Image

Literatura SF e considerată in general prudă și plasandu-se dincolo de sex… Cum sa faci sex cu roboțele (chiar dacă multe femei doar asta sînt, de fapt)?…

Kingsley Amis (parcă era in New Maps of Hell, primul mare studiu academic despre literatura SF) reproșa parcă asta, că nu există sex în SF, iar Pierre Versins, în Encyclopédie de l’utopie, des voyages extraordinaires et de la science fiction, l-a contrazis dându-i ca exemplu romanele lui Philip Jose Farmer… Farmer a fost un mare și hohotitor sexograf. A scris romane SF autentic pornografice, precum Image of the Beast și Blown (ambele in 1968).

Sigur, pruderia, blocajele roboțești au continuat pînă astăzi. Uite toată cinemaua asta de fantasy cu vrăjitori și pitici. Dacă în Harry Potter mai vezi ceva aluzii sexuale explicite sau implicite, Hobbitt-ul e în schimb total lipsit de sex, ceea ce îl situează sub complexitatea lui Harry Potter, ca să nu mai vorbim de Star Wars.

In Philip Jose Farmer însă, dăm de imperecheri înspăimântătoare, avem intr-un roman o rasă de extratereștri cu coarne de cerb moi care se umflă erectil când sînt în rut, sau femei innebunitor de senzuale cu coadă si păr de-a lungul șirei spinării precum iepele. Romanele Image of the Beast și Blown sint o succesiune de acuplări dincolo de omenesc. Doar doi alți scriitori au mai îmbinat cu atata violență elegantă grotescul erotic și teologia: Pierre Klossowski și Cordwainer Smith.

La Farmer, pe lângă o planetă goală pe dinăuntru și un dozator de Isuși (un aparat de fabricație necunoscută in care bagi fise și iese câte un Isus care pornește să predice, mai apar si femei demontabile, ba chiar un kit din ăsta de voiaj din care îți faci o femeie așa cum vrei, deși, din păcate, până si aia te va bate la cap, căci așa e natura lor.

Am trăit odată cu una care imi calcula minutele de la redacția ziarului pînă acasă: “De ce azi ti-au trebuit 57 de minute ca sa vii la mine, cind de obicei o faci in 38 ?”

Ma oprisem de fapt in parc, să citesc ceva SF.

Image

Despre femei demontabile si spaima de statui :

Build me a woman (on a lethal kind of DIY)…

http://cabalinkabul.com/2013/01/27/3661/

Medicina chineză, science-fiction și universul amoral al lui Cordwainer Smith…

http://cabalinkabul.com/2013/12/30/medicina-chineza-science-fiction-si-universul-amoral-al-lui-cordwainer-smith/

Klossowski

Din nou despre femeie ca monedă de schimb…
http://cabalinkabul.com/2013/07/29/din-nou-despre-femeie-ca-moneda-de-schimb/

și

Criza economică explicată prin sex…

http://cabalinkabul.com/2013/01/17/criza-economica-explicata-prin-sex/

Despre Sacher-Masoch și masochism la cinema :

“Venus im Pelz”/ “La Vénus à la fourrure” (Venus cu blăniță) – Polanski, masochism si teatru erotic erudit…
http://cabalinkabul.com/2013/12/07/venus-im-pelz-la-venus-a-la-fourrure-venus-cu-blanita-polanski-masochism-si-teatru-erotic-erudit/

In sfârșit, apropo de SF, despre un plagiat al lui Ion Hobana

Plagiatorul Ion Hobana – un hoț leneș… sau despre SF-ul românesc și un furt stupid din Isaac Asimov…

Plagiatorul Ion Hobana – un hoț leneș… sau despre SF-ul românesc și un furt din Isaac Asimov…

Image