untitled
.

Din lunga dominație otomană, româna a păstrat cuvinte și expresii atât de intime încât par țesute în tivul limbii de la început: halal (halal să-ți fie), aferim, murdar, dușman, cerdac, hac (a veni cuiva de hac) etc.

A veni de hac. Hac sună un pic a ac, cu un h- eufonic, precum harap de la arab, dar nu are de fapt nimic de-a face cu asta.

Am avut revelația lui hac în Pakistan, acum ceva decenii, când filmam un documentar despre cântărețul mistic Nusrat Fateh Ali Khan, cel de aici, cu Haq, Ali, Ali (Ali este Adevărul = Haq):

Haq (hac) este unul din acei termeni numiți universalia islamica, proveniți din arabă și prezenți în toate limbile popoarelor musulmane. Înseamnă:  adevăr. În cântecul lui de mai sus, cripto-șiitul Nusrat cântă, făcând vocalizele acelea impresionante, despre cum Ali, leul sacrificiului, profetul șiiților ucis de musulmanii sunniți, este HAQ: Adevărul.

Haq e hak în turcă și de aici a intrat în română. A-i veni cuiva de hac, înseamnă a-i arăta cine are dreptate, cine posedă hak, cine are haq, adevărul.

Când spunem că i-am venit cuiva de hac nici nu știm de fapt că practicăm mistica musulmană. Haq, adevărul, este de altfel rădăcina de la haqiqa(t), adevărul mistic în sufism.

pakistan-94
Pe vremea când studiam sufismul în Pakistan.
————

Mi-a luat dușmanul pulul – sau șotronul metafizic…

https://cabalinkabul.com/2014/10/05/mi-a-luat-dusmanul-pulul-sau-sotronul-metafizic/

Roasted-hearted melody: obsesia poeților sufi cu kebabul

https://cabalinkabul.com/2014/06/22/roasted-hearted-melody-obsesia-poetilor-sufi-cu-kebabul/