Image
Cu primul presedinte cecen, Djohar Dudaev…

—-

Cf. :

Pe 23 februarie 1944 avea loc deporrtarea cecenilor de către Stalin… O întreagă națiune deportată în plin război cu Germania, în scopul ștergerii ei de pe hartă și din istorie.
E greu astăzi să ne putem închipui dimensiunile patologice ale urii lui Stalin (un caucazian, gruzino-oset) împotriva celorlalți caucazieni.

23 februarie 1944 – Operațiunea Lintea: deportarea cecenilor

http://www.europalibera.org/content/article/26863070.html

—-

Nu e nimic de discutat sau argumentat acolo, frații ăia doi din Boston care au pus bombele in timpul maratonului erau niste jihadisti tîmpiti si criminali… însă nu despre asta e vorba. Erau de origine cecenă, dar nu trăiseră niciodată în Cecenia. Erau ceceni precum Sarkozy e maghiar. Iar căderea lor în terorism n-ar trebui să ducă la diabolizarea cecenilor in general. Pina la urma, si occidentali convertiti au comis si comit orori in numele islamului. Cecenii sînt însă o nație considerată criminogenă… Nesofisticații ceceni au devenit una din principalele victime ale războiului mediatic contemporan.

O știu foarte bine, pentru că indirect am participat la asta. In iarna lui 1991-1992, cînd nimeni nu auzise măcar de Cecenia, Caucazul de nord fiind zonă strategică pentru sovietici, iar cecenii, cuceriți prin masacre denunțate de intelectualii ruși, printre care ajunge să-l amintim pe Tolstoi, rămânând cea mai dușmănită și oprimată nație din fosta URSS, iar pîna atunci accesul acolo fusese interzis.

Țara se prezenta așa :

.

.

Am făcut acolo primul meu film documetar, Ghazavat – Une promesse de guerre (1992), în care, din lipsă de experiență și sub presiunea producătorilor belgieni și francezi, lăsam de înțeles că ar fi vorba de primejdioși fundamentaliști islamici.

Realitatea era departe de asta: cecenii erau -și au rămas majoritar pînă azi- membri ai confreriilor sufi, total opuse islamismului militant. Structuri clanice de oameni a căror identitate se definește prin apartenența la un trib și la o confrerie mistică, nemilitantă, care practică o formă de tehnici colective ale extazului (ca o yoga musulmană) inchise lumii din afară. Opusul islamismului militant importat din țările arabe.

Confreriile lor sufi isi duc viata in jurul mormantului unui sau altuia din sfintii din trecut ai grupului, mormant numit un mazar :

.

.

Islamul cecenilor este foarte diferit de cel al afganilor sau arabilor. Este un islam de tip sufi, cu ceremonii foarte arhaice, cu rămășițe păgâne, de transa  colectiva, care nu sînt acceptate de ceilalți musulmani. Iată un exemplu, filmat de mine într-un sat nu departe de Grozny :

.

.

E limpede ca o asemenea ceremonie poate fi de indata prezentata ca reprezentand tendinte fanatice. Numai ca asta ar fi total fals. Ceremonii de transa, numite zikr (din arab: dhikr = pomenire) se tin cu orice mare ocazie, la o inmormantare de pilda :

.

.

Atât de îndepărtați sînt cecenii de islamul militant, încât pentru ei moscheea e doar locul în care isi tin ceremonia zikr, ceea ce i-ar oripila pe musulmanii fundamentalisti :

.

.

După eroarea inițială, am continuat să mă întorc periodic în Cecenia. Am filmat de-a lungul anilor esența culturii și ceremoniilor lor colective. Le-am învățat limba. Am făcut (la Paris) un Masters Degree in islamul mistic cecen. Am publicat, împreună cu alți cercetători, o Géopolitique du Caucase (Hérodote, Paris, 1996), unde am scris capitolul despre islamul cecen si nord-caucazian.

Demonizarea cecenilor a fost fructul lent al propagandei ruse. S-a ajuns să se creadă că acest popor care abia depășește un milion de persoane, femei, copii, batrani si handicapati inclusi, adica jumatate din populația Bucurestiului, dar cu mai putine mãdulare, dupa doua razboaie distrugatoare, sa-ti inchipui ca acesti oameni atat de putin numerosi, care pe deasupra sint astazi controlati de un guvern local total supus Moscovei, lupta in acelasi timp impotriva occidentului pe toata planeta, asta face parte din categoria mitologiilor irationale, imposibil de combatut prin logica sau evidență.

Niciodată (dar trebuie insistat pe NICIODATĂ) în toți acești ani în care s-a afirmat că ceceni luptă în Afganistan și Irak împotriva occidentului nu s-a adus nici cea mai mică dovadă: un pașaport, un prizonier, un corp, o mărturie.

In schimb, a devenit banal pentru ziaristi să scrie că talibanii sînt sprijiniți de mercenari arabi, uzbeci și ceceni. Cînd vedem cu cîtă rapiditate ni se arată cecenul cînd e real (cei doi din Boston) devine total neverosimil ca în mai bine de un deceniu nici Rusia, nici SUA, Afganistanul sau Pakistanul nu au adus nici cea mai mică dovadă a prezenței cecenilor pe undeva.

Cecenii au devenit astăzi un “bau-bau planetar”, o națiune criminogenă, iar termenul de cecen este deja un sinonim convenabil pentru “musulman fundamentalist”.

Prin toate partile pe unde Occidentul se confrunta cu islamul, se spune despre ceea ce e mai rau, terorist si violent ca ar veni de la militanți ceceni. Din Pakistan pana in Irak, presa, politicienii si potentatii locali afirma cui vrea sa-i auda ca tot raul vine de la ceceni. Nu conteaza faptul ca nimeni nu a vazut vreodata un cecen prin partile acelea ale lumii, ca nimeni nu le vorbeste limba și că nimeni nu ar fi in stare sa-i identifice auzindu-i vorbind. In nici un caz militarii occidentali nu ar putea sa-i recunoască (in Afganistan am intalnit ofiteri din diferite țări NATO care credeau ca se află “printre arabi”).

Totusi, mitul functioneaza, e eficace, si s-a ajuns la situatii in care un ziar atat de serios cum e, in principiu, italianul La Repubblica a putut pune in prima pagina o “informatie” care spunea ca, “potrivit unor surse militare, trupele italiene din Irak vor fi atacate de 300 de ceceni sositi din Afganistan” !… Grotescul falsei informatii nu a deranjat pe nimeni: cum ar putea un contingent atat de mare de luptatori straini, plecati dintr-un Afganistan teoretic controlat de occidentali, sa strabata Iranul, care e principalul dusman al afganilor suniți si al musulmanilor ne-șiiți in general, sa ajunga pana in Irak si sa atace trupele italiene?

Mai multe despre asta pe site-ul Europei Libere :

Demonizarea cecenilor, sperietori mondiale
http://www.europalibera.org/content/article/24964254.html

In Afganistan, unde am trăit de asemenea aproape trei ani, am pierdut din cauza asta chiar și prieteni, idioți de ziariști străini, care nu voiau să renunțe la acest mit:

— “In trecătoarea aia îngustă, am fost înconjurați de ceceni care au tras în noi”, mi-a spus odată febril un fotograf ungur.

— “De unde știi că erau ceceni?”

— “Mi-au zis militarii americani cu care eram.”

— “Și ei de unde știau că sînt ceceni?”

— “Le-au interceptat convorbirile.“…

Hohotul meu de rîs a fost nestăpînit:

— “Mai baiete, arată-mi mie militarul american care știe să deosebească o voce în cecenă de una în franceză, sau în klingoniană“…

Așa încât: nu au existat niciodată ceceni în Afganistan. Nimeni nu ne-a arătat niciodată nici cea mai mică dovadă.

In Evul Mediu, tătarii erau chintesenta răului. Astazi, rolul le-a fost atribuit cecenilor, deveniți in presă o amenințare islamistă globală.
——

“Nimeni nu pomenea vreo ură pentru ruși. Nu putea fi ură, pentru că ei nu priveau javrele de ruși ca pe niște oameni…”
Din nou despre Caucaz, din perspectiva nerușinării provocatoare cu care jocurile olimpice au fost plasate acolo–
.
Am mai scris despre genocidurile în serie comise de ruși în deceniile cucerii Caucazului, ba chiar și după (deportările întregi de popoare sub Stalin), și cum pe locul în care are loc Olimpiada (Soci și munții din jur) a fost exterminat poporul ubîh…
.
Cecenii au avut o soartă similară, dar au răzbit până azi.
In Haji Murat al lui Tolstoi (de la numele personajului istoric, răzvrătitul cecen din timpul cuceririi ruse a Caucazului), roman care descrie dementele distrugeri la care se dădeau rușii sub comanda psihopatului vice-rege Iermolov, lucruri la care Tolstoi a asistat si care l-au dezgustat profund, în roman așadar personajul Sado se întoarce în satul său, pe care îl găsește distrus.
.
Cu precizie jurnalistică, Tolstoi descrie ruinele, morții mutilați (propriul fiu al lui Sado) și cum rușii întinaseră fântâna și moscheea, pentru a nu mai putea fi folosite (aici pudicul Tolstoi nu dă detalii, spune doar: Фонтан был загажен)…
.
După care are această tulburătoare imagine :
“Nimeni nu pomenea vreo ură pentru ruși. Ceea ce simțeau cecenii, de la cel mai tânăr la cei bătrâni, era mai puternic decât ura. Nu putea fi ură, pentru că ei nu priveau javrele de ruși ca pe niște oameni, ci era un amestec de scârbă, dispreț și nedumerire în fața smintitei violențe a acelor făpturi, așa încât dorința de a le extermina, precum dorința de a extermina șobolani, păianjeni veninoși sau lupi, le venea cecenilor natural, ca instinctul de conservare…”

Olimpiada de la Soci pe locul unui genocid uitat…

https://cabalinkabul.com/2014/02/08/olimpiada-de-la-soci-pe-locul-unui-genocid-uitat/

Pe 23 februarie 1944 avea loc deporrtarea cecenilor de către Stalin… O întreagă națiune deportată în plin război cu Germania, în scopul ștergerii ei de pe hartă și din istorie.
E greu astăzi să ne putem închipui dimensiunile patologice ale urii lui Stalin (un caucazian, gruzino-oset) împotriva celorlalți caucazieni.

23 februarie 1944 – Operațiunea Lintea: deportarea cecenilor

http://www.europalibera.org/content/article/26863070.html

— Despre limba cecenilor :

Yoga: the Chechen language and its prehistoric contacts with Indo-European…

http://cabalinkabul.com/2013/04/20/yoga-the-chechen-language-and-its-prehistoric-contacts-with-indo-european/

— Despre Cecenia independentista de acum 20 de ani și rolul ei în Caucaz :

Dinți de aur și pantere parfumate: în spatele unui scoop…
http://cabalinkabul.com/2013/01/19/dinti-de-aur-si-pantere-parfumate-in-spatele-unui-scoop-scurta-versiune-romana/

Un interviu cu premiereul cecen în exil, Ahmed Zakaev :

http://cabalinkabul.com/2013/04/21/din-nou-despre-ceceni-un-interviu-cu-ahmed-zakaev/

Un interviu cu omul care a jucat un rol foarte tulbure în relațiile Rusiei cu Cecenia, Boris Berezovski :

http://cabalinkabul.com/2013/03/23/o-poveste-cu-un-obit-interviul-meu-cu-boris-berezovski-oligarhul-revolutionar/

— O legendă cecenă tradusă de mine :

Eroul si Osul Pelvian…
http://cabalinkabul.com/2013/01/29/le-heros-et-los-pelvien-eroul-si-osul-pelvian/

————