscaria) pe spinarea contribuabilului si sufocarea micii initiativei private prin reglementari scrise de reprezentantii acelorasi institutii. O astfel de forma de organizare, care se bazeaza pe cardasia dintre grupurile de interese economice si conducerea politica se numeste corporatism, si nu are culoare politica: fiecare grupare si partid are propria camarila care cunpara favoruri.
Conditile necesare pentru existenta capitalismuli sunt respectul pentru persoana si dreptul de proprietate privata, precum si pentru libertatea de actiune a individului, atata timp cat nu agreseaza nici persoana si nici proprietatea altcuiva – o transpunere mai larga a “regulii de aur”. Insa pentru capitalism mai e nevoie si de altceva, de o cultura a cumpatarii, a limitarii consumului in favoarea economisirii, a acumularii de capital prin investitii. Ori asa ceva nu prea exista la noi. Fiecare vrea sa epateze, sa iasa cu masinile cele mai scumpe, cu lanturile cele mai groase, cu ceasurile cele mai lucioase. Unde mai pui ca etica in afaceri este cea a tepei, a jafului, a cardasiei politice. Nu avem prea multi anteprenori, ci suparator de multi paraziti publici, in cardasie cu statul.
@Alex Nicolin
http://www.quickmeme.com/meme/3sgeli/
« Că economia nu e o știință s-a vazut în dezastrul financiar care, pornind din SUA, a înghițit Europa, nedând semne ca s-ar opri. Nici un „premiu Nobel pentru economie“ –majoritatea sînt americani– n-a prevăzut criza, după cum, in acest moment, nimeni nu are habar ce se va intâmpla mai departe. »
urmând acest raționament, nicio știință nu este știință.
esti economist…logica, sau mai bine zis lipsa ei, te tradeaza.
felicitări pentru perspicacitate.
eu nu sunt în stare să-mi dau seama de specializarea ta pe baza lipsei logicii din mesaju-ți.
Lingvistică-cinema-jurnalism…
Fie că ne place sau nu, economia nu este o știință în adevăratul sens al cuvântului, ci o disciplină de studiu ca teologia și filosofia, un corpus teoretic, dacă vreți, care aduce sub umbrela sa unificatoare instrumentele statistice și matematice prin care sunt efectuate calculele și previziunile aferente (previziuni care, de multe ori, cum subliniază și domnul Alexe, sunt eronate, tocmai pentru că lipsește metodologia riguroasă a cercetării științifice și obiectele de studiu care îndreptățesc disciplinele științifice să fie desemnate astfel). Economia poate fi considerată o știință pentru că utilizează instrumente statistice în aceeași măsura în care religia poate fi considerată o știință pentru că popii au învățat să-și numere banii sau că nr. catolicilor, ortodocșilor, evreilor, musulmanilor etc. poate fi determinat prin studii sociologice și statistice.
adică nici filosofia nu este (o) știință?
asta-i chiar culmea filosofării 🙂