Bibi
La Bibi, în Vama Veche…

Ion Creangă se numește strada principală din Vama Veche… Nume așa și pe dincolo, deh, nu trebuie insistat, dar Călin, deși el conduce Bibi Bistro, imi transmite numele ăsta stupid, de nereparat, el e bun la suflet și trăiește acolo și formează oameni tineri pe care vrea să-i facă chelneri psihologi.

— Sunt doar două tipuri de chelner, spune Călin. De fapt, doar două categorii de oameni. Nu ți le spun, că le știi deja.

Mă uit la el și îmi dau seama că cei mai mari psihologi sunt ăștia: patronii de crâșmă și curvele. Nu șoferii de taxi, în ciuda legendei, nici preoții. Ăștia nu se uită de fapt la tine, pe când crâșmarii și curvele te citesc de când deschizi gura.

Cu ei îți dai seama că atunci când esti sincer trebuie sa minti pana la capăt. Minte-o tu pe-o curvă, sau minte-l pe Călin și ai să vezi că va trebui să-ți schimbi discursul. Nu așa merge.

— In categoria primă, cea mai banală și mai frecventă, spune Călin, avem mercenarii. Hai să le spunem provizoriu “mercenari”, bine? Ăștia sunt oameni care se folosesc de fraudã chiar în transă. N-are importanță că ei de fapt nu te fură. Ca șef de crâșmă, prefer chelnerul hoț dar cu pasiune. Prefer escrocul cu șarm. Pasiunea nu se simulează.

Terasa Bibi e cel mai minunat punct de observare a faunei din Vama Veche.

Această introducere a fost doar o tehnică de captatio benevolentiae, un “cârlig” — the hook, cum zic americanii in manualele de scriitură de scenariu. Pentru ca scopul textului nu e de a descrie bălțatul si mult prea posomorâtul șeptel uman care se fâlfâie pe strada principală în Vama Veche (Ion Creangă, da?) ci a lăuda minunile de la Bibi…

Problema cu numele crâșmelor este că trebuie să continue sa fie folosit si dupa ce ea e preluată de alții. Căci Claudiu (proprietarul) si Călin au reușit să modifice in întregime vechea crâșmă a lui Bibi, pastrand doar numele si mobila, pe care mulți o considera oribilă, dar care pentru mine are un șarm teribil tocmai pentru stilul ei “cheap”. Anul trecut auzisem cu groază ca vor s-o schimbe si să pună ceva nou, cum au facut in restaurantul lor de alături – Bolo Steak House.

Bibi e singurul loc inainte de Kavarna si Balcik unde găsesti o serioasă colectie de vinuri, dintre care multe pot fi băute la pahar. E unul din extrem de putinele locuri in România unde patronii știu ce vând si recomanda vinurile cu pasiune de cunoscători. Este in mod cert singurul loc care nu vinde vin roșu dulce sau “demi-dulce” (sistematic un odios sirop de sulfiți).

Este unul din putinele locuri din restaurația românească unde chelnerii zâmbesc, fara sa-ti arunce o figură posacă sau un rînjet forțat.

Critici? Mda, dacă nu le spui chelnerilor surazatori sa NU-ȚI aducă totul in acelasi timp, primești supa ȘI sloiul de oaie simultan. Daca mănânci in grup, se intampla exact acelasi lucru ca peste tot in România : bucătarul va pune totul deoparte pana ispraveste de facut toate comenzile, ceea ce înseamnă ca mâncarea din jumatate de blide va fi rece.

“De ce se întâmplă asta ?” l-am întrebat pe Călin.

— “Pentru ca românului nu-i plac interstițiile si sincopa”, mi-a spus. “Vrea totul deodată, mâncarea e ceva care trebuie expediat rapid…”

… si mi-a mai spus, vorbind cu o pasiune care mi-a dat lacrimi, că vrea foarte mult si încearcă sa-i școlească culinar pe oameni.

— “Imi vine sa leșin cand îi vad pe unii mâncând saramură de pește cu bere” mi-a zis, cu indignare resemnată.

Acolo am văzut altele și mai și. Am văzut aratari feminine care ar putea fi splendide daca n-ar purta șalvari (iar în mod absolut inexplicabil, majoritatea au fețe permanent triste și scârbite sau obraznice), șalvari combinați cu acele odioase incalțari care sint cizme-sandale si cu câte un tatuat vag masculin care infulecă in fața ei saramură de pește cu bere, sprijinit în coate și fără să-si scoată pălăria de pe cap si ochelarii de soare negri…

Probabil că se tem sa nu li se vadă privirea tâmpă și vidă.

— Carevasăzică sunt doar două feluri de oameni, îi zic, reluând discuția.

— Da, spune, răbdător. “Mercenarii” și “ceilalți”.

— “Ceilalți” nu e mai bine să fie și depresivi? îl întreb.

— Ba da. Mă pricep la depresie ca puțini. Te invit să-mi ceri sfatul, mai ales dacă e inutil.

Ion Creangă se numește așadar strada din Vama Veche… Iată și-o poză a terasei. Acolo am văzut femei frumoase, proști cu codițe rasta, ba chiar un grup de bețivi în jurul unei o femei cu păr scurt. Astea cu păr scurt pot avea frumusețe inteligentă. Se uita la mine, așa că m-am dus să-i informez pe bețivi:

— Măi băieți, m-am gândit că femeia asta frumoasă poate vă lasă pe voi si vine cu mine.

N-a venit, a rămas să mănânce saramură cu bere.