image25
Cine merge la Vama Veche îl știe pe acel nefericit personaj care stă vara întreagă la colț între Frontiera și Bibi căutând să vând anoste volumașe inttulate Nopți de Vamă. Șade chincit, cât e ziua de lungă, cu o pălăriuță bătrânicioasă, sporovăind cu rarii curioși. Nu vinde nimic.
 .
L-am văzut o singură dată vânzând un volum: când i-am cumpărat eu un exemplar, niciodată citit, pentru că e doar o melasă amorfă de metafore copilărești.
 .
Așa se scrie în general despre Vamă, searbăd, căznit, mort, deoarece scriitorul român de azi nu pricepe că literatura înseamnă lucru la frază, la cuvânt, iar nu simpla însăilare a unei istorii cu ce-ți vine la gură sau sub degete.
 .
Zic asta pentru că mi s-a oferit cartea unui guruț care ține cursuri de literatură și care, descriind decorul de la Stuf, în Vamă, scrie: “Plaja era plină de tipi căzuți la datorie…”
 .
“Tipi”? “Era plină”? “Căzuți la datorie” ? Nici bunica nu ar fi scris așa. E de același nivel cu ăla cu pălăriuță care încearcă să vândă Nopți de Vamă.
 .
Ăștia sunt guruții care împart cărțile și scriitura în două categorii: “mișto” și “nașpa”. Ei țin cursuri de creative writing. Dacă plătești suficient, te vor învăța, în două luni de pompozitate logotetică, să vorbești și tu la fel ca ei.
 .
Datoria lor e să ucidă logosul în tine, definiție a literaturii române de astăzi.

Scrisul e însă precum curvăsăria, nimeni nu ți-o poate transmite real, trebuie să vină din tine…

Mă uit așadar la toți nesimțiții din literatura de azi la modă care se mândresc că țin cursuri de “scriere creativă” (“creative writing”) pe bani mulți…

Majoritatea acestor impostori netalentați m-au blocat deja pe Facebook. Pe lângă aspectul pornografic al întregii afaceri, numai naivii plătesc așa mult cât cer ăștia ca să audă în câteva săptămâni de la cutare guru de provincie sfaturi de scriitură învățate și de de el din cine știe ce manual.

Oameni nătângi care sunteti, scriitura se învață singur suferind, prin eșec repetat, nu plătind la escroci pompoși.

Când o să am bani am să fac un seminar permanent gratis, să spargem piața asta a mincinoșilor sterili.

Nu scrieți niciodată fraze precum: “Plaja era plină de tipi căzuți la datorie…”