joancollins2

Joan Collins este actrița aceea din foiletonul Dynasty, tare la modă în anii 1980… Fiind ea atunci atât de celebră, marea editură americană Random House i-a oferit să scrie două romane, pentru suma (uriașă pe atunci) de 4 milioane de dolari… Un milion în avans și restul la predare.

Când femeia a predat primul manuscris, editura Random House a fost așa de înspăimântată de prostia fadă și semi-analfabetă de acolo (nu putem decât să ne bucurăm de idioțenia lor, că au putut să aștepte altceva), încât i-au cerut milionul avans înapoi, pentru că romanul era “unreadable”, de necitit, iar când ea a refuzat, i-au făcut un proces.

Procesul a fost câștigat foarte simplu de avocatul lui Joan Collins, care le-a spus judecătorilor: — Ce este un roman?

Ei bine, contractul spunea că ea trebuie să furnizeze “a complete text” for a novel, pentru un roman.

Tocmai, a spus avocatul, avem aici  “a complete text”, cu personaje, un început, un mijloc și un sfârșit. Unde scrie in contract că trebuie să vă și placă?

“A complete text”, cu nume de personaje, un început, un mijloc și un sfârșit. Joan Collins și-a păstrat milionul, iar oroarea nu a fost publicată niciodată.

Cam asta e definiția romanelor românești de azi: “a complete text”, cu nume de personaje, un început, un mijloc și un sfârșit.

Nu vă place? Ați cumpărat, adio, treceți la următorul.