Image
Michael Kohlhaas : s-a vorbit si scris mult in Franța despre filmul ăsta inainte să iasă in săli săptămâna asta, simultan in Franța si Belgia. Prezentat anul trecut la Cannes (unde, spre mânia criticii, nu a primit nimic), Michael Kohlhaas e purtat de la inceput pina la sfarsit de figura sinistră a lui Mads Mikkelsen, actorul danez la modă, cel care îl joacă pe mancatorul de oameni Hannibal (Lecter) in foiletonul american cu acelasi nume
.
Așteptat si discutat chiar si de cei care nu l-au văzut, filmul alimenteaza discuția in jurul necesitatii subventionarii cinematografiei europene necomerciale. Filmul e produs in parte cu fonduri europene si de mari mașini financiare care la rîndul lor primesc fonduri publice: Arte, ZDF (si Canal+, care e privat).
.
Mads Mikkelsen, actorul cu fața cea mail sinistră din toată emisfera nord, e cel care l-a jucat înfiorător de convingator pe geniul criminal din Casino Royale: albanezul Le Chiffre.
.
Michael Kohlhaas e un film al marginalului cineast francez Arnaud des Pallières, dupa un roman  al romanticului sinucigaș german Heinrich von Kleist (Michael Kohlhaas, 1810)… Film turnat in Franța cu un actor danez care nu știa inițial nici franceză, nici sa urce pe cal, dar a cărui față răvășită starneste cosmaruri fără sa fie nevoie de efecte speciale ca in Stăpânul Inelelor.
.
Michael Kohlhaas era unul din romanele preferat ale lui Kafka, cel care i-a dat acestuia dorința de a scrie. E o poveste despre arbitrarul puterii care striveste individul. Undeva, in Renașterea războaielor de religie, un baron îi face o nedreptate unui onest negustor de cai. Acesta se razbună nemăsurat: vinde tot, isi plasează copiii la adăpost si ridica o oaste de țărani pentru a-si face dreptate.
.
Razbunarea lui Michael Kohlhaas il face sa devină un înger al răului abstract, un terorist al justiției si dușmanul absolut al societății.
.
Image
.
 Este un roman (și un film) despre  nasterea omului modern in confruntarea sa cu totalitarismul puterii. Un roman (si un film) de o totala actualitate pentru ca ne face sa chestionam sensul revoltei.  Michael Kohlhaas e depășit de semnificatia politica a gestului sau.
.
Intorsatura narativă neasteptată, atat in roman cat si in film, este întâlnirea sa cu un predicator pe care il ghicim a fi Luther si care il convinge sa pună capăt violentei si sa se predea. Predandu-se, Michael îi leapădă pe toți care îl urmaseră si o face fara suflet, gol, ascetic, inuman, posedat de un fanatism al justiției care e la fel de excesiv pe cat de excesivă ii fusese revolta.
.
E limpede că filmul nu ar fi functionat fara Mads Mikkelsen, fără chipul lui mineral, topit in peisajele aride ale munților Cévennes unde s-a turnat. Mads e echivalentul contemporan perfect al lui Klaus Kinski într-un film precum Aguirre mânia lui Dumnezeu al lui Herzog.
.
S-a scris așadar mult despre aceasta drama metafizica despre natura binelui si a răului inainte ca filmul sa iasă in săli. Nu a primit nimic la Cannes anul trecut, dar a luat imediat dupa aceea 4 premii la festivalul din Bruxelles, inclusiv cel mare, Golden Iris.
.
Știam inainte de a-l vedea ca regizorul s-a inspirat din pictura flamanda pentru scenele de interior si ca vizual e un amestec de romantism și expresionism.Că danezul Mads Mikkelsen nu vorbea deloc franceza cand a fost cooptat și nu urcase niciodată pe un cal.
.
Image
Miercuri, la lansare, Libération i-a acordat prima pagina. In Belgia, in schimb, cotidianul popular La Dernière Heure  i-a  dat zero stele si a titrat: “Un film filosofico-pompos; o aventura medievală de un plictis abisal.”
.
“Totul e enervant si insuportabil in acest film”, scria criticul ziarului, “începand cu banda sonoră amplificata grotesc de exagerat: se aud muștele tot timpul, porci, catîri, tobe in permanență.”
.
Am mers sa-l văd. Banda sonoră e cel mai mic păcat al filmului. Cele două ore sînt o tortură. E lung, dezlânat, cu dialoguri lente și interminabile care nu fac decat sa repete ceea ce vedem oricum… apariția lui Luther e neconvingătoare si inutilă…. iar pentru un film atat de lung sfârșitul personajului vine prea repede.
.
Rămâne o magnifică scena, una singură, care ar merita sa intre in antologia turnajului economic: extraordinar de tensionata scenă a atacului matinal al castelului, unde masacrul se duce de aproape, cu arbalete.
.
Actorul Mads e, desigur, magnific. Personajul, in schimb, nu se ridica la ambiguitatea morala a celui din romanul lui Kleist si nici macar la grandoarea macabră a personajului similar : Goetz, din piesa lui Sartre Le Diable et le Bon Dieu.
.
Ziarul popular belgian avea așadar dreptate. Filmul e plicticos si ratat. Pune asta in cauza militantismul in favoarea continuarii subventionarii cinematografiei in Europa in fața tavalugului hollywoodian? Desigur ca nu :
.
Iata elementele dezbaterii aici :
.
Despre cum UE sprijină la Cannes depresivii danezi și cum Dogma sectanților pieței nu explică mecenatul cultural…
 .
Despre un film danez realizat prin subvenții, de asta data foarte reușit, am mai scris aici :
.
Kapringen 

http://cabalinkabul.com/2013/07/20/kapringen-highjacking-2012-cartografia-fricii/

.
—-
.