Image

În ultimul său raport despre  infracțiunile din Uniunea Europeană, Eurostat (biroul de statistică UE) spune că țările baltice, Finlanda și Bulgaria ocupa primele locuri la asasinate și crime violente, în vreme ce România e prima din listă la categoria furtului de mașini.
.
Cf.
Eurostat: balticii și bulgarii – primii la asasinate și omoruri; românii – primii la furtul de mașini…
http://www.europalibera.org/content/article/25069365.html
.
De ce Finlanda este atat de sus la omoruri, imediat dupa cei trei baltici si înaintea Bulgariei, ar merita in mod cert o analiză socio-culturală in care sa fie luate in cont si depresia națională, alcoolismul, noaptea polară etc., chiar dacă unele pot suna a clișee.
.
In privința balticilor și a bulgarilor, însă, explicația e mai simplă, aici intervenind și importanța pe care o au in aceste țări mafiile organizate cu rădăcini in fosta URSS, iar in cazul Bulgariei in contextul special al Balcanilor. Criminalitatea organizată la bulgari, sîrbi și albanezi e de o cu totul altă natură decat cea a romanilor, asa cum am mai scris in :
.
De ce nu au românii mafie ca în Balcani…
http://cabalinkabul.com/2013/05/13/de-ce-nu-au-romanii-mafie-ca-in-balcani/
.
La noi de fapt nu există mafii, ci doar găști. Găști de găinari nepuși pe omor. Găști gata să se spargă oricând, compuse din oameni capabili să se toarne unul pe altul în orice moment, doar să nu li se strivească un deget.
.
Mafia implică în schimb o solidaritate clanică, tribală, care nu poate fi reconstituită într-o societate spartă de secole cum e a noastră. Mafia autentică, cea funcțională socio-economic și greu de penetrat de infiltratori din afară (printre altele și pentru că asemenea clanuri vorbesc deseori propriul lor dialect), e cea din societățile tradiționale, arhaice, bazate pe o diviziune clanică unori chiar geografică (grație, să spunem, teritoriului muntos): albanezii, cecenii, kurzii, sau izolării insulare: sicilienii, corsicanii…
.
Despre bulgari am mai scris în :
.
Bulgaria – “tărîmul mutrelor”…
http://cabalinkabul.com/2013/05/12/bulgaria-tarimul-mutrelor/
.
In Bulgaria, mai mult chiar decat la români, între gangsterii bogați și intrați în politică dupa caderea comunismului, pe de o parte, si populatia sărăcită pe de alta se află doar pătura așa-numiților “mutre“, iar bulgarii își definesc deseori țara ca fiind “tărîmul mutrelor”. Populația are insa o atitudine ambiguă față de “mutre“, un hibrid între mafie balcanică si cei ce in România sînt numiți “cocalari”.
.
Dar să-i lăsăm cu “mutrele” și gangsterii lor banali…  nu oricine are, ca noi, tîlhari care se incalzească cu Picasso, Matisse și Lucian Freud…
.