Image

Captain America: The Winter Soldier (2014)

De: Anthony și Joe Russo

Cu:  Chris Evans, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Robert Redford

 

SUA, ca și Belgia și Franța, sînt țările în care banda desenată și-a atins statutul actual de artă, de mediu vizual aparte… In restul lumii, cu excepția Japoniei, care și-a creat propriul gen : manga, banda desenată continuă să fie văzută ca un mediu vizual inferior, un fel de literatură ilustrată (corespunzînd mentalității celor pentru care și cinematografia e doar entertainment, povești cu imagini).

Ca orice artă, banda desenată a fost însă de la început și vehicul ideologic… Primele aventuri ale belgianului reporter Tintin sînt pline de toate clișeele colonialismului interbelic, figurând chiar și scene antisemite, înlăturate ulterior.

Image

 

Captain America e unul din acele personaje din banda desenată SUA cu puteri supranaturale: Batman, Spiderman, Superman, care mor episodic si revin prin aplauze să se lupte cu dușmani din ce in ce mai înfiorători și implacabili… Cu o diferență: Captain America nu traieste intr-un mitologic Gotham City, ca Batman, ba chiar nu se preocupă de soarta umanității decât indirect… El vrea in primul rand sa salveze America. Captain America este un personaj de bandă desenată creat in al Doilea Razboi Mondial si care inițial se lupta cu naziștii.
Image
Îmbrăcat intr-un combinezon decupat în drapelul SUA și purtând un scut rotund, pe care îi folosește și pentru apărare și pentru atac, Captain America e un personaj anacronic, care, insa tocmai de aceea funcționează. In recentul film Captain America: The Winter Soldier (succes in săli încă de la lansare), eroul are de rezolvat o mare dilemă politico-morală.
.
Toate celelalte personaje de BD și desen animat americane au fost masiv repolitizate recent. Unele erau chiar de la inceput – până și cei Trei Purceluși ai lui Disney vehiculau un mesaj de prudență în fața crizei economice: purcelul chibzuit își face casă din cărămidă, nu din paie, iar trilogia Batman a lui Nolan a fost chiar un autentic succes artistic, foarte convingător și foarte coerent.

Image

Știm bine de la Adam Smith si Friedman ca destinele noastre sînt dirijate de mâna nevăzută a piețțț…
SLAAPP !!!
— “Nevăzută” ai zis?!!…
—-

De data asta, insă, dilema morală a lui Captain America are dimensiuni mult mai vaste: el descoperă un vast program de supraveghere la nivel planetar a populației. Totul, orice comunicații electronice, transferuri bancare, dosare medicale, totul e centralizat pentru binele oamenilor.
.
E o aluzie limpede la vasta rețea de supraveghere instalată de Agenția Nationala de Securitate a SUA (NSA). Captain America descoperă că rețeaua de supraveghere e infiltrată de o masonerie a răului, însă nu pune la îndoială necesitatea existenței ei… Ceea ce contează e ca rețeaua sa nu cadă in mâini rele.
.
Cf. aici, pe Europa Liberă, inclusiv cu trailerul filmului :
.

Captain America – patriotismul în vremuri supravegheate

http://www.europalibera.org/content/article/25332041.html

 

In final, mesajul e dezamăgitor. E unul de acceptare și supușenie. Răii sînt distruși (inclusiv elegantul șef din umbră și dublu agent Robert Redford), dar supravegherea rămâne… De acum înainte ea va fi în mâine bune, căci trebuie să fim protejați de teroriști și iluminați, ale căror planuri trebuie depistate chiar înainte ca ele să se închege în capetele lor.
.
O ideologie tulbure, așadar, vehiculează Captain America. Să sperăm că în episodul următor va distruge și marele terminal mondial care ne spionează.
.
Ah, am văzut filmul în sală, cu ochelarii ăia stupizi 3D (nu scriu decât despre filme văzute în condițiile de sunet și imagine pentru care au fost făcute… deși știu că unii critici de cinema pot scrie orori de genul: “cîteva considerații preliminare în timp ce se descarcă filmul de pe torrente”), în 3D așadar și am rămas dezamăgit de faptul că nu m-am ferit niciodată și nu mi-am sucit gâtul încercând să evit schije, șrapnele și bucăți de om… In acest film nu ți se zvârle nimic în față… De fapt, 3D e la fel de inutilă aici pe cât a fost în Marele Gatsby cu Leonardo DiCaprio (cf. link mai jos)… Doar o fandoseală, cât ți se bagă în cap că e fatal să fim observați și monitorizați în permanență.
—-

Gatsby în 3D… urmarea de la Moulin Rouge… și un căscat cosmic…

http://cabalinkabul.com/2013/05/16/gatsby-in-3d-urmarea-de-la-moulin-rouge-si-un-cascat-cosmic/

 

Despre un autentic film politic recent cu Robert Redford :
.

The Company You Keep (Robert Redford)…

http://cabalinkabul.com/2013/05/08/the-company-you-keep-robert-redford-2013/