10599528_802447716455735_6878733891961002154_n

Putin.
Fotoportret de Kirill (AFP)

Am intervenit mai devreme în toată isteria asta cu recrutarea, după ce Lucian Mîndruță a reproșat generației 20-35 de ani (fără a se prijini pe vreun sondaj, fără nici o cercetare empirică la îndemână) că ar fi lașă, nepatrioată, neinteresată de nimic și deloc gata să se bată pentru a apăra… ce? Ce?… nici el n-o formulează prea bine.

Primea mea reacție, prudentă, amuzată, a fost asta, adineaori pe Facebook:

“Lucian Mîndruță, “cazacii” și “kazahii”…

Am încercat și eu, împins de atâta lume indignată, să citesc textul lui Lucian Mindruta cu recrutarea… 
Nu pricep de ce atâta pasiune. E vorba până la urmă doar de un blogger care scrie modest, de ce așadar trebuie ca o postare rău strujită de-a lui să devină isterie națională? 

Plus că nu-nțeleg de ce Mindruta ortografiază “kazacii”. Ce vrea el acolo? 

A vrut Mindruta să spună: “cazacii” sau “kazahii”? E vorba de etnii și realități istorice diferite. “Kazacii” în schimb nu există.

Bun, știu că multora din nerecrutați nu li se va părea demn de atenție dacă Mindruta a vrut să spună “cazacii” sau “kazahii”, dar insist că nedumerirea mea e mai importantă decât manipulările lui neîndemânatice… până la urmă, chiar și morți doar ortografia corectă vă va salva.

Plus că dacă el nu știe diferența între “cazaci” și “kazahi”, cu cine de fapt vă trimite la luptă?

Bun, pentru mulți (ursuleți de tomberon le zic eu) prima mea intervenție a părut superficială, cum că adică m-am legat de un grafism nepotrivit cu K, șa-ba-da-ba-da… Cazaci, kazahi, ce importanță: Știe el… In realitate, ce nu vede Mîndruță — și alții ca el care poate deja pre-evaluează o recurutare— este că așa, fără entuziasm cum o subliniază el, funcționează orice societate normală (vezi tinerii americani în timpul războiului din Vietnam) și că abia acum ideologii descoperă că e nevoie de o doctrină totalitară, sau de o psihoză colectivă, ca să-i mobilizeze pe tineri pentru un ideal până atunci cam grotesc… Doar că nu așa de neîndemânatec se face, cum a încercat Mîndruță, prin culpabilizare și ridiculizare.

Odată ajunși aici, iată de ce mesajul lui Mindruță e inacceptabil:

— în tot textul lui, el nu menționează deloc Europa. Nimic, absolut nimic despre Europa și România europeană. E România americană sau izolată, pentru el?… Ii intreabă pe tineri dacă s-ar bate pentru “America si multinationalele care ne baga hamburgerul pe gat si vaccinul pe vena”… Halucinant!… America!… Ce vrei tu să spui Mîndruță, cu America? Tu trăiești în Balcani, în Europa. Dacă vrei tineri în armată, vorbește-le de rolul lor în regiune și pe continentul european, nu de America, cum făcea jalnic tataia, scăpat din bombardamentul de la Ploiești, care în copilăria mea fuma țigări din hârtie de ziar și îmi spunea cum au să vină americanii să ne scape.

— Nimic așadar despre Europa. Mîndruță nu știe de fapt nimic despre Europa, despre cum funcționează ea, așa fără arme, dar în care am intrat în 2007 și care ne ajută să fim o democrație. Nimic nu spune el despre miza actuală, care e aceea a Rusiei împotriva occidentului EUROPEAN, iar nu american. Putin a blocat semnarea unui acord de asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană, nu cu SUA. Asta trebuie să vă spună făcătorul de opinii Lucian Mîndruță.

Iar dacă e anti-european, să spună atunci de ce. Să spună de ce trebuie să te bați împotriva lui Putin, dar și împotriva Europei.

Sigur că SUA rămân dominante in NATO, dar nu cu NATO negocia Kievul, ci cu Europa. Europa de care nu se ocupă nimeni, nici Mîndruță, Europa unde Bucureștiul a trimis o nulitate totală în funcția de comisar european (Corina Crețu, 20.000 de euro pe lună), dar de la care România așteaptă bani în permanență.

A instiga tinerii la un război potențial fără a pomeni măcar ce e în spate, tabloul complet, arată fie rea voință manipulatorie, fie ignoranță totală.

Iată de ce, în mod discret, am atras atenția asupra faptului că Lucian Mindrută scrie Kazaci… Era o formă discretă de a spune că habar n-are despre ce vorbește.

Poate e un pic mai clar acum.

Zi ceva de Europa, Mîndruță. Poate vei fi mai mobilizator.