The Prime Minister of Malta Joseph Muscat meets in Brussels to prepare for Malta's presidency of the EU

Donald Tusk

(Foto: EPA/OLIVIER HOSLET)

Se întâmplă rareori ca un politician european de talia polonezului Donald Tusk, președintele Consiliului european, să facă declarații atât de dure și aproape nediplomatice. Tusk a scris și declarat astăzi că Donald Trump constituie o amenințare pentru Europa în egală măsură cu Rusia, China și Islamul radical.

Intr-o scrisoare către liderii celor 27 de țări UE care se vor reuni vineri în Malta (mai puțin britanica Theresa May) pentru a discuta despre Brexit, Tusk scrie că Donald Trump este “imprevizibil” și că asta pune Uniunea Europeană “într-o situație dificilă”. Declarațiile lui Trump, a spus Tusk, sunt “îngrijorătoare”.

Politica protecționistă a lui Trump, scrie Tusk, este însă o șansă pentru Europa, care ar trebui să pună la punct mai multe tratate ale liberului schimb.

Este cea mai mare provocare, cea mai mare sfidare pe care o înfruntă acum Europa după șase decenii de existență, spune Tusk. “China din ce în ce mai îndrăzneață”, “politica agresivă a Rusiei” vizavi de vecini, “Islamul radical” care provoacă anarhie în Orientul Apropiat și în Africa sunt principalele amenințări, dar lor li se adaugă “îngrijorătoarele declarații ale noii administrații SUA, care ne fac viitorul foarte incert.”.

Sunt cele mai dure declarații de până acum ale unui lider UE, la 11 zile după intrarea în funcție a lui Donald Trump, și asta arată o dorință crescândă în capitalele Vechiului Continent de a răspunde într-un fel inițiativelor neașteptate ale noului președinte SUA, cum a fost cea de peste weekend de a interzice intrarea pe teritoriul american a cetățenilor din șapte țări musulmane.

Și mai îngrijorător pentru Europa a fost faptul că Trump a sprijinit Brexit, ieșirea Marii Britanii din UE și că și-a anunțat bucuria că și alte țări vor urma exemplul Londrei.

“Dezintegrarea :Uniunii Europene”, le scrie Tusk celor 27 de lideri, “nu ar duce la restaurarea unei mitologice suveranități a țărilor membre, ci la dependența lor de marile puteri: Statele Unite, Rusia și China. Doar împreună putem fi independenți”.

Tusk nu este primul important politician care a vorbit pe acest ton, dar este cel mai sus plasat. Anterior, șeful liberalilor din Parlamentul European, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, a spus că cele trei mari amenințări cu care se confruntă Europa actualemente sunt Islamul Radical, Rusia și… Donald Trump, care în viziunea lui dorește să distrugă UE,

Diplomați din țările membre în UE au discutat luni la Bruxelles despre un posibil răspuns comun de adus lui Trump, dar fără rezultat. Mai multe capitale nu vor ca UE să se îndepărteze și mai mult de SUA și au preferat să aștepte reuniunea la vârf de vineri din Malta. Donald Tusk, președintele Consiliului European, care deși e polonez nu are în acest moment nici o legătură cu guvernul conservator de la Varșovia, a jucat acest rol, trăgând semnalul de alarmă în numele tuturor.