Image

Carevasăzică, afacerea Snowden a adus răzbunarea spectaculoasă a vechilor tehnici ale scrisului: stiloul și mașina de scris, aia cu clopoțel care sună când bați un rând de la capăt.

Dispunerea claviaturii tuturor computerelor de pe planetă o imită oricum pe cea a vechii mașini de scris, cum o arată păstrarea marii și lungii bare de spațiu, care la mașina de scris trebuia lovită vârtos cu degetul mare.

Confruntate cu amploarea spionajului american, FSB, serviciile secrete ruse, vor debloca acum, așadar, o sumă importantă pentru achiziționarea de mașini de scris.

Întorsătură ironica si razbunare binemeritată a frumoasei invenții mecanice pe care toți scriitorii secolului trecut și-au scris minunățiile fără sa aibă nevoie de sentimentul de falsă creativitate pe care ți-l dă computerul.

Azi avem cu toții impresia că dacă din două clickuri mutăm un paragraf pe ecran, ne-a străbătut pe loc un talaz de geniu. Faulkner si Hemingway foloseau însă foarfecă si lipici pentru a deplasa același paragraf, făcând colaje scripturare care erau mult mai chibzuite, întrucât implicau deplasarea fizică a textului.

Mai multe aici, în comentariul meu de pe Europa Liberă :

Tigri de hârtie – afacerea Snowden și revenirea la mașinile de scris

http://www.europalibera.org/content/article/25045815.html

… unde veți mai afla și că Stalin cerea ca fiecare document important sa fie redactat de mână, intr-un singur exemplar. Revenirea la tradiții si la profesionalismul conspiraționist autentic.

Si eu scot din când în când cu duioșie carnețelele alea vechi, de tip moleskine, în care regăsesc lucruri minunate și îndrăznețe metafore scrise de mine odinioară cu pixul, în vreme ce îmi amintesc și acum cu ură ziua în care am scăpat o agendă electronică în apă, obliterându-mi jumătate din viață.

Am mai zis despre

Noblețea scrisului de mînă…

http://cabalinkabul.com/2013/05/06/nobletea-scrisului-de-mina/

Paradoxul comunicarii electronice imediate este așadar acela că a redat scrisului cu mina importanta pe care el o avea in epoca pre-digitala.

—-