Image
Cordwainer Smith, bizarul scriitor american de SF, astăzi uitat, care crease universuri mult mai complexe și moralizatoare decît cele ale lui Asimov și Heinlein (și depășit ulterior în baroc doar de pornograful cosmic Philip Jose Farmer) se adeverește încă o dată a fi fost un profet nerecunoscut la vremea lui.
.
Iată : s-a anunțat recent că medici din  China au găsit o soluție inedită pentru a salva mâna unui bărbat. Acesta și-a tăiat-o într-un accident de muncă, iar doctorii au grefat-o pe picior vreo lună, așteptând să i-o pună la loc.
 Image
Ei bine, în seria sa despre viitoarea dictatură a Instrumentalității Cordwainer Smith crease o întreagă planetă-închisoare, numită Shayol (iadul, gheena în ebraică), unde ocnașii sînt menținuți pentru recolta de organe crescute pe ei. In funcție de calitatea fizică a fiecăruia, i se implantează ochi, urechi, brațe, picioare, nasuri și alte mădulare.
.
Din când în când, echipe de doctori cosmici coboară și prelevează organe, tăindu-le de pe unul sau altul din criminalii pedepsiți, care sînt apoi refolosiți prin noi grefe și răsaduri, butași și altoiuri de mădulare noi.
Image
Suferințele morale și și estetice sînt atroce, ba chiar au loc împerecheri fără nume între femei monstruoase cu multe de-alea și bărbați cu de-alelalte, vietăți ce nu mai au nimic uman, de o obscenitate mitologică.
.
Sigur că îți amintești de toți monștrii coșmarului pre-olimpic, de gigantul Briareu cu o sută de brațe și alte asemenea scîrboșenii vii născute din incestul zeilor.
.
Fiori morali vizavi de ce ne rezervă viitorul? Așa și trebuie… Cordwainer Smith s-a înșelat doar atunci când a plasat asta într-un viitor îndepărtat, la 14.000 de ani după apocalipsa galactică. Chinezii o aduc mai repede…
.
Așteptăm să mai apară și figurile profetice precum D’Joan, un personaj  cu valențe cristice, însă în realitate o femeie coborîtă din câini în sinistra povestire The Dead Lady of Clown Town.
Image
Image