Image

.
Problema cu unguroaicele este că sint frumoase. A doua e ca daca lucrează la bar sînt automat deștepte. Majoritatea au diplomă de psihologie, doctorat si sint actrițe si poetese, ceea ce nu le folosește la mare lucru, căci pe limba lor, nu-i așa?, na…
.
Unguroaicele de la Șoni nu vorbesc cu “bă” si nici nu spun “ce pula mea”. Profesionalism suprem, pe una am văzut-o surazand larg, ba chiar cu ceva bunătate, cand un domn odios a încercat sa-i comande “aripioare de pui”.
.
“Nu avem decat mâncare ardelenească”, l-a informat. “Mamaliguță?” a continuat arătarea umană. “Ficăței?” — “Nu, că la noi nu se fac”…
.
S-o ai in față pe Ava Gardner si s-o intrebi de ficăței, cred ca numai un nerușinat de moldovean e capabil.
.
Bref, la Șoni era si azi o faună din cea care in literatura de calitate se numește “felliniană”. Dive fardate arogant, tatuați cu privire vidă, plozi cu animale de companie, bătrâni neobrazați care cred ca mai e cool sa poarte fes uzbek (ba mai si mănâncă cu el pe cap, probabil ca sa acopere o dizgratioasa chelie).
.
 Încă de când l-am vazut cu ochii mei (cu proprii ochi, cum se spune in româna contemporană), gatind in câteva ore pentru 120 de oameni, la Luxembourg in 2007, la “Capitala culturală a Europei”, m-am lamurit ca Șoni chiar face de mâncare (cu ochi si creier proprii). Gătind atunci din zori pana la prânz in bine numita Kulturfabrik care organiza evenimentele românesti, Șoni aștepta sa-i guste si Băsescu varza à la Cluj. Draci, Băsescu a venit, a strâns mâini si a plecat precum venise fara sa bea macar un “cico”. “Nu mănâncă, nu are degustatorul cu el”, m-a informat doct un domn cu mină de asasin, ceva umflat sub braț si ochi de culoarea muștei strivite.
.
Ca sa-l rasplatesc intr-un fel pe dezamagitul Șoni (ratase ciorba de fasole pentru ca, obișnuit cu produsele lui naturale, pusese fasolea la zacut in apă peste noapte si boabele crapasera toate la fiert; a fost informat ca nu trebuia pusă in apa: boabele de fasole gătite in crasmele de acolo sint deja tratate chimic pentru a câștiga timp) i-am oferit un voiaj turistic. A vrut sa meargă in locul simbolic numit Schengen, unde s-a semnat tratatul ăla cu vizele de la care noi sîntem mișelește excluși iar ungurii nu.
.
Iată aici si dovada vizuală.
.
 Image