Lucy-Universal-5-crop1
“Lucy” (2014) in the fry, with neurones
De: Luc Besson
Cu: Scarlett Johansson, Morgan Freeman
Luc Besson, cel mai hollywoodian (și mai bogat) cineast francez, nu e o lumină intelectuală. El este responsabil de dezastruoasa răspândire a diminutivului rusesc masculin și numai masculin Nikita printre fete în Franța… Nu mă miră. Am cunoscut un odată un avocat francez care își nenorocise socialmente singura fată botezând-o Thésée (Tezeu)… Ca multe nume mitologice grecești, Antée, Persée etc. și Thésée are o terminație înșelător feminină în franceză.

La chaise Persée (per se), oui… Așa și el cu Nikita.

Tot Besson a pus o sârboaică-ucraineancă (Milla Jovovich) s-o joace pe Jeanne d’Arc în engleză. E drept că era bine mulată.

Despre filmul ăsta, Lucy, spune Besson modest că a trebuit să citească mult și să devină inteligent până să înțeleagă cum stă treaba cu creierul.
Cu creierul, zice filmul, potrivit mitului urban, e așa: noi folosim doar 10% din el. Ca un disc dur pe care poți stoca nesfârșiți terabiți și bite de porno sau programe nucleare, 90% însă din momițele alea cenușii pe care le avem în cap, și care scoase de la animale se fac la tigaie sau în omletă, la noi rămân nefolosite.
Lucy, așadar, Scarlett Johansson pulpoasă, ajunge prin accident să-și folosească masa neuronală în proporție de 100%. Ii spune așa, pentru că Lucy e numele primei femele umanoide identificate in noaptea timpurilor… Acest remake la Nikita, pe care presa franceză îl prezintă ca pe un film de acțiune filosofic, e un remake la Tomb Raider, de fapt, cu multe aluzii aiurea la o serie întreagă de filme vechi și noi grozave… Căci e un film care se extinde până la capacitatea de 100% împușcând tot ce aduce a aluzie la  o femeie care trage cu două pistoale de la șold, blochează gloanțe cu mintea, se transportă în timp. E supraumană, iar cand inteligența ei atinge 100% din capacitatea creierului devine… Dumnezeu.
Bun, ideea a mai fost tratată recent intr-un film la fel de prost, cu Johnny Depp, despre care am scris aici:

Transcendence (2014) – Johnny Depp, o hieroglifă care cere palme

http://cabalinkabul.com/2014/07/19/transcendence-2014-johnny-depp-o-hieroglifa-care-cere-palme/

Ce e enervant la Besson nu e asta, căci el nu a putut imita un film care se făcea in acelasi timp cu al lui… Imită el altele, si o face grotesc… Imită Odiseea Spatiului, atunci când Lucy isi efectuează trip-ul galactic prin efecte de doi bani… Il imită pe Tarantino si mai imită și filme de o violență inutilă, nemăsurată, cum e recentul

Only God forgives – un film atât de stupid încât nu trebuie ratat…

http://cabalinkabul.com/2013/05/23/only-god-forgives-un-film-atat-de-stupid-incat-nu-trebuie-ratat/

… un film ratât stupid, da, cu frumosul ăla de Ryan Gosling și cu mafiIle tailandeze si tăieri de membre si creier pe pereți…

Scarlett a mai fost recent extraterestră, în excelentul :

“Under the skin” (2014) – obiect vizual neidentificat…

http://cabalinkabul.com/2014/07/05/under-the-skin-2014-obiect-vizual-neidentificat/

… așa că nu zic rău sistematic despre filmele de mare public, Under the Skin e chiar minunat și înduioșător de decadent estetizant… Atâta doar că aici nu știm la câte procente isi folosește Besson creierul, pentru că nu înțelegem de ce, dacă prima parte a filmului se petrece la Taipei, in Taiwan, Besson crede că acolo se vorbește coreeană.

Da, el o fi crezut ca Taipei e in Coreea, pentru că triadele chinezești de acolo vorbesc coreeană (limbă pe care Lucy o învață intr-o oră).

Ma rog, asta e ca și cu Nikita prenume feminin, important e ca actrița sa tragă bine și să aibă buze umflate… Or, asta Scarlett are tot timpul, chiar cand gangsterii chinezi (coreeni, mă rog) nu o pocnesc cu bocancii în gură.

Ah, iar pistoalele ei și ale lor trag cu gloanțe din alea ca pentru elefanți, care fac găuri în care bagi pumnul… atunci când nu le blochează ea cu mintea ei garantată 100%, desigur.

article-2595619-1CC585C300000578-227_634x525