charlie-hebdo-frontpage

1. Este vorba de un desen politic, care analizează situația din Egipt, unde islamiștii sînt persecutați de regimul militar. Charlie nu rîde acolo de Islam, ci pune în scenă jihadiștii fanatici, cei care taie capete, se aruncă în aer și împușcă în cap fetițe ce merg la școală Orice musulman trebuie să fie împotriva lor, ba chiar toți imamii respectabili și majoritatea musulmanilor au să spună că aceia trădează islamul și sînt un cancer ce trebuie exterminat. Islamul normal, mainstream, e împotriva jihadiștilor din Siria-Irak. In Egipt sînt persecutați și omorîți, pe același motiv: ei nu reprezintă Islamul.


2. “C’est de la merde” este, ca și “oh, shit” în engleză, o interjecție. O folosești atunci când, de exemplu, vrei să tai pâine cu un cuțit bont, de proastă calitate, te uiți la el și spui: “ ce couteau, c’est de la merde”… “Ce cuțit de rahat”… sau: “ce rahat de cuțit”. 


3. In cazul de față, nu Coranul e ridiculizat, ci credința stupidă a fundamentalistului, credința lui magică, irațională că acea carte îl va salva de toate… Aici, cum o spune legenda în colțul din stânga sus, e vorba de masacrul unor islamiști de către armata egipteană. “Tuerie en Egypte” = Masacru în Egipt.


4. Fundamentalistul din desen descoperă că gloanțele trec prin Coran, care în așa situație nu-i servește la nimic: “c’est de la merde”… Nu e o vestă anti-gloanțe din kevlar.


5. De altfel, scrie acolo mare, încadrat în galben: “Ça n’arrête pas les balles” = NU OPREȘTE GLOANȚELE. Gloanțele armatei…


6. Desenul rezumă așadar perfect situația politică din Egipt, unde armata masacrează islamiștii neînarmați, care descoperă, în fanatismul lor naiv, că Coranul nu-i protejează de gloanțe.

Așa era fiecare desen din Charlie, o bijuterie de analiză politico-socială, nu insultă gratuită adusă religiei… Dar cu cine să vorbești?

 Cf. și :

Charlie Hebdo: o decriptare completă, pagină cu pagină, a ultimului număr…

https://cabalinkabul.com/2015/01/09/charlie-hebdo-o-decriptare-completa-pagina-cu-pagina-a-ultimului-numar/
Gunmen kill 12 at French magazine Charlie Hebdo
și

După Charlie Hebdo: fundamentaliștii ortodocși sînt obsedați de SEX-SEX-SEX…

image77
și

Decriptarea desenului din Charlie cu Treimea care se anchiulează…

https://cabalinkabul.com/2015/01/11/decriptarea-desenului-din-charlie-cu-treimea-care-se-anchiuleaza/