Image
 “The Scapegoat/ Țapul Ispășitor”, de Pre-Raphaelitul William Holman Hunt (1856)…  cea mai hidoasă pictură din istoria artei… pictată probabil cu vomat de afion.
In jouissanta sa excursie filologică intitulată La pharmacie de Platon, Derrida arătase partea ludică a dispozitivului social al țapului ispășitor, pharmakos -φαρμακός- și pharmakon la greci. Derrida făcuse (în 1968) asta cu grație nonșalantă, fără să prevadă excesele monomaniace ale lui René Girard, care în câțiva ani avea să ajungă la modă cu a sa teorie a țapului ispășitor ca principiu al evoluției umanității.
.
Pe lângă țap ispășitor, pharmakon mai era și remediu, hap, medicament, ba chiar și otravă. Din păcate, Farmacia lui Platon are cîteva lipsuri la inventar. Derrida analizează evoluția lui pharmakon din stricta perspectivă a împrumuturilor livrești occidentale, sau din cea a absenței termenului pharmakon la Platon, căci Platon nu îl folosește niciodată, deși toți ceilalți termeni ai familiei sînt prezenți la el : φαρμακεία, φαρμακεύς, φαρμακεύω… Derrida nu știa însă nimic despre transmiterea vie, in Balcani, a lui pharmakon, prin influență bizantină.
.
Așa se face că în albaneză farmák desemnează otrava, iar farmakós e verbul a otrăvi.
Cel mai frumos a evoluat însă termenul în română, unde farmec și a fermeca acoperă o largă gamă de sensuri conflictuale dar complementare, de la sensul malefic din a face farmece, pînă la cel dulce-otrăvitor al farmecului unei femei.
.
E clar că polisemantismul s-a păstrat în română prin folosirea abundentă a substanțelor intoxicante, precum afionul (care la rândul lui nu e altceva decât pronunția arabo-turcească a grecescului opion = opium; opion > afion; precum Platon > Iflatun ).
.
Fármak, cu accentul pe prima silabă, ca în română, se mai numește otrava și în bulgaro-macedoneana din sud, din zona Skopje-Salonic, în vreme ce în aromână otrava e fărmác, ca în albaneză.
.
Dar fărmac, în aromână, mai înseamnă și vorbe rele, din alea otrăvite, cum știe să le scoată în urma ta o femeie când încetează să mai fie fermecătoare precum afionul.
—-