Nicolae Grigorescu, Vatră la Rucăr
.
Termenul „vatră“, care este prezentat în manuale și dicționare ca fiind esența însăși a românismului și dat ca “dacic”, există în realitate în toate limbile balcanice: în română, aromână, albaneză şi în multe limbi slave, care l-au împrumutat de la păstorii seminomazi aromâni.
Lingvistica ne arată însă că este un termen pur albanez, lucru dovedit extrem de simplu prin fonetismul său actual. Vatra are până azi, în toate limbile slave din Balcani, sensul de foc, în toate accepțiunile sale (cf. croatul otvoriti vatru = a deschide focul, a trage cu pușca). În albaneză, în schimb, limba sursă, termenul nu doar că are toate sensurile din română (cămin, foc, locul de origine, sursa luată metaforic, punctul de proveniență al unei culturi sau centrul unui sat), dar mai are și sensul de focar, în fizică sau optică, sau epicentrul unui cutremur (vatra e tërmetit). Pe deasupra, în albaneză vatra e doar forma articulată cu articolul hotărât -a de la vatër, substantiv feminin. Celelalte limbi balcanice, inclusiv româna, au preluat din expresii forma articulată a lui vatër: vatra.
Rădăcina termenului a fost identificată de mult de lingvişti: vatër, vatra, de la *ater, foc, cf. în iraniana avestică: atar, foc, în osetă (limbă iraniană din Caucaz): art, foc, iar în latină adjectivul: *āter, ātra, ātrum, ars, negru, de unde atrium, locul în care se afla odinioară vatra sau cuptorul. Ceea ce este inexplicabil în varianta balcanică a rădăcinii este proteza consonantică iniţială v-. Ştim însă că procedeul de a adăuga un v- protetic iniţial rădăcinilor unor termeni arhaici moşteniţi care încep cu vocală este un procedeu propriu limbii albaneze.
Sunt afectate de asta în primul rând multe cuvinte provenite din fondul vechi lexical indo-european. Exemple: vesh, ureche, de la rădăcina *aus-, întâlnită în latină în aus-cultare, prusiană: ausins, urechi, lituaniană: ausìs, letonă: àuss, ureche.
Dar procedeul a fost aplicat şi unor termeni latini cu vocală iniţială, care primesc la rândul lor în albaneză proteza v-: verbër, orb, cu derivatele verboj, a orbi, şi verbërí, orbire; vepër, vepra, operă, creaţie; gheg vorfën = orfan (tosc varfërë); vadís, a uda.
Îl putem adăuga aici şi pe „oare“ românesc, a cărui etimologie acceptată îl face să provină din latinescul volet, dar care corespunde exact albanezului vallë, așa după cum „operă“ îi corespunde lui vepër, iar „orb“ lui verbër.
Nimic asemănător acestei proteze consonantice iniţiale nu există în celelalte limbi balcanice. Motiv pentru care vatër, vatra, nu poate fi decât un termen albanez, împrumutat apoi de limbile vecine: româna, macedoneana, sârba etc. Evoluţia de la *āter la vatër, vatra nu a putut avea loc decât în albaneză.
18 Responses to La „vatra“ limbii
Prostie după prostie înșirate din dicționare alcătuite de lingviștii de doi bani care ne spun că, de pildă, cuvântul SĂPUN ar fi chipurile, un cuvânt de origine germanică deși pe vremea când strămoșii germanicilor încă trăiau prin peșteri, în Mesopotamia se folosea la greu săpunul… un cuvânt care are la bază un radical akadian sau sumerian, de fapt!
Or fi având Albanezii cuvântul VATRĂ care este (să spunem /admitem) că ar fi provenind de prin AVESTĂ dar asta nu înseamnă că acest cuvânt NU POATE FI DECÂT UNUL DE ORIGINE ALBANEZĂ… tema favorita a lui Dan Alexe si altor provocatori ori denigratori și/sau falsificatori de istorie și limbă a românilor!
Păi, stimabile Alexe, dacă vorbim de AVESTĂ și ești așa un mare expert în avestă/persană/farsi… de ce nu atragi atenția asupra faptului că românescul APĂ este înrudit cu AVESTUL AP = APĂ sau cu mai modernul farsi ABB = APĂ ori cu Kurdul AV = APĂ sau cu sanscritul APAH = APĂ ori akadianul HAAP si APSU = APĂ?
Există cuvântul APĂ ori AP sau AB în albaneză?
Mai mult, în avestă, în religia Zoroastrică de acum vreo 3500 de ani, cuvintele de bază ale acestei religii erau ASHA și DARACHI/DURUCHI unde ASHA adică AȘA pe rumânește sau ACCHA in Hindi era cuvântul ce definea noțiunea de ADEVĂR și BINE… și era și este încă folosit și astăzi de IRANIENI tot cam cum folosim noi AȘA -ul românesc, adică cu sens de ADEVĂR și/sau BINE… e bine măi VASILE cum spun eu? AȘA, AȘA breh Nea Ioane!
Deci povestea cu AȘA care cică vine din latinescul ECUM SIC e una din nenumăratele tâmpenii înșirate în KAKADEXUL limbii rumâne!
Iar DARACHI/ DURUCHI adică DRACI/ DRAC era cuvântul de bază folosit în religia ZOROASTRICĂ pentru noțiunea de ÎNTUNERIC și de RĂU ABSOLUT/ DIABOLIC adică DRAC/ DRACI în limba ciobanilor albanezi sosiți de curând în Transilvania lui Alexe… care of el inrudit cu latinescul DRAGON dar nu de acolo vine după cum nici slavonul /rusescul DURAK = CRETIN /IMBECIL/OM RĂU tot de acolo vine ori englezescul DARK = INTUNECAT care nu este altceva decat metateza lui DRAC.
Deci, avem 5 cuvinte indo europene care sunt toate legate de noțiunea de DRAC/DIAVOL, ÎNTUNERIC, BALAUR, OM RĂU/CRETIN/DOBITOC care se regăsesc în Rumână și AVESTĂ cu același sens de bază adică DIABOLIC și Englezescul DARK = Intuneric ori Slavonul DURAK = CRETIN / DOBITOC/ RĂU care sunt derivate din același cuvânt rădăcină prezent în religia ZOROASTRICĂ acum circa 3500 de ani…
cuvinte care sunt cuvinte de BAZĂ în limba ROMÂNĂ (AȘA și DRACI) precum și în limba AVESTĂ/PERSANĂ/FARSI… cu care mai avem in comun și cuvinte de bază precum: APĂ, DUȘMAN, SUTĂ, CHIOR, ȘASE, NOUĂ, MURDAR, CIOBAN, MASĂ, TAVAN, LIGHEAN, PERDEA, TOPOR, COSIȚE, MUSAFIR, CHEF… dar pe care imbecili cu diplome susțin că le-am fi imprumutat ba din turcă, ba din slavonă, ba din latină…
Câteva din cuvintele de mai sus (DAR NUMAI CÂTEVA) există și în Albaneză iar altele există și în limbile SLAVE…
Și atunci, te întreb, DAN ALEXE… dacă VATRĂ își are originea în avestă … iar limba română are atâtea cuvinte DE BAZĂ în comun cu AVESTA/PERSANA, cuvinte de bază, care în mare parte nu există în ALBANEZĂ atunci cum pana calului lui ION ILICI ILIESCU, cuvântul VATRĂ poate veni numai din ALBANEZĂ? După ce logică de crocodil?
Asta ca să nu mai amintim că însuși toponimul IAȘIULUI matale vine din AVESTĂ unde IASI înseamnă FAIMOS/CUNOSCUT… iar poetul OVIDIU ne-a și explicat de ce… inca de acum vreo 2000 de ani… când Ovidiu a luat la cunoștiință că GEȚII trăiau alături de SARMAȚI care erau un popor INDO IRANIC, nu?
Deci, încă odată, BAȚI CÂMPII LA GREU, DAN ALEXE… cu gogomănia asta cum că VATRĂ ar fi un cuvânt care “nu poate fi decât albanez la origine”…
Există cuvintele: APĂ, AȘA, DRACI, SUTĂ, DUȘMAN, CHIOR, MURDAR, CIOBAN, MASĂ, TAVAN, PERDEA, TOPOR, NOUĂ, NOU… prin limba Albaneză, DAN ALEXE…așa cum există și în română și în AVESTĂ/PERSANĂ/FARSI?
Domnule Marius Spinu, de ce nu iti faci si dumneata un blog sau un canal de youtube unde sa postezi tot ce iti dorește inima? De ce iti este teama domnule Spinu?
Imi place sa citesc ce scrie domnul Alexe pentru ca aduce argumente logice in ceea ce expune. Am urmarit si alti lingvisti, de limba engleza si toti demonsteaza prin exemple concrete acelasi lucru: ca lingvistica este o stiinta cu reguli precise, nu este ghicit in cafea.
Mai mult domnul Dan Alexe este si poliglot a umblat prin lume, nu este doar un soarece de biblioteca.
Lingvistica, domnule dragă, este extrem de departe de a fi o știință!
Mă tem că ghicitul în cafea are mai multe șanse de fi catalogat drept știință decât lingvistica și chiar istoria!
Dumneata te declari un om curios… eu sunt și ma curios mai ales când vine vorba de cuvinte, de istoria limbajului, a limbilor indo europene si ne indo europene, de felul în care se construiesc cuvintele, de rădăcinile care stau la baza cuvintelor și care dau un sens comun acelor cuvinte… chiar dacă un cuvânt este românesc, altul englezesc iar altul chinezesc, să spunem…
îți dau un mic exemplu:
A IZBUCNI în Română se traduce în Engleză: TO BURST iar în Chineza tradițională ca BAOLIE iar în Japoneză ca BASTUNI…
ei bine aici avem un caz fericit în care putem observa că cele 4 limbi și-au construit un cuvânt specific plecând toate de la aceeași rădăcină comună pe care unii lingviști (ăia cam 10-15% din toata tagma așa zișilor etimologi… căci cu ei am eu un of) îl numesc NOSTRATIC adică un cuvânt rădăcină care există în foarte multe limbi ale lumii… ceea ce este și firesc pentru că centrul vorbirii în creierul uman este estimat la o vechime de circa 300 000 de pe de o parte iar pe de altă parte TOATE POPULAȚIILE LUMII SE TRAG DIN NIȘTE STRĂMOȘI COMUNI… gândește-te că acum suntem 8 miliarde pe Glob, iar acum vreo 170 de ani eram numai 1.2 miliarde iar in urma cu cinci mii de ani erau numai 7 milioane de oameni pe tot globul… și dacă numai cu 5000 de ani in urma erau cam 7 milioane de oameni pe tot globul cam câți crezi că erau acum 10000 de ani, dar acum 20000 de ani?
Ei bine, cu toate că unele lucruri sunt foarte clare au apărut tot felul de ciumpalaci cu barbișon și monoclu acum vreo 150-200 de ani care au avut pretenția că ei știu domnule…cam totul despre limbaj, de evoluția sa și mai ales au decretat că TOATE LIMBILE INDO EUROPENE… nu sunt INDO EUROPENE domnule dragă…ci INDO GERMANICE…dacă mă înțelegi… iar chestia a dus si la teoria cu rasa superioara ariana si la toate gogomănille și tembelismele și crimele din primul și al doilea război mondial!
Ei află domnule dragă… că lucrurile sunt departe de a fi evoluat prea mult de atunci…
iar în lingvistică și printre lingviști sunt formulate cam tot atâtea teorii cu privire la limbaj și la originea limbilor (mai ales a celor Indo Europene) cam câte sunt și stele pe cer…
iar toate astea, domnule dragă, le-am aflat de vreo 10 ani incoace, de când studiez lingvistica istorică pe cont propriu ca un hobby care îmi mănâncă foarte mult din timpul liber… sigur nu studiez lingvistica…din aer sau din ghicitul în cafea … ci mă bazez tot pe ceea ce lingviștii, etnologii, geografii, folcloristii au de spus ( pe lucrarile lor) dar și pe ceea ce arheologii sau geneticienii au de spus…și nu ignor nici mitologiile și credințele popoarelor sau istoria religiilor… pentru că toate astea joacă un rol în limbajul uman…
oricum și în aceste domenii sunt foarte multe teorii iar unele se bat cap in cap!
Deci, îndrăznesc să afirm că de multe ori știu ceea ce vorbesc și am și un talent deosebit de a depista mâncătorii de …semințe turcești, să spunem!
Am urmărit și urmăresc cam tot ceea ce scrie dl. Alexe cu privire le diverse etimologii si pot sa afirm fara teama de a gresi ca in cel putin 80% din cazuri… vorbește prostii sau preia niște prostii debitate de alții!
Teoria asta tembelă cum că VATRĂ poate veni numai din albaneză ( o limbă teribil de haotică/ dezorganizată și extrem de distorsionata și ca forma si ca semantica în foarte multe din cuvintele sale) pentru simplul motiv că albanezii pun/sau transforma VA/VE la toate cuvintele… ESTE O ABERAȚIE DOMNULE … este ca și cum ai spune că VACĂ sau traducerea sa din Slavonă: COROVA ar veni amândouă din Albaneză pentru simplul motiv că cele două cuvinte, atât cel din latină cât și cel din slavonă conțin silaba VA sau că slavonul VE+CERNO vine tot din albaneză pe același motiv sau că VARĂ vine tot din albaneză pentru că începe cu VA ori ca VALE, VAL, VAS, VACANȚĂ, VALABIL, VĂDANĂ, VĂDUVĂ și câte și mai câte tot din albaneza vin pe acelasi motiv!
Un etimolog trebuie să explice care a fost forma inițială a cuvântului și din ce cuvinte rădăcină este compus acel cuvânt la rându-i și numai apoi să emită teorii/păreri cu privire la evoluția fonetică!
De unde știe Alexe că acel VA din VATRA nu are un rost acolo si ca el nu cumva vine dintr-un cuvant radacina care exprima ceva așa cum VA din VALE spune ceva, și nu cumva albaneza la preluat ca atare de la sursă?
Tot Alexe spune că ATER/ATAR = FOC vine din AVESTĂ… păi eu ți-am dat mai sus un căcălău de cuvinte pe care limba română la are în comun cu limba avestă/persană/farsi.. inclusiv toponimie comună, iar din acelea numai o mica parte exista si in albaneza… iar DUMITALE CARE TE LAUZI CU LOGICA … chiar nu îți spune nimic acest lucru?
De unde știe ALEXE că slavii l-au imprumutat de la ciobanii aromâni și nu l-au asimilat direct de la populațiile traco getice de la sud de dunare?
La urma urmei cuvintele TOPOR, SUTĂ și altele NU EXISTĂ LA ALBANEZI dar există și la Slavi și la Persani si la Români!
Deci, domnule dragă, după cum îți spuneam… lingvistica practicată de DAN ALEXE și de alții este într-adevăr GHICIT IN CAFEA… dar știință nicidecum!
De ce nu imi fac blog, de ce mi-e frica…?
Nu imi e frică si nu imi fac blog pentru că consider că mai am foarte multe de învățat… spre deosebire de DAN ALEXE care, vorba lui ADRIAN PAUNESCU (care a spus pe langa multe prostii… și o vorbă cu adevărat de duh):
“CINE CITEȘTE/STUDIAZĂ MULT, știe MULTE… iar cine citește puțin se apucă și scrie cărți” … așa precum DAN ALEXE care face și el un ban, chipurile DEMITIZÂND ORIGINEA, ISTORIA și LIMBA ROMÂNILOR… are și el misunea lui izvorâtă din ideologia școlii de la Frankfurt și sponsorizată de “adevărați” “MECENA” precum GEORGE SOROS, de pildă!
Misiunea mea este să-i demitizez pe cei ca DAN ALEXE… iar eu mă revendic, îndrăznesc să afirm cu umilință… de la școala lui “SHAPTAH” … chiar dacă o mai și sfeclesc și eu uneori!
Dar opinca oare de unde vine ?
Acum, serios vorbind și lăsând la o parte prostiile ideologice…măi, “provocator” al limbii române…
Cuvântul VATRĂ poate fi la fel de bine unul latinesc la origine după cum poate fi și traco getic ori Indo European in general și asta în primul rând pentru că toți europenii sunt mai mult sau mai puțin înrudiți între ei pe de o parte dar și pentru că limbile lor vin din rădăcini lingvistice comune!
Sensul lui VATRĂ este în primul rând celui similar din latină adică de CEN+TRUM, tot așa cum ATRIUM-ul ERA CENTRUM ul CASEI/COLIBEI ROMANE!
Ăsta este și motivul pentru care atunci când spui LĂSAT LA VATRĂ… spui că e LĂSAT SĂ SE ÎNTOARCĂ LA CASA SA/ LOCUL SĂU NATAL/ LA CENTRUL VIEȚII SALE
Ăsta este și sensul latinescului ATRIUS/ ATRIUM = ÎNCĂPERE/SPAȚIU CENTRAL sau MIEZUL CASEI /INIMA CASEI… LOCUL CARE ÎNTREȚINE VIAȚA FAMILIEI.
Vezi si ATRIUM care se referă și la INIMĂ sau la părți interne ale corpului uman în latină!
Sigur că ATRIUS are legătură și cu focul dar este mult mai mult/ mult mai sofisticat de atât…
atunci când spui VATRĂ/CENTRU/ATRIUS/ATRIUM în primul rând are legătură cu felul în care strămoșii comuni ai indo europenilor și nu numai ai lor, DEFINEAU FOCUL!
Cum se definește FOCUL în foarte multe limbi?
Păi hai să vedem:
AGNI/OGONI , OGAL. AGUN, IGNIS, FUEGO, FUMEGO, SMOG și multe altele care definesc focul și conțin particula GO se referă la VIAȚĂ intrucât particula GO precum în latinescul EGO sau precum în nativ australianul GOBA = OM ALB sau precum în chinezul GUOJIA = POPOR/NAȚIUNE sau precum în chinezul ZHONGUO = OM din CENTRUL PĂMÂNTULUI sau preum în japonezul GO = VIAȚĂ/ JOCUL VIEȚII sau precum în amerindianul GOGIA = NATIUNE sau precum în ebraicul/aramaicul GOY/GOYMI = NEAMURILE LUMII… deci particula GO înseamnă VIAȚĂ…
Deci FU+EGO = FOC, FUMEGO , AGNI =OGONI = IGNIS se traduce ca CEL CARE ÎNTREȚINE VIAȚA
Tot așa cum cuvântul JAR = FOC are la bază consoana J care are foarte multe semnificații în mai toate limbile indoeuropene și care stă la baza a foarte multe cuvinte indo europene care privesc VIAȚA…începănd cu slavonul JIVA = VIAȚĂ sau sanskritul/hindusul JEVAAN = VIAȚĂ sau cu slavonul JENA = FEMEIE sau in cuvântul GRI…JE/JĂ, sau în cuvântul a OBLOJI, A JINDUI, A STA DE STRA+JĂ, SPRI+JIN, JENĂ/ STÂNJENI, JALE, JERTFĂ, etc., etc.
Putem să definim FOCUL și ca cel care produce LUMINĂ iar verbul /verbele A ARDE/ ATER, ARS. ARȘIȚĂ, ARDENT au la bază rădăcina sumeriana/egipteana/nostratică pentru LUMINA/SOARE care era RA la egipteni pentru SOARE și RA le sumerieni pentru lumină…
OPAIȚ vine de la O+PAL+IȚI = Rotunjime/PLINĂTATE (O) + PAL (LUMINOS/ ALB/ vezi PALID/PALE in engleză) + IȚI (a se arăta/ ase ivi/ a produce)
Cu alte cuvinte OPAL+IȚUL aka OPAIȚUL este cel care produce LUMINĂ chiar dacă această lumină se producea la începuturile umanității prin aprinderea unui FOC iar cuvântul VĂ+PAIE are legătură și cu PAIELE vezi expresia a PUNE PAIE PE FOC = ADICĂ A PRODUCE O FLACĂRĂ aka O VĂPAIE sau “INFLAMARE” și mai mare, fizic sau metafizic vorbind… dar PAIUL în sine vine și el tot de la noținea de ALB/GĂLBUI = PALID/A PĂLI …
PAIE în română = PALEAS în Latină
Deci VĂPAIE = VAPE in albaneză pleacă de la PAIE și mai departe de la noțiune de ALB/ GĂLBUI , iar cuvântul PAIE ori PALEAS sau PALID ori a PĂLI… NU EXISTĂ, DOMNULE DRAGA, ÎN LIMBA ALBANEZĂ… deci cuvântul VĂPAIE = VAPE nu poate fi un produs al limbii ALBANEZE DOMNULE așa zis lingvist, nici dacă îl pici cu ceară!
Mai mult, atât VĂ+PAIE cât și VA+ATRIS se bazează pe cuvântul rădăcină VA/VE care înseamnă fie a TE DUCE/ a conduce CATRE ceva (vezi chiar cuvântul CEVA care și el e bazat pe acest cuvânt radacina VA), fie a VENI/ A DEVENI / A APĂREA… tocmai din acest motiv inclusiv slavonul VE+CERNO se traduce ca A TE DUCE/ A DEVENI NEGRU/INTUNECAT/INTUNERIC adică VECERNO/VECER = SEARĂ … tot așa cum românescul și latinescul SERA/SARA = vine din EX RA = FĂRĂ LUMINĂ/ FĂRĂ LUMINA SOARELUI (RA = ZEUL SOARE la egipteni si RA = lumina la sumerieni)
Cuvintele NEGURA și NEGRU pleacă de la cuvintele NEGO+RA = A NEGA LUMINA/SOARELE (RA)
Și dacă cineva se miră ce treabă au limbile indo europene cu cele mesopotamiene… să citească despre ipoteza/teoria lui Colin Renfrew cu privire la originea limbilor indo europene, o teorie care caștigă din ce in ce mai mult teren in randurile lingvistilor… era și timpul aș spune eu… pentru că este ATÂT DE EVIDENT ACEST LUCRU… încât râd și curcile de cei care vin cu prostii de tipul teoriei MARIA GIMBUTAS.
Dar RA ca si ATER sau ATRI /ATRIUS … pleacă de fapt de la noțiunea de VIAȚĂ/MIȘCARE/ENERGIE/CREȘTERE/EXPANSIUNE… respectiv este legat și de cuvântul/verbul a TRĂI/TRAI /TRAINIC, STRAIE = CELE CARE PROTEJEAZĂ CORPUL UMAN/VIAȚA, vezi verbul a IN+TREMA, DES+TREMA aka DESTRĂMA și așa mai departe.
RA egal lumină dar RAJUL, de pildă , inseamnă OM/ VIAȚĂ în anumite limbi precum în arabă de pildă!
Nu degeaba apărut expresia TRAI PE VĂ+TRAI după cum nu degeaba a apărut și expresia A PUNE PAIE PE FOC = A PROVOCA o VĂPAIE = FLACĂRĂ
Deci, VATRA, domnule lingvist de doi bani, vine din cuvintele VA + ATRIS = VA ATRI = LOCUL CARE SE AFLĂ ÎN CENTRUL CASEI / CENTRUL VIEȚII/ CENTRUL TRAIULUI și locul în CARE VINE/SE PRODUCE (rostul rădăcinii VA) CEL CARE ÎNTREȚINE VIAȚA (ATER/ATRI = focul) adică VA+ATRI = VATRĂ
iar ATER /ATRI= FOC pleacă de la NOȚIUNEA DE VIAȚĂ (EGO/TRAI) / DE A ÎNTREȚINE TRAIUL/EGO-ul și NU VIAȚA PLEACĂ DE LA NOȚIUNEA DE FU+EGO = FOC!
Ce zici, ai șanse să pricepi acum despre ce vorbesc aici și cum de fapt a apărut cuvântul VATRĂ?
Dacă verifici vei observa ca în foarte multe cuvinte de prin toată lumea care se referă la FOC sub o forma sau alta… vei vedea ca ele vin din cuvinte radacină care exprimă fie noțiunea de viață/trai, fie noțiunea de lumină/ de strălucire/ noțiunea de ALB/mișcare/expansiune.
Cuvântul BĂLAI = ALB/AURIU sau BĂLAN ori slavonul BIALO ori Italianul BIANCO sau latinescul AL+BUS… pleacă și ele dintr-o rădăcină comună care exprimă tot NOȚIUNEA DE VIAȚĂ/EXPANSIUNE/CREȘTERE/MIȘCARE.. și din aceeași rădăcină vin cuvintele BIOS/ TO BE dar și BEBELUȘ. BĂIAT, BOB, BOBOC dar și BOȘOROG, BABĂ, BĂTRÂN, BOALĂ, BETEAG, METABOLIC, ANABOLIC, etc… dar rădăcina BA/BE/BI/BO/BU stă și la baza cuvintelor BALIZĂ = SEMNALIZARE LUMINOASĂ sau BEACON = FAR/BALIZĂ ori BEC sau BURN = ARDE in engleză ori BENKI = FOC în limba KANADA sau BUL = FOC in coreeana .
Atatea aberatii si fabulatii la un loc n-am mai vazut demult, domnule Marius Spinu.
Am senzatia ca scrii sub influenta alcoolului sau a drogurilor, recicland propozitii la intamplare, copiate de pe diferite site-uri la fel de fanteziste. O sa numesc asta ‘dadaism lingvistic’, bineinteles, colocvial, puteam sa ii zic ‘rahat in ploaie’.
In fine, e nevoie si de astfel de postari de contrast: lingvist versus circar, stiinta versus fabulatie rurala infantila.
La mai multe.
Cred ca Dl. Spanu utilizeaza tehnica Gish Gallop, vezi https://en.wikipedia.org/wiki/Gish_gallop, cumva subconstient.
Cam multe de despachetat aicea.
@ Verulam,
Da, cam ai dreptate dar nu e o tehnică conștient aplicată ci pur și simplu incerc sa indic foarte multe similaritați/conexiuni in mai toate limbile iar asta provoacă disconfort multora pentru ca omul modern (incepand cu subsemnatul) e incapabil să ia în calcul, în mod normal/usual… mai mult de două trei variabile în tot ceea ce gândește/raționează.
Lui Ianis, mai sus, nefiind familiarizat cu mai nimic din ceea ce unii lingviști numesc lingvistica istorică … toate astea i se par aberații așa cum și mie mie mi s-ar fi părut acum vreo 7-8 ani… dar intre timp am mai crescut și am mai acumulat…insă in general tot de la lingviști…nu din aer sau din ghicitul în cafea!
Uite, ca să vin cu un argument simplu care demontează toata această idioțenie de așa zisă știință lingvistică care explică totul prin distorsionări (care există dar nu peste tot si nu tot timpul si nu orișicum… un lingvist englez spunea acum mai multi ani ca omul are in vorbirea sa cuvinte aproape neschimbate fonetic de zeci de mii de ani)
sau prin adaosuri de silabe la intamplare… de parcă vorbirea umană a apărut din guițatul porcilor și nu din folosirea unor morfeme care fiecare își are logica sa… pentru acești așa zis lingviști… omul antic era un biet pitecantrop care nu era in stare sa gandească… ca si cum gandirea sau limbajul articulat ar fi aparut numai de la Romani sau Greci incoace!
Se uită că grecii antici spuneau că LOGOS = CUVÂNT = LOGICĂ = DUMNEZEU… deci orice cuvânt are o LOGICĂ a sa … că altfel de ce aș spune CANĂ și nu BUBĂ la obiectul desemnat de acest cuvânt si pe care il folosesc ca sa TRANSPORT UN LICHID… până la gura mea!
Deci, atunci cand cauți etimologia unui cuvânt ca lingvist trebuie sa cunoști si limbile vechi (acum 150-200 de ani era mai greu dar acum avem deja dicționare cu limbile vechi mesopotamiene, respectiv BABILONIANA, SUMERIANA, AKADIANA, HITITA, EGIPTEANĂ sau cu sanscrita vedica) pentru că foarte multe dintre cuvintele radacina ce stau la baza a foarte multe cuvinte Indo Europene își au originea in aceste vechi limbi.
Apoi trebuie sa ții cont de istoria religiilor si credințelor umane… ca să vezi cum gândeau oamenii antici de peste tot… de la ce filozofie plecau atunci cand isi construiau cuvintele și de la ce radacini… uneori, unele dintre aceste radacini le vei găsi în mai toate limbile pământului…
Ăsta este și motivul pentru care am spus ce am spus mai sus… dar am fost si prea lacom…cum ai spus… insa mă tem că nu prea se poate să explici anumite conexiuni prin două trei cuvinte aruncate așa cu o mare și falsă autoritate!
De pildă, ca să încep cu etimologia cuvântului CANĂ (lăsând la o parte originea sa presupusă) acest cuvant desemneaza obiectul in care se TOAR+NĂ un LICHID (pentru omul de acum multe zeci de mii de ani acest lichid era cel mai adesea APA si nu cafeaua, ceaiul, coca cola).
Iar dacă eu spun că există o legătură LOGICĂ și LINGVISTICĂ directă între VERBUL A TURNA/TOAR+NĂ și cuvântul CA+NĂ sau numele biblic NOE/NOAH (ăla cu POTOPUL)…
tovarășul IANIS sau alții vor sări in sus și vor spune… băi Spânule… ce tot aberezi tu pe aici… ia mai du-te tu la un consult psihiatric…eventual!
Și cu toate astea, ceea ce susțin eu nu e venit din neantul unei presupuse boli psihice ci vine din mulți ani de studiu….
De ce? Pentru că, dacă privești cu atenție la toate aceste cuvinte precum NAVAL, NAUTIC, NATAȚIE, CANAL, CANALIZARE, CANĂ, CANEA, CANISTRĂ, CANOE, VANĂ, VENĂ, NOR/NOUR, NOROI, NĂMOL, NĂDUȘEALĂ, NEA/NINSOARE, NĂMEȚI, TINĂ… cumva, TOATE aceste cuvinte desemnează concepte/chestii/obiecte/ lucruri…care intr-un fel sau altul se referă LA APĂ… NEAUA/NINSOAREA, NĂMEȚII sunt și ei o forma de APĂ..înghețată… ca și ZĂPADA de altfel care cică vine din slavonul ZAPAD = APUS… cu alte cuvinte A PUS-o NENE, deși nici o LIMBA SLAVONĂ nu folosește cuvântul ZĂPADĂ pentru NINSOARE ci SNEGO…iar după mintea de oligofreni a celor care ne scriu dicționarele cuvântul NĂMEȚI vine din CROATUL NAMETU = IMPOZIT/BIR/TAXĂ… adică PURE ABERAȚII și pentru ZĂPADĂ cât și pentru NĂMEȚI
Ei bine cuvântul/silaba NA/NE/NI/NO/NU există in compoziția multor cuvinte din mai TOATE LIMBILE PĂMÂNTULUI…care, într-un fel sau altul se referă la noțiunea de APĂ, fie că e vorba de Grecescul NERO = APĂ sau Tamilul NITI= APĂ sau Ebraicul KINAM = APĂ VIE sau arabul NAHR = RÂU/ APĂ CURGĂTOARE , sau in BENGALEZĂ/ GUJARATI unde NADI = RÂU sau fie că e vorba de vietnamezul/thailandezul NA/NUO = APĂ pur și simplu… ori de hidronime precum NIL, DUNĂRE, DON, NIPRU, NISTRU și altele de prin toată lumea… care se referă la APĂ.
Ei bine, in limba antică egipteană cuvântul NU/NUN se referă la APA PRIMORDIALĂ și există multe zeități egiptene care poartă nume ce pleacă de la acest morfem, zeități care se ocupau cu APA… intr-un fel sau altul!
https://en.wikipedia.org/wiki/Nu_(mythology)
La fel și pentru cuvântul românesc APĂ.. care nu vine din latinescul AQUA prin nu știu ce rahat de distorisonare fonetică profesat de marii KAKADEMICIENI sau limbiști precum DAN ALEXE cu VA…VA- ul lui… din albaneză…
ci vine dintr-o rădăcină care e mult mai veche decât limba latină…al cărei AQUA se poate se spune, cu adevărat științific vorbind… că nu e decât o formă decrepită/distorsionată a românescului APĂ care este APAH in sanscrita, AP in avestă, si ABB in persana/farsi, HAAP și APsu in AKADIANĂ, UAPE si UADAR in hitită, APIS = zeitatea apei/râurilor/inundațiilor și irigațiilor la Egipteni.
Deci numai din acest cuvânt putem deduce că teoria cum ca românescul APĂ vine din latinescul AQUA prin nu știu ce lege…fonetică… este Un RAHAT de TEORIE care poate avea o aplicabilitate extrem de limitata pentru ceva cuvinte ici si colo… DAR NU POATE EXPLICA MAJORITATEA sau TOTUL… așa cum pretind acești bufoni aroganți… cu pretenții de lingviști care atunci când scuipă o etimologie cu pretenții de știință… explică TOTUL prin nu știu ce schimbări fonetice… fără să explice de unde vine cu adevarat cuvantul respectiv… și din ce radacini se compune s.a.m.d.
Eventual dacă vin cu vreo rădăcină (precum este cazul la VATRĂ)… nu explică pe larg TOATE DERIVATELE SALE SEMANTICE si FILOZOFIA CARE A DUS LA FORMAREA CUVÂNTULUI RESPECTIV… iar asta nu o fac pentru că HABAR N-AU și nici nu se strofocă/ nici nu muncesc efectiv … nu își fac treaba.
ALEXE nici nu spune pe aici că în fapt nici marii lingviști indo europeniști nu s-au pus de acord cu etimologia acestui cuvânt… tocmai pentru că bâjbâie… DAR TO’AȘU ALEXE știe el sigur că numai din albaneză poate proveni!
La fel și pentru, alt exemplu elocvent (zic eu), verbul a O ZBUGHI = A FUGI, A TE DEPLASA , care cică vine din limba MARȚIANĂ (etimologie necunoscută) în timp ce verbul a ZBURA vine ori din latinescul EXVOLARE… tot prin așa zisul rahat de teorie fonetică… (vezi VOLARE in italian sau SUR+VOLARE in franceză)… fie din slavonul SOBORU = ADUNARE….(vezi SOBOR de preoți)
deși este CLAR, PENTRU CINE MAI CUNOAȘTE CÂTE CEVA DESPRE CUVINTELE RĂDĂCINĂ, că românescul A ZBURA vine din aceeași rădăcină cu a verbului A O ZBUGHI… asta pentru că în primul rând amândouă cuvintele exprimă NOȚIUNEA GENERALĂ DE MIȘCARE/DEPLASARE tot așa cum exprimă și francezul BOUGE = MIȘCARE, de unde ne vine și cuvântul BUJIE… (vezi stimabile IANIS cum de la mișcare se ajunge la SCÂNTEIE/APRINDERE/FOC?) după cum și latinescul AM+BU+LA = MIȘCARE tot de la radacina BU = MIȘCARE vine… după cum și verbul A IZBUCNI = TO BURST in engleză sau BAOLIE in chineză sau BASTUNI in japoneză… tot pe aces cuvant radacina sunt construite…
un cuvânt radacina care vine din limbile mesopotamiene unde silaba BA/BE/BI/BO/BU exprima ENERGIA VIEȚII/ MIȘCĂRII/EXPANSIUNII…
de aici vin si cuvintele a TE ZBÂNȚUI, ZBENGUI, ZBANGHIU, SBURLI, a BĂNĂNĂI, PRIBEAG, DERBEDEU, VAGABOND (vezi și englezescul BUM sau HOBO)…care toate au acesta particulă/cuvânt rădăcină in componenta lor și care TOATE exprimă noțiunea de deplasare sau persoana aflată in mișcare/deplasare…
așa cum o fac și cuvintele BO = A TE DEPLASA/MERGE in ebraică sau BORREA = A FUGI in ebraică sau amharicul BERERA = ZBOR… care vine din aceeași rădăcină cu românescul A ZBURA/ZBOR sau cu Ebraicul BO= DEPLASARE sau BORREA = A FUGI… cognat si el cu românescul A O ZBUGHI… spun COGNAT pentru că aceste cuvinte …din toate aceste limbi au la bază același cuvânt rădăcină antic iar acest cuvânt radacină exprimă și noțiunea de VIAȚĂ, vezi TO BE. BEING in engleză, BIOS in greacă sau BEBE, BĂIAT, BOBOC, BABĂ, BABALÂC, BOȘOROG, BĂTRÂN (care nu vine din VETERANUS cum zic idioții ăștia, prin nu știu ce distorsionare fonetică), BETEAG, ZBÂRCIT… și tot de aici vine si cuvântul BOALĂ care este legat atât de verbul a SE BULI = NU MAI MERGE/FUNCȚIONEAZĂ, care are și el legătura cu AMBULA sau A O ZBUGHI ori BOUGE = MIȘCARE dar are legătură și cu VIAȚA și ENRGIA VITALĂ…in fond viața se manifestă prin mișcare.. mai mișcă mă ăla… din perspectiva omului antic.
dar are legatura si cu grecescul META+BOLIC si ANA+BOLIC cuvinte care se refera la CREȘTERE/ DESCREȘTERE a ENERGIEI VITALE… in fond ce este BOALA dacă nu un DEFECT… CEVA s-a BULIT.. nu mai merge/ nu mai funcționează… iar energia ta vitală este alterată… tot așa precum in cazul unui OM BĂTRÂN sau BOȘOROG , BABALÂC sau BETEAG … pe când BEBELUȘUL, BOBOCUL, BĂIATUL … este plin de energie vitală.
Acest cuvânt radacina antic are multe derivate semantice…inclusiv cel de LUMINOS/ VIZIBIL/CRESCUT/MARE/EXPANDAT… vezi cuvintele BABAN, BALȘOI (in slavice), BALON, BUBĂ, BOB, BULĂ, CLĂBUCI, BULBUCI…sau cu cens de fermantare/creștere: BORHOT/ BORȘ/ as se SBORȘI…BURTĂ, BORȚOS, BUTOI = BAREL= BORCAN, etc.
Opinca de unde vine , stoe cineva ?
Bună ziua domnilor,
Am lipsit de ceva vreme de la savurarea acestul blog, care in esență mă încântă prin cele două contriibuții remarcabile și in același timp în permanentă polemică, semnate de Dan Alexe și Marius Spinu.
Tema lansată este frumoasă, iar reacția celorlalțti nu trebuie să fie ca la fotbal – suporterii blogului să-i alunge pe cei care nu sunt aplaudacii gazdei – este absurd! Faptul că noi, în limba română împrumutăm cuvinte din albaneză este posibil, pentru că deja am împrumutat cuvinte din limba țigănească. Totuși e bine să ne folosim gândirea și spiritul critic; oare așa să fie, chiar toate semnificațiile și toată familia de cuvinte le este superioară albanezilor? Și atunci am căutat cuvântul vătrai în albaneză. Surpriză! Nu este, este cuvântul întălnit la mai toți europenii: “poker”. Vătraiul nu este o unealtă recentă, precum telefonul, deci îl aveau și strămoșii noștri. Deja despre prefixul “va-” a scris dl. Spinu. Nu m-a căutat… face totuși referire la antichitatea lingvistică umană de acum 5000 ani… deci îl interesează.
Mda, cum zicea bunica-meu, stampila primariei si coaada calului. Serios? Unde vedeti dvs. polemica intre cei mentionati?
Este o polemica de idei, prin argumente; foarte utilă – cel puțin pentru mine, deoarece le pot cumpăni, verifica și folosi. Am un prieten care-l admiră pe Dan Alexe și am avut curiozitatea să-i urmaresc ceva interviuri și să fiu de acord cu o parte din ceea ce spune (de exemplu o anumită diferență de vocabular, de fapt de pronunție dintre femei și bărbați în Moldova, cum ar fi: chișior/picior, pe care am observat-o și pe Valea Doftanei din Muntenia: chicior/picior).
Desigur că între ei nu este o discuție directă, pentru că aparent Dan Alexe nu se adreseaza personal lui Marius Spinu, însa nu puteți nega controversa și lupta ideiilor lor, vehementă, chiar dacă Dan Alexe pare că îl ignoră pe Marius Spinu.
Așa că, stimate domn, datorită celor doi oameni remarcabili, noi ceilalți avem parte în acest blog de “trai pe vătrai” (oare au albanezii o astfel de expresie!?).
PS Mi-aș fi dorit să știu de ce Tăblițele de Plumb de la Sinaia sunt ignorate de aproximativ 150 ani, doar pentru simpla supoziție că sunt false. Eu însumi le percep ca fiind false (așa cum unii pe aici, fără
să încerce măcar să-i acorde puțină atenție lui Marius Spinu, îi consideră postările inepții). A apărut însa Eugen Nicolaescu, care a afirmat că înainte de a le cataloga falsuri, ar trebui să le separăm în cuvinte, ceea ce (datorită experientei sale de criptolog din armata) a și reușit. Pasul următor, traducerea cuvintelor, a fost mai puțin inspirat, și iar am impresia că acest talmeș-balmeș de latina&greacă&română este o făcătură. Doar că, așa cum scriam mai sus, cu puțină atenție ar fi posibil să trec de la această făcătură de “inepție cretinoidă” la un veritabil “trai pe vătrai”.
Domnu Spinu,
Mars la vatra matale si lasa-ne cu ineptiile cretinoide!
Cretin este fiul mamei tale…muceo!
Esti un dobitoc troglodit, Spinule. Ia mai du-te in kekat. Mars ma, cum zice Budeanca!
Ce ne spune “vuarb” dalmat si friulan? Ca ilirii sunt cei care vorbesc asa? De ce “albanezii” din Carpati nu mai adauga pe v sau il scapa de pe limba ca sarzii si sicilienii? Influența vetrei romanice balcanice?😀 O fi si “vorbi” tot albanez? Ar veni: cand cineva iti vorbeste cauta sa te orbeste? 🤣 Să te facă adică. PIE *h₃órbʰos, orfan si sluga ( -> slv. rob si robota prin metateza) -> lipsit, neavut (de vedere) E drept aromâna si româna arhaică au “oarfãn”(aseamană cu albaneza dar nu aduce, in sensul ca nu face vorfan, voperă sau vauz ca vatra și nici albanezii nu diftonghează). Pe baza “transformarii exclusiv albaneze” a lui Ō în V nu tragi concluzia hazardată că slavii și romanicii balcanici “au împrumutat pe vatră din albaneză” pentru că nici “slavii”, nici “vorbitorii de romanică” nu aveau nevoie să împrumute așa ceva. Ei aveau cuvinte și pentru cuptor cu microunde, la o adică. Spui în schimb: cel mai probabil același neam care a dat și pe albanezi, s-a trezit trăind printre slavi și s-a slavizat, resp. romanizat, păstrând acele cuvinte. Acest v inainte de vocale e de fapt h indoeuropean, cu o ramura spunand v: *HáHtr̥š (foc iranian), *h₂eh₁ter-, *h₃órbʰos. Deci românii nu sunt iranieni, sciți, celti și nici cum ii vede dl Alexe. Ei sunt probabil macedoneni😂, cu ramurile lor ilire si tracice. Care e concluzia dl Alexe ori aceasta mai necesită studiu: sunt românii ca albanezii ori nu, ei doar împrumutând din albaneză? De ce ar fi făcut-o însă?
Pentru a avea vătrai trebuie să ai vatră, dar în vatră poți folosi și un leț, nu un vătrai. Deci albaneza mamă nu e condiționată de inovațiile din rumână.
Apoi să nu ne dăm rotunzi că știm noi ce există în albaneză prin dialecte, că nu știm nici ce avem în română prin dialecte.
Sincer nu vad in ce context ar fi imprumutat romanii acest termen din albaneza, mai degraba il vad din pre-romana oricare ar fi fost ea, vechii romani si vechii albanezi inainte sa vina latinii tb ca aveau ocupatii si obiceiuri asemenatoare, personal eu vad ca pre-romanii aveau cel putin 2 componente si una este o populatie asemanatoare cu pre-albanezii, ce tb sa fie ori daci ori traci ori iliri.
I final nu vad cum ar fi ajuns vatra direct din albaneza in romana, nu vad de ce nu ar fi avut romanii acest cuvant si l-au gasit in albaneza, Dane demitizarea prostiei poate sa duca si ea la randul ei in propria prostie asa cum antifascismul poate creea la randul lui un nou tip de fascism, vezi ANTIFA.
Sincer pare prea mult specuativ, daca apare peste tot in balcani tb sa fie un cuvant care era raspandit intr-o forma sau alta la populatiile balcanice vechi, de la care l-au luat si slavii, si de la care l-am mostenit noi, nu imprumutat.