Image

Ce este adevărul?” (Nikolai Ghe: “Что есть истина?” 1890)… 

Pastele ne aduce aminte, indiferent ca suntem ortodocsi, catolici sau protestanti, ca am crescut cu totii intr-o cultura impregnata de religia cea mai paradoxala. Putin conteaza ce eticheta religioasa purtam sau chiar putin conteaza daca suntem atei. In Romania majoritar ortodoxa, in modelul nostru impaciuitorist de supravietuire culturala si afectiva, pana si ateii pupa mana popii cand acesta vine cu impartasania si binecuvantarea inainte de Paste. La urma urmei, nu are nici o importanta ca-i doar un gest simbolic, o facem pentru ca asa

sunt datinile. Intr-o situatie insa cum e cea de anul acesta, cand Pastele ortodox vine dupa cel catolic, se naste o serioasa dilema, din care nici macar credinciosul cel mai superficial si mai dornic de impacare nu poate iesi: daca evenimentul primordial al cultului crestin este reinvierea lui Isus, cum poate atunci Mantuitorul sa invie succesiv, la date diferite, numai ca sa le faca pe plac membrilor terestri ai diferitelor culte crestine? Cine are dreptate? Care e data cea buna? si alte religii prezinta contradictii in functionare sau in calendar. Rareori se intampla insa ca acele detalii contradictorii sa aiba o asemenea valoare cosmica, teologica, asa cum o au moartea si Invierea lui Isus. Pentru credinciosii crestini care urmaresc o logica, fie ea si teo-logica, Pastele celorlalti nu poate sa aiba, evident, nici o valoare.

 

Pentru catolici, Pastele ortodox nu este decat un act gol, fara noima, pentru ca nu are loc la data cuvenita. si viceversa. Sigur, reprezentantii acestor doua mari religii surori se regasesc pe aceeasi baricada atunci cand cer, de pilda, o mai afirmata mentionare a crestinismului ca element fondator al identitatii europene (asa cum s-a intamplat in negocierile duse in jurul redactarii defunctei Constitutii Europene). Pentru ca evenimentul, asa cum e el sarbatorit anul acesta, la date diferite, sa nu se anuleze prin repetitie, ar trebui ca miscarea ecumenica sa ajunga in primul rand la o unificare a calendarului religios. Deocamdata insa, vom spune si de data asta “Cristos a Inviat”, stiind foarte bine ca pentru alti crestini evenimentul a avut deja loc.

——