wrgwrgwg

Decurionul (un fel de plutonier) Tiberius Claudius Maximus, veteranus, născut pe la anul 69 e.n., a fost omul care l-a capturat și decapitat pe Decebal (despre care legenda spune că s-a sinucis pentru a nu fi prins) și care, stabilit în Philippi, în Macedonia, și-a ridicat în timpul vieții (se vivo faciendum curavit) o stelă funerară pe care și-a gravat CV-ul (cursus honorum), ilustrându-l cu scena în care el, pe cal, il capturează pe regele dac, care, pe stela soldatului, spre deosebire de scena oficială de pe Columna din Forum, ridică mâna cerând să fie cruțat, în loc să se sinucidă, ca în versiunea oficială.

Nimic nu ne spune că Tiberius Claudius Maximus ar fi călătorit la Roma după ridicarea Columnei lui Traian și că el ar fi știut ce figurează pe columna. Orgoliosul său mormânt spune un adevăr personal mai credibil decat cel imperial, oficial:

explorator in bello Da/ cico et ob virtute(m) bis donis / donatus bello Dacico et / Parthico et ab eode(m) factus / decurio in ala eade(m) quod / cepisset Decebalu(m) et caput / eius pertulisset ei Ranissto/ ro :

explorator (adică șef de iscoade și cercetași) în războiul dacic, și recompensat pentru curajul său cu două decorații în timpul războiului cu dacii și una în războiul cu parții, făcut de același [împărat] decurion întrucât l-a capturat pe Decebal și i-a adus capul la Ranisstorum (unde se afla împăratul)”.

Sinceritatea lui e dovedită de limba inscripției: el spune că a fost făcut duplicarius de către divinul Traian: factus dupli(carius) / a divo Troiano doar pentru aceasta: l-a capturat și ucis pe Decebal.

Era un om simplu. Cum se vede, în pronuntia latinei lui balcanice un A lung devenise O, ceea ce explică grafia Troian pentru Traian (a divo Troiano).

Stela lui ne arată organizarea strictă a armatei romane, precum si faptul că teritoriul ocupat a fost colonizat cu veterani… de la atotprezenții veterani ramanandu-ne, desigur, în limbă, peste milenii, termenul de “bătrân”.

Cât despre dacopații care insistă că soldații romani, aduși din tot imperiul, nu vorbeau latină, deci nu au putut latiniza Dacia, le răspundem că ei arată prin asta că au chiulit in mod sigur de la serviciul militar, dacă isi închipuie că o oaste atat de bine organizată putea funcționa fără o limbă unică. Ba chiar, se pare ca ei nu au văzut nici macar filme cu Legiunea Străină din Franța, ca sa înțeleagă in ce fel îi uniformizează comenzile si limba unică pe gangsterii si fugarii adunați de pe toată planeta într-un corp disciplinat.

Stela lui Tiberius Claudius Maximus este reprodusa si analizata in:

–M. Spiedel, “The captor of Decebalus, a new inscription from Phlippi“, in Journal of Roman Studies, LX, 1970, pp. 142-153

— Y. Le Bobec, L’armée romaine, Paris, Picard, 1998

Cf. și :

DECEBALUS PER SCORILO…

https://cabalinkabul.com/2013/04/10/decebalus-per-scorilo/

Germisara- Ce știm despre limba daco-geților

https://cabalinkabul.com/2013/01/14/germisara-ce-stim-de-fapt-despre-limba-daco-getilor/
.

Dacia Metaistorica -argumentele unui om întreg la minte in folosul victimelor dacopaților

https://cabalinkabul.com/2013/01/18/dacia-metaistorica-argumentele-unui-om-intreg-la-minte-in-folosul-victimelor-dacopatilor/
.

și întreaga rubrica Dacopatie pe care o voi alimenta treptat :

https://cabalinkabul.com/category/dacopatie/

poză