maxresdefault

The Revenant (2015)

De:  Alejandro Iñárritu

Cu: Leonardo DiCaprio și Tom Hardy

Acest plagiat (cum acuză direct mai jos Charlie Hebdo) a primit Oscarurile pentru ceel mai bun actor și cel mai bun regizor, după ce candidase în nu mai puțin de 12 categorii: cel mai bun film, cel mai bun actor (DiCaprio), cel mai bun rol secund (Tom Hardy), regie, production design, film (camera, aici în concurență cu Tarantino pentru Hateful Eight, tot somptuos și tot western pe zăpadă), sunet, montaj sunet, costume, montaj film, makeup, efecte vizuale.

Chalie Hebdo, în ultimul număr, publicase o cronică devastatoare despre ceea ce ei numesc în mod direct un plagiat.

Nu e vorba doar de diferitele cadre furate din Tarkovski, care circulă larg pe internet:

 

dar întregul film este de fapt doar Man in the Wilderness (1971) al lui Sarafian, cu Richard Harris și John Huston.

Sigur, în puține filme, mexicanul Iñárritu a reușit să uluiască pe toată lumea, invitat apoi în mare pompă la Hollywwod pe poarta din față.

Anul trecut a primit Oscarul pentru cel mai bun film, cu Birdman.

Filmul e linear. O poveste de răzbunare. Un western în nordul înghețat. DiCaprio e abandonat de ceilalți trappers, ba chiar unul din ei îi ucide feciorul pe jumătate indian. DiCaprio își revine însă miraculos și suprauman și se întoarce să se răzbune.

Se răzbună, după ce suferă mult, întremându-se.

The end.

Nimic altceva acolo.

Nesfârșită frumusețe vizuală, da, doar că structura vizuală a secvențelor e furată de la alții. Impresionant lucru la mixaj sunet și la graiurile indiene folosite de diversele triburi.

Ce i se întâmplă lui Iñárritu cu acest film e însă ce i s-a întâmplat lui Danis Tanović, regizorul bosniac al magnificului No Man’s Land, Oscar for Best Foreign Language Film 2001, Cannes și zeci de alte premii etc., dar care în 2005 a acceptat să regizeze un film franțuzesc pe un scenariu impus (scris de Kieslowski, care atunci deja murise),  L’Enfer, scenariu din care Danis Tanović nu a putut schimba mare lucru.

— “Să nu mergi să vezi filmul”, mi-a zis atunci Danis după ce a isprăvit L’Enfer (ne știm din Belgia, amândoi am fost refugiați politici în anii aceia, iar Danis Tanović a colaborat chiar cu Opération Villages Roumains, la care am fost unul din fondatori).

Am mers desigur să-l văd și am ieșit din sală după un sfert de oră. E un film de nevăzut. Prost și mort.

La fel e și cu The Revenant al lui Iñárritu, film de comandă, impus de alții și care, în ciuda a ceea ce citim în presă pe ton entuziast: film turnat în condiții extreme în Canada, uneori la -40 de grade, DiCaprio cu performanțe fizice supraumane etc., e de fapt un film neted, neinteresant, o simplă istorie de răzbunare, nedemnă nici de Iñárritu nici de DiCaprio.

Răul filmului (the villain, Tom Hardy) ar merita poate Oscarul pentru cel mai bun rol secund (deși are concurenți serioși, în special Mark Rylance în Bridge of Spies). Dar DiCaprio?

Hmmm, nu… E impresionant cum se zbate și geme și le face pe toate, dar ăsta nu era rol de Oscar.

Iată cum îl descrie astăzi Charlie Hebdo: Fantoma filmului lui Sarafian (Man in the Wilderness al lui Sarafian) bântuie fiecare imagine și fiecare secvență, într-așa măsură că trebuie să aștepți genericul final ca să verifici că Iñárritu a avut măcar eleganța de a-l cita pe cel de la care a împrumutat totul, renunțând însă la ce era mai bun. A suprimat de exemplu dimensiunea metafizică a călătoriei personajului, precum și absurditatea țelului și le-a încuit cu o banală poveste de răzbunare fără nici o nuanță. Dar, pe generic, nimic… nici un cuvânt despre Sarafian, mort în 2013, care ar fi apreciat asta… /…/ In acest plagiat apar limpede limitele lui Iñárritu: camaera care se tot plimbă fără să-și găsească locul și un stil împrumutat de la Malick cară confundă fojgăiala cu poezia, combina cu convingerea stranie că dacă filmezi de N ori vârfuri de copaci dai o notă mistică.

Filmul ar putea însă primi premiul pentru efecte speciale. Scena în care DiCaprio e mursicat de ursoaică te lipește în fotoliu și face gol în stomac. Dar asta e doar pe jumătate cinema, cealaltă jumătate ține de atracțiile de bâlci.

Circulă de multă vreme o parodie cu Winnie the Pooh.

Pentru ce Birdman (2014) e cel mai inteligent și novator film de azi

https://cabalinkabul.com/2015/02/07/pentru-ce-birdman-2014-e-cel-mai-inteligent-si-novator-film-de-azi/

  Alte filme recente cu Leonardo DiCaprio:

The Wolf of Wall Street… ah, dacă avea o oră mai puțin…

https://cabalinkabul.com/2014/01/18/the-wolf-of-wall-street-ah-daca-avea-o-ora-mai-putin/

și

Gatsby în 3D… urmarea de la Moulin Rouge… și un căscat cosmic

https://cabalinkabul.com/2013/05/16/gatsby-in-3d-urmarea-de-la-moulin-rouge-si-un-cascat-cosmic/

și

Django Unchained : film, interrupted

https://cabalinkabul.com/2013/01/17/django-unchained-film-interrupted/