Scrie astăzi Charlie Hebdo:
.
De câțiva ani, n-am purtat o discuție fără să mi se vorbească de Yuval Noah Harari. N-am mers cu metroul fără să văd pe cineva citind Sapiens sau fără să văd afișe care se laudă cu milioanele de cititori ai lui Homo Deus.
.
La început, ridicam din umeri: încă un vulgarizator, un Umberto Eco al erei biotehnologice. Zâmbeam când auzeam că Bill Gates sau Mark Zuckerberg îl văd ca pe gânditorul cel mai important al planetei. Chicoteam văzând cum presa îl primește cu laude.
.
Apoi l-am citit. Pacurgând Homo Deus descoperi coșmarul : cel al capitalismului cibernetic ajuns în ultimul său stadiu, care este lichidarea speciei umane. Ni se spune cu precauții că istoria umană se apropie de sfârșit și că, atunci când năvodul numeric al inteligenței artificiale va fi înconjurat cu algoritmii săi domeniul viului, vom fi înlocuiți de o castă postumană.
.
Harari e clar aici : omul, ca orice urangutan, se rezumă la “algoritmi de prelucrare bionumerică a datelor”, așa încât înlocuirea acestora prin algoritmi electronici este inevitabilă. Destinul biologiei este cibernetica, iar odată cu ea, tratamentul complet al datelor.
.
Industrialii de la Silicon Valley, altfel zis transumaniștii, urmăresc, prin modificarea ADN-ului nostru, să producă corpuri cu capacități neurologice sporite — vor să rescrie codul genetic. Ceea ce industria agroalimentară face cu porcii, vacile și găinile —aceste “forme inferioare de viață”, cum o notează Harari — anticipează ceea ce se va întâmpla cu ființele cuvântătoare, “produse de manufactură ca oricare altele”.
.
Darwinismul tehnicist al lui Harari indică uneori precursori sumbri: astfel, vorbind despre naziști, el evocă un “umanism evoluționist” (dar recunoaște totuși că Hitler era “extrem”).
.
În sfârșit, reducționismul hararist ajunge și la o selecție: când dispozitivul — ceea ce el numește “Internetul-tuturor-lucrurilor” — va fi înglobat totalitatea interacțiunilor umane și atunci când conectarea integrală va profita celor mai bogați, care își vor oferi o viață sporită, va exista o “clasă inutilă” (cei care erau numiți înainte săracii) și niște “caste biologice”. “Păcatul cel mare”, scrie el fără să pufnească în râs, “va fi acela de a bloca fluxul datelor”. Și precizează: “Deconectarea va însemna moartea”.
.
Se pare că acest viitor, pe care Harari îl numește “dataism”, va ameliora sănătatea oamenilor. Prefer să îl citez: “Oamenii vor fi reduși de la rolul de ingineri la cel de microcipuri, apoi de simple date, ca în cele din urmă să se topească în torentul datelor, ca un pumn de țărână într-un râu”.
.
Iată ceea ce numim o lectură instructivă.
.
(Charlie Hebdo)
Untitled
Roboții domestici, noii spioni.
articolul meu din Charlie Hebdo despre isteria cauzată de caricatura cu Simona Halep:

Je ne suis pas Charlie Halep… De ce nu au europenii (și românii) umor

reportajul pe care l-am realizat, împreună cu Charlie, la Tanacu, loc unde nu o să vedem curând “caste biologice”:

Am fost la Tanacu și am vorbit cu preotul exorcist care în 2005 a omorât o femeie

și versiunea din Charlie a călătoriei la Tanacu și a surprinzătoarei întâlniri cu exorcistul Corogeanu:

ROMÂNIA: Exorcism, răstigniri și sutane din alte vremuri (Charlie Hebdo la Tanacu)