Deschidem rubrica culinară cu această rețetă simplă pentru disperatul (disperata) care esti, pentru ca-ti vine in 5 min. perechea potentială, iar tu n-ai facut pana acum, in toată viața, decat de vreo doua ori omletă (din aia pe care reușesti sa o faci in acelasi timp arsă intr-o parte si băloasă in cealaltă)…
.
Iată un truc simplu si elegant, care nu doar te va salva, dar vei putea pretinde ca ai studiat cu Jamie Oliver si că asta e un foarte sofisticat exercițiu de zen culinar molecular.
Sigur, ar fi bine sa pui, pe langa steak, si o garnitură simpla pe care sa o prezinți ca pe o combinatie de vis: de exemplu cateva vãrzuţe de Bruxelles simplu fierte si trase imediat la tigaie, in ulei de masline, cu smochine uscate tăiate felii… dar chiar daca iti curg deja neputincios litri de saliva citind asta, pentru moment nu te avînta… fă doar steak-ul cu gudron balsamic :
 .
Mâncarea consta din :
— carne de vită (steak x 2)
— unt
— oțet balsamic
— sare, piper.
 .
 O bucată de carne la tigaie, fără ulei, fără nimic, trântită în tigaia încinsă pe foc și lăsată doar câte 30 sec. – 1 min. pe fiecare parte, in tigaia incandescentă, apoi aruncată imediat in farfurie, încă mustind de sânge. (Sigur, dacă o vrei talpă uscată, cum o mănâncă romanul in general, fa-ti-o talpa, gudronul va fi insă acelasi.)
.
în secunda in care ai scos carnea din tigaie, arunca in ea, ramasa goala, doua nuci de unt (cam un sfert de pachet), da focul la max si asteapta sa faca untul fiert o spuma neagra si amenintatoare. In momentul ala freaca rapid cu o lingura de lemn fundul tigãii sa razi ce s-a lipit acolo de la carne, ca sa se topeasca in unt, si varsa peste untul incins vreo doua gâturi de otet balsamic, ferindu-ti ochii. Va sfârâi monstruos… Amesteca repede totul, pe focul la max si lasa sa scada pina aproape de consistenta gudronului (ia cam un minut)… Varsa peste carne.
.
Poftă bună.
.
Pentru salturile de crap în pat de după aia, nu uita si celelalte ingrediente: vin roșu bun si fereastra deschisă prealabil in timpul operațiunilor, că altfel vor mirosi cearsafurile a gudron design.