Image
Martin Scorsese
cu: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Matthew McConaughey, Kyle Chandler, Margot Robbie si Jean Dujardin…
.
Candidează pentru Best picture la Oscaruri, alături de Captain Phillips și Gravity (cf. linkuri mai jos), iar DiCaprio ca Best Actor.
.
Acum… Scorsese inchide cu asta un ciclu despre marele banditism pe care l-a deschis cu Goodfellas (1990) și Casino (1995). Aici e vorba de banditismul finanțelor, subiect atins de un alt film candidat la Oscar, pentru Best Actress Blue Jasmine al lui Woody Allen, cu Cate Blanchett (cf. link mai jos).
.
S-a scris cu multă complezență despre The Wolf of Wall Street, iar filmul are nenumărate tare, acoperite doar de jocul impecabil al lui DiCaprio. Scenariul e linear și didactic și nu se poate compara nici pe departe cu complexitatea plină de surprize narative a lui The Departed (2006, cu același DiCaprio). E nu doar linear și didactic și explicit, dar plin de flash-backuri și acoperit de o voice-over (a lui DiCaprio) care povestește ce i se întâmplă. Sigur că e un clin d’oeil la Goodfellas, unde de asemenea gangsterul (Ray Liotta) povestea aceleasi lucruri cu aceeași voce lipsită de emoție (It was there that I knew that I belonged…)
.
Toate aluziile și trimiterile și clins d’oeil din Wolf of Wall Street funcționează însă greoi. Trebuie chiar să-l vedem pe DiCaprio cu fața într-un mușuroi de cocaină, precum Tony Montana (Al Pacino) în Scarface. Unele sînt de-a dreptul neîndemânatece : atunci când DiCaprio ia niște buline interzise ca să recapete puteri, ni se arată că la televizor e un desen animat cu Popeye care mananca spanac ca să-i revină snaga.
.
Image
.
Scenariul e lin si explicativ si deranjant de similar in final si morala generala cu Goodfellas (ordura umană principală își vinde la urmă toți foștii ciraci, după un deal cu justiția și FBI-ul). Chiar și odioasa lume a Wall Street-ului a fost mult mai bine prezentată de Tom Wolfe in magistralul Bonfire of the Vanities.
.
Cursurile de economie ținute de gangsterii cu guler alb pentru folosul spectatorilor sînt de asemenea demonstrative și didactice, făcând ca ansamblul denunțului să sune ca un manifest stângist: We create shit, we don’t build anything, se mandreste un trader. We take people’s money and become shit-rich.
.
Image
 .
Raman actorii… cu toții fantastici. Wolf of Wall Street amintește de Gangs of New York, un alt film al lui Scorsese cu actori extraordinari, dar făcut greoi de felul explicativ și lent în care se construiește povestea.
.
Filmul e extrem de lung. 3 (trei) ore, din care una ar putea fi scoasă ușor la montaj de un editor mai puțin complezent, tăind jumătate din repetitivele și identicele scene de orgii, beții și drogării.
.
DiCaprio insă arată în ce măsură poate juca un personaj odios, o larvă umană. Deja in The Departed crease un personaj convingător de infiltrat capabil de violență înfiorătoare. La fel de odios era și în rolul de proprietar de sclavi din ratatul Django al lui Tarantino (cf. link mai jos). Iar dacă Gatsby (cf. link mai jos) a fost la rândul lui ratat, nu a fost din vina lui DiCaprio, ci a stupidei insitențe a producătorilor de a face din asta un film de epocă în 3D cu muzică contemporană.
.
Dacă va lua ceva la Oscar, unde e nominalizat in cinci categorii? Poate pentru Supporting actorJonah Hill ca un fel de tânăr Kissinger al escrocheriei financiare este absolut fenomenal, mai credibil de multe ori chiar și decât DiCaprio, care tinde să facă aceeași mutră dezgustată de prea multe duzini de ori.
 Image
 Linkuri spre cronicile celorlalte filme pomenite :
.
Captain Phillips 
http://cabalinkabul.com/2013/12/06/captain-phillips-2013-forrest-gump-cu-pirati-sindicalisti-si-binele-care-triumfa/
.
Gravity 
http://cabalinkabul.com/2013/11/09/gravity-no-rainbow-dar-coapsele-lui-sandra-bullock-iar-george-clooney-moare-rizind/
.
Blue Jasmine 
http://cabalinkabul.com/2013/08/08/blue-jasmine-woody-allen-si-lupta-de-clase/
.
Django Unchained : film, interrupted…
http://cabalinkabul.com/2013/01/17/django-unchained-film-interrupted/
.
Gatsby
http://cabalinkabul.com/2013/05/16/gatsby-in-3d-urmarea-de-la-moulin-rouge-si-un-cascat-cosmic/