f66d42900293eca11a54c448dabe16a9--book-lovers-so-cuteȘtiu femei splendide, frumoase și inteligente, care trăiesc cu idioți obsedați de fotbal, pe care ele nu îndrăznesc să-i contrazică și lângă care stau să privească imbecile campionate, în loc să citească Orhan Pamuk (extraordinar scriitor turc, premiu Nobel de literatură) în colțul lor. Nu o fac, pentru că animalul cu care s-au cuplat vrea să stai să te uiți cu el la meci. Și așa se face că supusa creatură inteligentă va sta să se uite la meci lângă stăpânul ei pe care ea se teme să îl părăsească.

Știu fete care trăiesc cu cretini ce nu le vorbesc decât despre sport, după care au să se uite împreună pe ecranul TV al cafenelei la o cretinărie sportivă pentru că vita umană de sex masculin de lângă ea e interesată doar de asta și vrea ca femela să privească și ea lângă el cutare campionat.

Ba chiar am auzit de la o fostă ceva înspăimântător: cum că ea e acum cu unul care îi spune că lectura e ceva inutil și că trebuie să mergi înainte, să faci bani. Atât: bani. prin sport și performanță. Te fuți în ea de carte.

În realitate, majoritatea sportivilor sunt niște cai, animale cu grai, nu rămâne nimic în urma lor. Istoria nu ne-a păstrat sportivi, l-a păstrat pe Platon. A te amoreza de un sportiv la modă te degradează ca femeie. Vitele astea sportive sunt egocentrice și fragile și în general fasciste. Prostimea se bucură atunci, la nu știu ce campionat, că a câștigat unul din nația lor, dar acela nu va cunoaște distincția grafică și gramaticală dintre fi și fii, dintre ști și știi, el e doar o icoană efemeră a nației.

Pare cunoscut? E România de azi. Te-ai întreba: ce e mai frumos decât complicitatea unui cuplu care citește împreună la cafenea? Șed desfăcuți, unul lângă altul, citesc cărți diferite, beau ceva, lent mai schimbă un comentariu, iar când le vine se vor ridica și au să meargă să facă amor. În loc de asta, îi vezi cu ochii într-un ecran de televizor care transmite pe perete ultima competiție cretină a unor imbecili milionari al căror singur talent e să dea într-o bășică umflată sau să fugă o sută de metri. Avem eroii pe care îi merităm.