Show Menu

“Bir Başkadır” pe Netflix: foiletonul turcesc de care și românii ar avea nevoie

O femeie de la țară, sau din mahalaua unui mare oraș, credincioasă cu batic care ascultă de sfaturile preotului-duhovnic, dar îi ascunde că e îndrăgostită în taină de intelectualul ateu bogat și destrăbălat la care ea merge acasă să curețe după orgii în fiecare miercuri.

Psihiatra orășeancă modernă care o (psih)analizează pe această femeie de serviciu perturbată trimisă la ea și care se crede atee, dar are la rândul ei obsesii cu șamani din Peru.

Înlocuiește popă prin imam (sau hogea) și București prin Istanbul și vei înțelege succesul uriaș al serialului turcesc “Bir Başkadır”.

A ajuns pe Netflix (unde am văzut că mai e numit stupid și “Ethos”). E altceva decât istorii cu sultani, suntem aici în plină nevroză contemporană a Europei de Est și a Balcanilor (căci Turcia e parte din amândouă) prinsă între modernitate, tradiție și religie anacronică, totul presărat cu un provincialism dureros.

 “Bir Başkadır” ar însemna: “Asta-i altceva” (spus cu admirație), sau: “Asta-i ceva așaaa…!”

Foiletonul îi fascinează pe turci și a sfâșiat deja societatea turcă între cei total pentru și cei total contra. Pe deasupra, toate rolurile importante sunt ținute de femei, din toate clasele sociale…

Sigur că e plin de clișee, că de-aia e film turcesc: Fata imamului (hogea) este o lesbiană reprimată. Psihiatra care o analizează pe femeia cu batic merge la rândul ei la o psihiatră. Orășenii beau, fac “yoga” și se visează occidentali. Țăranii, mahalagiii, sunt oribili moral, fără intimitate, practicând o religie falsă.

Presa oficială, a lui Erdogan, islamistă și naționalistă, judecă filmul destrăbălat și corupt. Adevărul e că autorii filmului s-au dedat unei distrgeri sistematice a tot ce înseamnă valori familiale turcești (sau balcanice, sau est-europene).

Sigur, pentru cine îl privește cu un ochi profesionist, filmul are ceva păcate, defecte formale: un montaj demonstrativ, bașca ceva muzică oribilă.

Pe deasupra, în Turcia, disputa ideologică e însoțită de fractura culturală care se adâncește între cei care regretă că rolul principal al provincialei cu batic nu i-a fost acordat glamoroasei Nihal Yalçın:

ci mai convingătoarei: Öykü Karayel:

Allah-Allah, câtă nevoie ar avea România nu doar de un asemenea foileton iconoclast, dar și de unul însoțit de un “catfight” pe măsură… “Bir Başkadır”, într-adevăr. Așa cevaaa…

În final, e un foileton feminist, fără vreo pretenție de inovație vizuală artistică (nu găsești niciun fel de “Nou Val” acolo), dar tare mare nevoie ar avea și România de o astfel de oglindă cinematografică și de un auto-sarcasm inteligent și atât de sănătos. 

Pe deasupra, cel mai amuzant ar fi că toți conservatorii români s-ar regăsi în aceeași tabără cu Erdogan, a indignaților mollahi cu turban și crescători de lalele, ca cel din film (lalea — tulipe — și turban având o relație intimă, cum am mai arătat-o.)

Published on

11 Responses to “Bir Başkadır” pe Netflix: foiletonul turcesc de care și românii ar avea nevoie

  1. Mihai

    superba miniserie, mie chiar mi-au plăcut cadrele alea trasfocalizate cu orașul Istanbul, cu cele doua moschei pe linia orizontului

    Reply
  2. DOINA CAPRAR

    Cu tot respectul-avem deja ! Las Fierbinti ! El m-a intarcat de dorul de tara! Va citesc cu drag si imi cititi si dvs gandurile ! SALVE !

    Reply
    • Verulam

      “.. ! Las Fierbinti ! El m-a intarcat de dorul de tara!..”
      Gasesc formularea dvs. foarte interesanta din mai multe puncte de vedere.
      Lasand la o parte perspectiva freudiana accentuata discret de semnele de punctuatie, atractia serialului Las Ferbinti este inexplicabila. Cu siguranta creaza interes si polemica, este iubit si detestat cu egala pasiune. Gandesc ca o explicatie posibila este o tranzitie incipienta catre meritocratie in patria mama, unde succesul este real si nu influentat de nasu, unchiu, ruda, etc.
      Eu sunt in tabara opusa, caricaturizarea satului este exagerata si efectul comedic este pierdut pentru mine.
      As zice ca realizatorii s-au inspirat copios din EL Chavo del Ocho, urias de popular in Mexic is la populatia latino din SUA,. Toate spectacolele de varietati moderne din Romania sunt similare ti cele din Mexic / America Latina. Premisele sunt efectiv copiate 100% din Unvision, de la obiectificare (na, ca nu stiu termenul romanesc) a femeii, rochii provocatoare despicate pana la coapsa, piepturi generoase, guri senzuale, semi-mahalagioaice, semi filrtante dar dure, trecute prin viata, etc. Actorii sunt caricaturizati la grotesc aratand urme de umanitate in existenta mizerabila a unei saracii generalizate.
      Da, pot afirma cu tarie de neclintit ca TV-ul romanesc din ziua de azi este copiat din Univison mexican / crporate media din USA, nici macar o urma de originalitate. Dar nu numai la noi, ci peste tot este la fel, cu exceptia catorva programe nationale cu bani de la stat care se incapataneaza cu retorica nationalista.

      Multumesc pentru post.

      Reply
  3. aurel

    Pai, daca autorii filmului ” s-au dedat unei distrugeri sistematice…”, nu cred ca depaseste cu catusi de putin nivelul unui film de propaganda. Abia am scapat de una si, dupa cum se vede – nu numai din ” Bir Baskadirul ” asta- dam de alta, se pare ca la fel de primitiva si maniheista ca cea de prin anii ‘ 20 din tanara URSS. N-am crezut niciodata ca misiunea artei ar fi sa distruga ( orice ), dar, daca spuneti Dvs…

    Reply
    • waldron

      Buna si pertinenta observatie.
      Am impresia ca de ceva timp la nivel global se urmareste demontarea agresiva a valorilor traditionale, a societatii traditionale etc.

      Cam de un an de zile urmaresc si eu cateva seriale pe Netflix. Star Trek a fost un sitcom preferat, pana sa dau de scenele homo si transsexuale din ultima serie. Acuma nici macar un starship desenat nu poate sa zboare linistit prin spatiu daca protagonistii nu si-o trag linistit pe la s…e. La un moment dat nu stiam cum sa-i explic copilului de ce se pupa doctorul barbos de pe Enterprise cu mecanicul sef in patul king size din cabina…
      Apoi am vazut ceva dintr-un un serial istoric de mare valoare, in care maretia artei contemporane s-a cristalizat prin cateva calugarite catolice in scene lesbi fierbinti, care la urma, dupa ce parasesc locul pacatului, incendieaza biserica. Na la oi, na!, mi-am zis, asta da penitenta! Scena crucii arzand, cu care se termina episodul, banuiesc ca da palpitatii oricui, credincios sau ateu sa fie.
      Bantuie ceva nou pa Netflix, ca si celebrul King Arthur din ultimul serial unde e protagonist, bronzat ciocolatiu din nastere dintr-un tata lord anglo-saxon verde african, dar…, atentie!, cu lady Guinevere cu ochii oblici. Să nu mai vorbim de serialul cu smenarul Arsene Lupin, nascut direct in Africa. Atat ii de fain, incat va lua si un premiu, garantat 110%.

      Apoi am incercat sa inteleg de ce s-a interzis ca poeziile scriitoarei de culoare rostite la investitura lui Biden sa fie traduse in alte limbi de catre traducatori albiti de frica.
      Oi fi si eu mai inapoiat, dreaq stie. Ma duc sa studiez invataturile lui Mao, Marx si Engels ca-s la moda din nou, si fara de care nu mai inteleg nimica din lumea asta veche-nou.

      Reply
      • Verulam

        Adica vorbim de valorile traditionale unde tiganul e hot prin nastere, negrul e lenes genetic, ungurul e sovin, romanul e hot, iar meritocratia e ingropata de pile, cunostinte si relatii, da?
        Valorile si sociateta traditionala care te omoara gingas cu pietre daca esti cumva diferit, iti taie mana daca furi, si daca esti taran, sa mori la coarnele plugului? Unde mitropolitul burtos ajunge la orele de seminar cu mercedesul 4×4 de 170 de mii de euro si abia urca scarile la amfiteatru cu cele 200 de kile de grasime pe trupul lui slabit de posturi lungi?
        Daca nu ne place, nu ne uitam, ca de aia religia noastra crestina ne da drumul la liberul arbitru si telecomanda are butoane iar Dumnezeu ne ajuta daca ne folosim creierul, ca de aia ni l-a dat. Si daca nu ma insel, mesajul dvs. este scris pe un calculator care a fost construit din mintea unuia, Alan Turing, care se stie ca era pe invers, si exemplele pot sa continue.
        Stie Cel de Sus de ce ii sufera pe deviantii astia, o avea ceva legatura cu pilda oilor ratacite?

      • waldron

        Varulam, rog, numiti acea societate traditionala crestina care astazi face cea ce sustineti. 🙂

      • Verulam

        @waldron
        Hmm, o intrebare buna, articulata. Nu sunt sigur daca va referiti la patria mama sau la paganii salbatici la minte. Nu cred ca face vreo diferenta, ca dogma e la fel.

  4. NICU

    În bara de browser, în tabul cu numele sitului, a rămas sigla WordPress, trebuie pus altceva, un cadru de film de exemplu, cam asa ceva: https://www.flaticon.com/free-icon/camera-roll_3409393
    Se schimbă de la Dashboard > Appearance > Customize > Site identity > Site icon.

    La butonul “blog” e doar o pagina goala cu titlul “Blog”… Trebuie transformat de la Dashboard > Appearance > Menus – butonul respectiv din “page” in “custom link” si pus “https://cabalinkabul.com/”, e cel mai simplu asa.

    Reply

Leave a Reply

Discover more from Cabal in Kabul

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading