Image

Aleksandr Dughin

O vreme ideolog al Kremlinului, al ultranaționaliștilor din armată și al popilor Aleksandr Dughin a fost inclus miercuri 11 martie 2015 pe lista americană a sancțiunilor…. Nu mai poate călători, dacă i se găsesc conturi se blochează etc…

E prima oară că departamentul de stat SUA vizează o personalitate rusească ce nu e nici politician și nici bancher sau membru al structurilor militare sau al serviciilor.

Vasile Ernu imi comenta pe o postare FB că Dughin e luat în serios numai de dreapta românească, dar că în Rusia rîd și copiii de el. Adică dreapta românească obsedată și neinformată a făcut din el un bau-bau.

Iată, se pare că e luat în serios și de americani.

B_vLijYVAAAHSbW.jpg-large

Aleksandr Dughin tocmai ce a publicat: “Ucraina – războiul meu. Jurnal geopolitic”.
395 de ruble…

Titlul “Моя война” e, desigur, una din traducerile posibile în rusă ale lui “Mein Kampf”…
Acte manqué sau amenințare subliminală?

Eurasianismul, doctrina promovată în Rusia de ideologi precum acest Aleksandr Dughin, omul cu figură de profet exaltat care dă fiori vecinilor Rusiei și care e un apropiat al Kremlinului și al cercurilor ultranaționaliste din armată, biserică și FSB, eurasianismul nu e o doctrină nou-formată în Rusia lui Putin, obsedată de recăpătarea vechii glorii, ci un proiect politic cu foarte vechi și onorabile titluri de glorie.

Eurasianismul a fost conceput si pus pe hârtie printre alții de prințul Nikolai Trubetzkoy, unul din cei mai mari lingviști care au trăit vreodată, creatorul fonologiei.

Trubetzkoy, care scria în exil, după ce fugise în timpul revoluției bolșevice, se baza la rândul lui pe scrierile filosofului ortodox Nikolai Berdiaev.

In mod aparent paradoxal, mulți din acei exilați și fugari ruși albi, intelectuali de excepție, care scăpaseră sărăciți din dezastrul comunist, aveau o solidă fibră anti-occidentală și priveau cu mare severitate „Occidentul decadent”.

După ei, comunismul juca același rol pe care îl jucase jugul mongol în Evul Mediu, protejând Rusia eternă de influențe occidentale.

Mulți dintre ei erau și pan-slavi, considerând că toate popoarele slave trebuiau unite sub egida Rusiei, in vreme ce alții erau mai degrabă pan-ortodocși, având nostalgia vechiului vis țarist de reunire a tuturor ortodocșilor, tot sub dominația rușilor, în mod ideal și prin cucerirea Constantinopolului și a Ierusalimului.„Rusia”, spunea Trubetzkoy, „nu are o vocație europeană. Nu este însă nici asiatică, este o entitate aparte, cu un destin special”. In mod și mai paradoxal, acei nobili și intelectuali care fugiseră de revoluție erau de părere că dictatura bolșevică e utilă, în măsura care distruge falsele valori pro-europene, bătătorind calea „purității eurasianice”.
.
Eurasianismul se împacă de altfel foarte bine cu influențele comuniste și fasciste. Ideologul actual al eurasianismului, Aleksandr Dughin, a fost de altfel și una și alta. El a fost de altfel unul din liderii Partidului Național Bolșevik al scriitorului Eduard Limonov. Ulterior, Limonov și Dughin s-au despărțit, Limonov fiind un adversar al lui Putin, tot de pe poziții extremiste, așa cum fusese și un adversar al lui Ielțîn.Eurasianiștii au militat întotdeauna pentru reanexarea Crimeei și a unei bune părți a Ucrainei. In turbulențele actuale, există riscul ca ei să aduca o ideologie deja pusă la punct, care ar servi perfect tendințelor prezente ale Kremlinului și ale unei părți importante a societății ruse.

Image

Eduard Limonov

Limonov fusese un scriitor cu șanse de a fi novator la vremea lui, cand se intorsese din exilul monden și căuta să fie un  Bukowski rus combinat cu un soi de reîncarnare a unui Troțki punk.

Cât despre strămoșul tuturor acestora, prințul Trubetzkoy, el a fost unul din cei mai mari novatori in lingvistică. Cartea lui, Grundzüge der Phonologie, a constituit o ruptură in lingvistică, punând bazele distincției fundamentale dintre sunet acustic și fonem perceput în vorbirea individuală.

Image

Scriind puțin și murind tânăr, a fost și unul din cei mai mari cunoscători ai limbilor caucaziene. Ajunsese la o asemenea performantă după ce fusese crescut, în copilărie și adolescență, de o familie de nobili cerchezi, învățând limba in mod natural.

Trubetzkoy a dovedit foarte elegant că leagănul primitiv al indo-europenilor ar trebui situat în regiunea Caucazului, teorie pe care o împărtășesc cu totul și pe care am căutat să o întăresc aici prin câteva argumente lingvistice :

Anatolia și Caucazul : leagănul primitiv al indo-europenilor – demonstrația lingvistică…

http://cabalinkabul.com/2013/10/13/anatolia-si-caucazul-leaganul-primitiv-al-indo-europenilor-dovada-lingvistica/
despre limbile caucaziene, cf.:

Olimpiada de la Soci pe locul unui genocid uitat…

http://cabalinkabul.com/2014/02/08/olimpiada-de-la-soci-pe-locul-unui-genocid-uitat/
și

Jocurile de la Soci se încheie manipulator de Ziua Armatei Ruse și a deportării cecenilor…

http://cabalinkabul.com/2014/02/23/jocurile-de-la-soci-se-incheie-manipulator-de-ziua-armatei-ruse-si-a-deportarii-cecenilor-2/
despre mentalitatea rusă :

“SHAPKAS”… ON THE RUSSIANS’ SUPERIORITY COMPLEX…

http://cabalinkabul.com/2013/02/26/shapkas-on-the-russians-superiority-complex/

Complexul superiorității resentimentare

https://cabalinkabul.com/2016/04/19/complexul-superioritatii-resentimentare/
și

Locul lui Putin în manualele de psihiatrie…

https://cabalinkabul.com/2015/02/28/locul-lui-putin-in-manualele-de-psihiatrie/