in-punctul-lui-rebbe-g_egoproza

Noul meu volum de povestiri, In punctul lui rebbe G., la editura Polirom, tocmai ce lovește acum librăriile.

Mă tot intreabă mutanții și de formatul eBook… Nu știu, eu rămân sectant al cărții tipărite și odorante. Pe-aia electronică nu ți-o poți freca discret de sfârcuri.

In punctul lui rebbe G. este o carte-concept care, continuând ceea ce am inceput cu limbajul erotic și exotismul din Roșcata amară, va adăuga elemente care în România nu au fost suficient exploatate — ocultism, Tarot, pasiunea pentru istoria ascunsă si pentru legionari, alchimie, erotism. Toate astea împărțite în 22 de povestiri.

Cum o spune editura in prezentarea de pe copertă:

O zi de înregistrări ratate într-un studio din Bucureşti care ia o turnură apocaliptică, o vizită la un mormânt din Republica Moldova încheiată cu o violentă istorie de seducție neîmplinită, o întâlnire cu o golancă astrală în Bruxelles, pierderea inocenţei unui copil într-un sat de lângă Buzău, revelarea tehnicilor erotice ale fabricării Pietrei Filozofale în Avignonul Revoluției Franceze, incantații magice în jurul unor legionari români pe frontul spaniol din Majadahonda: acestea sunt doar câteva dintre temele celor douăzeci şi două de noi povestiri ale lui Dan Alexe, fiecare corespunzând uneia din arcanele majore ale Tarotului. Alchimia, ştiinţele oculte, sexualitatea, Cabala, limbajul sunt liantul poveştilor ce se completează reciproc şi care pot fi recitite în orice ordine, recompunând de fiecare dată un ansamblu inedit. Învăluit într-o aură mistică, presărat cu numeroase picanterii, În punctul lui rebbe G. oferă, picătură cu picătură de licori precum “Scuipat de Lună” sau “Câine de Armenia”, o nouă viziune asupra lumii de azi și a limbii care ne vorbește.

Pe scurt: 22 de povestiri care corespund celor 22 de litere ale alfabetului ebraic si celor 22 de carti / lame / arcane majore ale jocului de Tarot.

Fiecare din cele 22 de lame de Tarot, pastrând desigur simbolica jocului, trimite la câte una din povestiri, care conțin, ascunse inițial de perspicacitatea cititorului, elemente de Tarot, ocultism și alchimie.

La desenul tradițional al Tarotului din Marsilia am adăugat, pe fiecare carte a jocului, litera ebraică și trimiterea la povestirea care îi corespunde.

Cum o spune rebbe G., rabinul hasid din povestirea care dă titlul volumului:

sofer%202

— Arcanele aiestea majore din Tarot sunt în număr de 22. Exact câte litere are alfabetul nostru kabalistic. Douăjdoi, zecimea plus duodecimea. Fiecărei cărți de Tarot i se potrivește o literă ebraică. Dacă la 22 de cărți, câte sunt, adăugăm cele 10 sephiroth, sferele universului din Kabală: 22 + 10, obținem 32: numărul dinților ființei umane, dar și ai Adamului cosmic, omul perfect, Adam kadmon. Dublată cifra = 64: numărul căsuțelor de la jocul de șah… sau al hexagramelor din Yi King, sistemul chinezesc de divinație, care decurge din aceeași înțelepciune ca și Kabala, doar că pervertită de mizerabilele arătări ce sunt chinezii. Fiecare lamă de Tarot, fiece arcană majoră corespunde așadar unei litere ebraice și ne spune o poveste, o istorie fixată definitiv, iar simbolica lor se modifică în funcție de amestecul infinit al lamelor. Schimbând ordinea cărților de joc și ordinea literelor, se modifică și narațiunea ansamblului. Dacă noi am fi acum personaje de poveste, destinul nostru ar fi fluid, în funcție de entitatea superioară care trage și întinde cărțile jocului. Orice frază formulată în ebraică va reprezenta așadar o succesiune de litere, deci o succesiune de cărți de Tarot… și viceversa.

— Altfel zis, l-am întrerupt: dacă noi am fi acum personaje într-o carte cu 22 de povești, fiecare poveste corespunzând unei lame de Tarot și unei litere ebraice, de câte ori am citi istoriile în altă ordine, sau combinând o parte din ele, am genera un alt discurs, un alt Logos și o altă Facere?

22

— Da, îmi spuse sever rebbe Ghelerter, întrerupându-mi deriva. Dar, mai mult de atât, trăgând cărțile pot să intru în contact cu dybbuk-ul tău.

— Ce e aceea? întreb.

— Un duh răuvoitor pitit în tine într-un anume punct inaccesibil neinițiaților și care s-a ascuns acolo în urma unei erori morale pe care ai comis-o și pe care eu o pot dibui.

— Să fi comis eu vreo eroare morală fără să știu?

— Toți săvârșim erori. Eu, de pildă, îmi las nevasta nesupravegheată.

— Și de ce-ar fi asta o eroare morală? l-am întrebat cu un început de stânjeneală.

— Pentru că ea mă roagă să n-o fac, să n-o las singură. Femeia e slabă, de aceea o căznește un dybbuk mai puternic decât al nostru. Supraveghind-o, o ajuți să nu sufere, o faci să-și mențină umanitatea.

M-a cercetat fix, sever:

— Pot, mi-a zis, dibuindu-ți dybbuk-ul, să îți imit orgasmul.

— Pardon?! m-am înecat, necrezându-mi urechilor.

— Ordinea în care vei trage cărțile și dispoziția lor atunci când le voi întinde pe masă, totul combinat cu forța literelor, îmi vor îngădui accesul la punctul în care se ascunde acel dybbuk care te căznește. Punctul prin care eu voi pătrunde în tine, te voi citi, te voi restructura și îți voi reproduce orgasmul.

Mi-a întins pachetul. Am tras o carte:

Picture1

A examinat-o:

— Aha, Șarlatanul… Prima carte a jocului, litera Aleph, א. Le Bateleur. Mereu la masă gratis, cu cuțit, pahar și farfurie pregătite, la bufet fără să plătești, scamator cu turpitudini mici, nedemne, un coțcar metafizic. Tot ce cauți e să te fofilezi de câte ori poți pentru o tură gratis în Roata Morții.

M-a scrutat.

— Ai aerul iritat. Crezi că spun platitudini, ca o țigancă.

Am roșit stângaci.

— Trage iar, a ordonat.

I-am întins cartea trasă: Picture2

— Beth, a clamat. ב, La Papesse. Te lași dominat de femei rigide, manipulatoare, sacerdoate care te încalecă fără chef, într-atât ești pradă lesnicioasă. Beth, da. Ce faci, îmi dai toate cărțile în ordine alfabetică? Fii mai inventiv, e destinul tău.

Am tras atunci, iritat, o carte fără număr și literă ebraică pe ea:

22

— Aha, a pufnit satisfăcut. Le Mat. Asta-i cea mai importantă, cea mai puternică. Poate fi prima, dar cel mai adesea e ultima din joc. Vezi tu vagabondul ăsta? Ăsta ești tu, e cartea ta, ești un om fără legături, cu fața mânjită, malahie în ochi, suflet cu franjuri… Dânsul, Le Mat, Nebunul, este eternul vagabond. Privește la el: chiar în clipa asta un dulău celest îi sfâșie curul fudul.

― Dar simbolurile acestea, îl întrerup din ce în ce mai tulburat și trecând peste grosolănia vorbelor lui, sunt ele independente de noi? Sunt ele un fel de spumă de heruvimi?

M-a privit și deodată fața i s-a crispat.

― Spuma de heruvimi s-a isprăvit, a șuierat scrâșnind. Uite cum e orgasmul tău.

Și schimonosindu-se și scoțând limba și lăsând să-i curgă din gură o cantitate prodigioasă de bale, fața lui rebbe G. a devenit deodată a mea, vizibilă leit sub barbă și codițe. Și-a arătat albul ochilor, a deschis gura, i-a fremătat omușorul și a scos un hârâit dezagreabil cum știam că fac eu când mă cuprinde epilepsia orgasmului.

גגג

(VA URMA în librării)

Despre Tarot am mai scris și aici:

Tarot: Cine este Le Mat?

https://cabalinkabul.com/2016/09/21/tarot-cine-este-le-mat/

Introducere în Tarot (cap. 1): Ignoranța lui T.S. Eliot în The Waste Land

https://cabalinkabul.com/2016/08/04/introducere-in-tarot-cap-1-ignoranta-lui-t-s-eliot-in-the-waste-land/

Roata Norocului și rețeaua de simboluri din Punctul lui rebbe G.

https://cabalinkabul.com/2016/10/01/roata-norocului-si-reteaua-de-simboluri-din-punctul-lui-rebbe-g/

pahar 2