Canada's Prime Minister in Cuba

Foto: EPA/Enrique de la Osa 

Vaaai, cum a sărit mușcată toată dreapta românească (o lăsăm pe cea de pe meridiane mai informate și mai puțin țâfnoase) că frumosul, deșteptul și elegantul premier yoghin al Canadei Justin Trudeau a zis că e profund trist (are “deep sorrow”) de moartea lui Castro.

Hai să repunem în context acest ultragiant elogiu adus unui dictator de stânga.

Trudeau și-a dezvoltat remarcile la summitul Francofoniei, care s-a ținut zilele trecute în Madagascar. Din Canada a venit așadar la summitul Francofoniei Justin Trudeau în persoană. Din Franța a participat președintele François Hollande. România a trimis o secretară de stat să vorbească lângă Trudeau și Hollande. O cheamă Daniela Gîtman. Mă rog…

Acum, tânărul strateg politic care e Trudeau avea de vorbit în fața unei adunări de dictatori africani. Asta e azi Francofonia, lăsând deoparte Franța, Canada, Belgia, Elveția, România și Bulgaria: o adunătură de dictatori negri, probabil canibali și care se uită la fotbal în timp ce siluiesc copii și capre.

Trudeau le-a vorbit acestor buzați care domnesc peste analfabeți fără acces la servicii medicale, căror săraci, dată fiind ideologia planetară a pieței, li se bagă în cap insistent că dacă-s flămânzi și analfabeți e din vina lor, le-a spus așadar că dictatorul cubanez Castro (Trudeau a precizat că Fidel a fost un dictator) le-a dat cubanezilor învățământ gratuit și servicii medicale și de sănătate.

După care același Trudeau i-a informat pe genocidarii africani împietriți de indignare că el este un feminist și că militează pentru drepturile LGBT, gays, căsătorii pentru toată lumea etc… Un discurs didactic, așadar. Despre cum poți fi dictator, desigur, dar făcând și un bine elementar, nu ca ticăloasa de maica Tereza.

Tatăl lui Justin, Pierre Trudeau, a fost de altfel primul lider al unei țări din NATO care a efectuat o vizită oficială în Cuba, în 1976.

Dreptacilor scandalizați le amintim că idolul lor Donald Trump face și mai rău: își trâmbițează insistent admirația pentru Putin. Maica Tereza se pupa (bălos) cu Pinochet.