Image
Mai mulți trolli cu gramatica șovăielnică, precum și unele situri extremiste au re-scos recent, sugerînd sinistre implicatii conspirationiste, cadavrul imbalsamat al “Declaratiei de la Budapesta“, din vara lui 1989… Declaratie pe care am semnat-o atunci, înainte de rãsturnarea lui Ceausescu, impreuna cu Eugen Ionescu, Paul Goma, Monica Lovinescu, Neagu Djuvara, Jozsef Antall, care avea sa fie primul prim ministru ales al Ungariei democratice, etc… (lista e scurtã)…
.
Mincinosii manipulatori care revin acum cu acuzatii in legatura cu “Declaratia de la Budapesta” afirma ca textul acesteia, semnat de trădători si vânduți, cerea autonomia Transilvaniei. Oricine citeste textul vede ca nu e vorba de asta.Tehnica lor e insa urmatoarea (iata mai jos un link spre un asemenea site). Se publica documentul, punandu-i un titlu socant : “DOCUMENT 1989: Declaratia de la Budapesta – Autonomie pentru TRANSILVANIA“… Dupa un asemenea șoc, cei care isi dau osteneala sa mai citeasca scurta declaratie nu realizeaza ca titlul e mincinos si ca textul nu contine niciun fel de sugestie de acest gen.
.
.
Apoi, ceea ce sinistrii mincinosi omit acum voluntar sa mentioneze este că acela era momentul crucial al “sistematizãrii” lui Ceausescu, cind România comunista, urmand modelul Coreei de Nord, voia sa radã la propriu sute de sate, inclusiv in Ardeal.
.
Declaratia de la Budapesta, redactata pe fundalul acelei politici de represiune si de “sistematizare” a regimului românesc de atunci, care căuta uniformizarea populației, obliterarea particularitatilor culturale locale si distrugerea fizica, prin demolare, a unui mare numar de sate, spunea (vezi linkul mai sus):”Dreptul la o reprezentare politica autonoma si la autonomie culturala a fiecarei natiuni trebuie garantat. Realizarea sa implica, printre altele, asigurarea unei scolaritati de toate gradele in limba maghiara, inclusiv reinfiintarea universitatii maghiare din Cluj.”Altfel zis, ceream dreptul pentru maghiari de a avea partide proprii (ce altceva este UDMR-ul?) si crearea unei universitati la Cluj.

.

Da, asa este, asta am semnat atunci (iarasi: impreuna cu Eugen Ionescu, Paul Goma, Monica Lovinescu, Neagu Djuvara etc.) si o revendic. Astazi, Romania e una din tarile din UE ce acorda cele mai largi drepturi minoritatilor, lucru care, in mod vizibil, îi mîhneste pe acesti acuzatori mascati. Unde erau însã, în acel moment, toti cei cu România agrafatã acum pe piept?

———-