.Image

Un băiat cu barbă si ochelari (Costi Rogozanu) mi-a zis aseară “alexe hai sictir” pentru că remarcasem blând că unii habotnici de la CriticAtac sînt replica exactă, ca în oglindă, a mascaților sinecuriști care semnează cu dreapta (și în linie)… Aceeași mistică și intoleranță, doar că prin cuvinte diferite (și talent de Scînteia, și unii și alții)…

Nu i-am răspuns imediat pentru ca a trebuit sa fac skanderbeg cu niste lipoveni în Vama Veche pina in zori, am băut nenumărate cocktailuri (proaste) și am citit trei capitole din Mouse or Rat, cartea lui Umberto Eco despre arta traducerii; dau titlul în engleza pentru ca Eco a scris-o in engleză… limbă pe care Rogozanu o practică șovăielnic… după cum nu știe nici sa facă un divin risotto cu fructe de mare cum fac eu și nici sa conducă fredonand din Rumi in limba persană… Îl bănuiesc chiar ca in caz de accident rutier Rogozanu ar fi capabil să răcnească “băi pulă”, acolo unde eu stiu sa strivesc sarcastic dușmanul cu privirea și să îmi văd suveran de drum după ce l-am înlemnit…

De unde a venit sforțarea lui intelectuală cu “alexe hai sictir”? Din neantul neputinței, desigur, ați răspuns foarte bine.

Problema cu stanga asta habotnică românească e următoarea: fiind mare parte din ei moldoveni, iar partea cealaltă doar fete cu ifose, ei nu știu să-și identifice aliații potențiali, ba mai și uită că Marx a fost un depresiv care a trăit pe spezele unui bărbos timid băiat neamț de bani gata.

Mai mult, niciunul din acești imprudenți cu hybris nu l-a citit în germană in fața casei cu placă comemorativă sobră din Bruxelles unde Marx s-a lăsat liric în voia Logosului care i-a dictat, gură la gură, să scrie că o fantoma bântuie Europa…

Rogozanu este atat de arogant si incult si imprudent, încât nici nu realizează că ce a facut el ieri (“alexe hai sictir”) este echivalentul logotetic (dar reprodus grafic neputincios) a ceea ce au făcut ai lui la Barcelona masacrandu-și aliații anarhiști din ordinul lui Stalin. Majoritatea nu aveți, desigur, habar despre ce vorbesc, însă intelegeti măcar ca Rogozanu in rolul de comisar al poporului ar fi din ăia care își dau și mama pentru o virgulă (și pentru un concediu prin sindicate).

Bun, bine, nu știe el rusă deloc (spre deosebire de mine) așa că despre Lenin și Stalin și Troțki se bazează pe niște traduceri de-ale unora ca mine si pe un film în care ăla care îl asasinează pe Troțki cu un cârlig de spart gheață este Alain Delon (cu care eu am semănat în tinerețe, în vreme ce dizgrațioasa rasă a lui Rogozanu au fost doar niște pitici de grădină la Yalta).

Asta aveam de spus, așteptând sa citesc in CriticAtac cum îl vor executa ai lui pentru dezastruosul fler de care dă dovadă (plus ceva probleme cu gramatica uneori).

.

PS.: După acest răspuns salubru, Rogozanu m-a blocat pe FB nebărbătește. Știu însă, din surse inavuabile, că el continuă să mă citească, precum alcoolicii care beau solitar în ascuns.