skanderbeg67

Skanderbeg în Tirana

Am promis că voi mai rezuma și protocronismul altora, ca să nu credem că suntem singurii care trăim într-o asemenea autoiluzionare patologică. O fac la întâmplare, isprăvind mai întâi ce am prin casă.

Să incepem cu albanezii. Iată două cărți de pelasgopați albanezi (căci pelasgii erau niște proto-albanezi, desigur), două cărți publicate în Franța (căci, spre deosebire de noi, care ne adorăm nombrilist pelasgii între noi, albanezii și-i trâmbițează în afară):

Zacharie Mayani, Les Etrusques commencent à parler, Arthaud, 1961 (cum se vede, protocroniștii lor publicau în Franța încă din vremea lui Enver Hoxha)

si

Mathieu Aref, Albanie, ou l’incroyable odyssée d’un peuple préhellénique; Collection Mnémosyne, 2003.

Acesta din urmă, Mathieu Aref, care este de fapt cel mai dement dintre cei doi, are în mod uluitor și misterios chiar o scurtă prefață semnată de Dominique Briquel, latinist, profesor la Sorbona și etruscolog autentic. Briquel e bătrân și probabil ușor de fermecat. Și eu cunosc o protocronistă cecenă la Paris (ingușă, de fapt), Mariel Tsaroieva, care îl șarmase pe răposatul Charachidze s-o ajute să publice o carte, iar de atunci o ține lanț cu halucinante cărți protocroniste despre cum ingușii și cecenii sunt la originea civilizației umane.

Revenind la protocroniștii albanezi pe care-i am în casă, ca “metodă” se remarcă imediat faptul că cel din urmă (Aref) se sprijină pe cel dintâi (Mayani) ca autoritate: hărți, citate, argumente sunt luate de acolo, atfel zis dintr-o carte deja publicată, deci demnă de încredere.

Ideea centrală e următoarea: pelasgii erau albanezi. Pelasgii erau în Hellada înaintea grecilor și le-au transmis grecilor totul. Inainte de asta, o parte din ei se risipise prin lume, fondând alte civilizații: Egipt, Etruria etc.

Sună cunoscut? Noi știm că așa a fost, doar că pelasgii nu puteau fi albanezi, pentru că de fapt erau daci.

Aș, spune protocronismul albanezi. Geții erau de fapt tot albanezi. Iată: numele geților vine din albaneză de la shi… gjetë ( = săgeată). Geții erau săgetători, de-aia le spune geți, pentru că erau să-geți !… Get it?

Evident, dementul nu știe că shigjetë, ca și săgeată în română, vin din latină, de la sagitta.

La fel, mai spune el, și armenii sunt tot un fel de albanezi, pentru că numele lor vine din Balcani, de la tribul pelasgo-valah al armânilor !…

Cum, dar la fel spunea și Densușianu, că armean vine de la armân și că e vorba de o vocabulă pelasgă din care a ieșit și zeul iranienilor Ahriman? Armân-armean-Ahriman… Așa spunea și Densușianu? Deci dacă și Densușianu și albanezii ăștia spun același lucru, trebuie să fie adevărat, căci oamenii ăștia scriu cărți, nu?

Mă opresc aici, întrucât idioțenia fără reguli a acestor cărți e insuportabilă în dose prelungite. Dementul albanez confundă tot, nu cunoaște nimic, nu știe o boabă de latină, nu știe limbi slave, crede că zakon ( = lege, împrumut din slavă) e un albanism arhaic, deci un termen pelasg (cum compara Densușianu slavonisme din română cu termeni sanscriți înrudiți pentru a demonstra că dacii au scris Vedele și Ramayana). Micene (Mycenae), marea cetate greacă, scrie tâmpitul, a fost fondată de albanezi, pentru că în albaneză mik = prieten. Nu știe, vita, că Y ăla din Mycenae (Μυκῆναι) se pronunța U, iar că pe de altă parte mik (prieten) în albaneză vine de fapt din latină, de la amicus.

Exact la fel fac însă și dacopații români. E vorba de o subcultură nocivă, ignorantă, agresivă, care nu se ostenește să învețe un minimum de elemente de bază din istorie, lingvistică și arheologie. Pelasgi și Herodot le sunt autoritatea, precum și cărțile anterioare ale celor ca ei.

Voi continua cu prezentarea acestei mentalități de sectă la alții. Nici măcar nu suntem unici în orbire.

Mai multe vezi pe acest blog în rubrica

Dacopatie

http://cabalinkabul.com/category/dacopatie/

sau episoadele anterioare:

Demența protocronică la alții: boala națiilor mici (I)…

http://cabalinkabul.com/2013/01/19/dementa-protocronica-la-altii-boala-natiilor-mici-i-2/

Demența protocronică la alții: boala națiilor mici (2, macedonenii)…

http://cabalinkabul.com/2013/05/09/dementa-protocronica-la-altii-boala-natiilor-mici-2/

goatman