Care nu mi-a fost surpriza, astăzi 02 martie, în plenara Parlamentului European la Bruxelles, să văd cum un eurodeputat britanic pe nume Steven Woolfe (cf. foto), din partidul UKIP al ultranaționalistului, anti-europeanuluilui Nigel Farage, cere cuvântul, peste ordinea de zi, și interpelează instituțiile europene, întrebând vehement ce are UE de gând să facă în cazul lui Alexander Adamescu, persecutat politic și nevoit să se refugieze la Londra. Ba chiar, a spus Steven Woolfe, mama opozantului și persecutatului politic Adamescu era să fie răpită din Anglia de niște gangsteri plătiți… se înțelege de către cine.

Mirat de atâta grijă subită de la un europarlamentar pentru familia Adamescu, am văzut că are o activitate parlamentară egală cu zero și că în Anglia e știut doar pentru că la alegeri a fost certat fiindcă a încălcat o lege electorală, uitând să declare o condamnare anterioară pentru că a condus beat. E de altfel comic ca el să se adreseze autorităților europene când și partidul lui UKIP și el au votat Brexit, pentru a o rupe cu Europa și justiția ei.

Cum? Dacă omul a primit bani de la Adamescu pentru a umfla cazul în Parlamentul European? Dar la fel făcuse și Adamescu tatăl.

Am mai povestit cum, pntru a scăpa de justiție, răposatul patron de la cotidianul România Liberă, Dan Adamescu, a plătit la un moment dat o largă campanie de lobbying la Bruxelles, în favoarea lui. Am mai spus cum am fost personal contactat de lobby-ul lui pentru a publica ceva despre persecuția lui Adamescu și cum el ar fi fost un deținut politic în România. Am refuzat, desigur, dar un alt europarlamentar, tot britanic, tot din Londra,  a acceptat bani ca să aducă situația lui Adamescu tatăl în Parlamentul European. Contactat de mine ulterior, respectivul europarlamentar britanic nu-și mai amintea despre ce fusese vorba.

Cel care făcuse asta este șeful grupului eurosceptic ECR (European Conservatives and Reformists), condus de Tories britanici, grup care nu va mai exista după Brexit, după ieșirea Angliei din UE. (Grupul la care a aderat Monica Macovei, de altfel.)

ECR, cu doar 75 de europarlamentari din 751 include, pe lângă cei 20 de conservatori britanici (Tories), câte 1, 2 sau 3 din alte 16 țări. Cei mai mulți, după Tories britanici, sunt 19 polonezi, dreapta dură ultra-catolică, anti-avort, anti-imigrație, anti-gay, anti multe-multe-multe… Tories britanici vor afară din Europa, iar cei patru ultranaționaliști flamanzi (N-VA) din grup cer independența Flandrei și sfârșitul Belgiei.

Bref, nimic foarte european acolo.

Acum, grupul ar fi exotic și bălțat dacă liderii lui s-ar dovedi curați precum cristalul, însă șeful, un Tory de sorginte pakistaneză, Syed Kamall, e cel care a interpelat Comisia Europeană, în calitatea sa de europarlamentar, în favoarea lui Dan Adamescu și, în paralel, a doi gangsteri paramilitari din Azerbaijan, prinși în interiorul Armeniei și actualmente închiși.

European Parliament in Strasbourg

Syed Kamall, liderul ECR în Parlamentul European
(Foto: EPA/PATRICK SEEGER)

Interpelările acestea ale Comisiei în Parlamentul UE de către un eurodeputat, când nu sunt justificate de un interes direct al europarlamentarului în afacerea respectivă, miros a intervenții cu plată.

Syed Kamall a interpelat așadar Comisia Europeană întrebând ce plănuiește Comisia să facă în chestiunea lui Dan Adamescu, „un cetățean german, om de afaceri de marcă și patron de presă în România” care e confruntat cu sinistre acuzații de mită („concerning the trial of Dan Adamescu, a German citizen, prominent businessman and newspaper proprietor operating in Romania”, who faces ignoble charges of bribery in Romania.)

Același Syed Kamall a mai intervenit separat în Parlamentul European și pentru doi gangsteri din Azerbaijan, care lucrează pentru serviciile secrete azere, Dilgam Ahmadov and Shahbaz Quliyev [Kamall a scris chiar rău unul din nume, pentru că e în realitate Guliyev], încarcerați în Armenia pentru incursiune ilegală în regiunea Nagorno Karabakh.

Când l-am contactat, intrigat de atât de multă grijă din partea lui, europarlamentar britanic, pentru Dan Adamescu și pentru doi agenți azeri, Syed Kamall mi-a răspuns, prin email:

„Dacă primesc o cerere de la un alegător din circumscripția mea, Londra, am să mă folosesc de poziția mea pentru a formula întrebările lor în fața Comisiei, în cazul în care nu am eu răspunsurile. („If I receive a request from a London constituent, I will use my role as their representative to relay their questions to the Commission if I cannot answer them myself”.)

Ca și în cazul lui Steven Woolfe (pentru Adamescu fiul), e comic ca  ca Syed Kamall să se adreseze autorităților europene pentru a-l salva pe răposatul Adamescu senior, când și el și Tories, conservatorii lui, au votat Brexit, pentru a o rupe cu Europa și justiția ei.

qardasi-danisdi

Shahbaz Guliyev, unul din cei doi gangsteri și paramilitari azeri deținuți în Armenia pentru care Syed Kamall a intervenit în Parlamentul European.
(sursa: http://ru.oxu.az/society/32640)