Image

Această meserie este echivalentul a ceea ce fac acei doctori din țările lumii a treia care îți redau virginitatea. 
.
“N-am tras în piept” (“I didn’t inhale“) a spus lașul de Clinton, atunci când a venit vorba de consumul de marijuana în tinerețe, recunoscând că a fumat, dar insistând că a tras doar în gură, nu și în plămâni… ca și cum ai spune: “da, m-am futut, dar n-am avut orgasm. Simțeam că-mi vine, dar m-am stăpânit cu demnitate. Așa că mi-am păstrat virginitatea.”
.
Virginitatea. Pe internet e mai greu…
Politicienii actuali sînt ultima generație neimpregnată de internet, care nu au nevoie să meargă în urmă să-și curețe trecutul de reziduuri vizuale sau scrise multiplicate la nesfârșit. Pentru cei de azi, însă, pentru tinerii care vor intra în politică, se anunță un infern virtual : ei vor avea nevoie de serviciile unui curățător de reputație pe internet.
.
Curățător de reputație – pentru cine are nevoie de una. Era poate inevitabil, doar că puțini se așteptau să vină salvarea (scumpă) așa repede: e funcția ce ar putea fi numită termi-nettor — de la netting, net și nettoyage. Sigur, nu îi spune așa, în Franța și Belgia îi zice “gestionar de e-reputație”.
.

Ai postat odată pe Facebook o poză de la o petrecere în care vomai, sau erai deghizat în Cleopatra, sau făceai alături de alți idioți beți un salut ambiguu care seamănă cu cel nazist, iar acum, că intri în politică, sau ești pe cale de a căpăta o slujbă serioasă, nu știi cum să scapi de acea poză pentru că au preluat-o și alții?

Sau, ai fost odată grasă și îmbrăcată urât și ai semnat cu așa poză o cronică despre adopții de câini pe site-ul unui ziar provincial, iar acum vrei să faci să dispară asta, împreună cu alte orori pe care le-ai lăsat în urmă pe Internet?

Tocmai când se credea că nu mai poate apărea o nouă meserie, sau o nouă specializare, și că am ajuns la capătul istoriei utilului profesional, iată că a ieșit următoarea vocație necunoscută până acum: curățător de reputație pe internet.

E o nouă meserie, unde plătești pe cineva să meargă în urmă în numele tău să ștergă și să repare și să înlăture și să înlocuiască. Un fel de detectiv privat combinat cu un artist-biograf. Un om care îți repară virginitatea pe internet.
.
Va costa enorm asa ceva. O chirurgie plastică deocamdată greu de practicat.
.
Cineva merge în urmă și caută ce ai făcut și spus, îți găsește pozele pe pagina de Facebook a altora, amenință cu procese pe cei care nu vor să șteargă o tâmpenie de-a ta, îți repară așadar imaginea, curățînd, înlocuind, fie că ești o persoană privată, o instituție, sau o firmă. Această meserie este, intr-un fel, echivalentul a ceea ce fac acei doctori din țările lumii a treia, care îți redau virginitatea. Trebuie să te măriți, iar un doctor te coase și te învelește și îți pune o membrană care te face să corespunzi standardelor măritișului. Ești ca nouă. In mod ideal, pentru internet te naști acum. Ce-a fost înainte nu mai contează. Importantă e simbolica prospețimii… Or, asta se plătește… Iată o meserie de viitor.
.
Ah, acea poză compromițătoare in care, la o petrecere in tinerețe, văzând că nu găsește nimeni tirbușonul, ai vrut să arăți cum se deschide o sticlă de vin cu mâinile goale, izbindu-i in mod repetat fundul in zid… Nu faptul că gazda a trebuit să rezugrăvească după performanță e jenant în acea fotografie, în care reacția la explodarea sticlei a fost de altfel foarte demnă, nu… ci atrocii pantofi albi.
E prea târziu acum, dar cunosc oameni care in condiții normale ar putea ucide pentru ca o asemenea fotografie cu pantofi albi să dispară pentru totdeauna.
.
La fel, putem anticipa apariția agențiilor de lansare de zvonuri pe internet, zvonuri ce vor trebui curățate ulterior… Ca acele comandouri de spărgători de vitrine trimise de unii geamgii în căutare de clienți în cartierul lor.
.
Cf. despre trecutul cu onorabilitatea mai șovăielnică :

.

Despre macheală cosmică în Georgia sau cum am aflat ca sunt un nimeni…

Image