Image

Un ipochimen de la In Linie Drepată, secta aia cu mistica pieței care reglează tot și cu multinaționalele care sunt chivotul legii (ei neacceptând adevărul elementar că multinaționalele nu sunt interesate decât de profit și deloc de social) mi-a postat triumfal o poză cu Margaret Thatcher care se presupune că ar găti.

Secta lor întreține cu hârca lui Margaret Thatcher un amor mistic. De altfel, când a murit Thatcher, dacă te-ai fi luat dupa corul de elogii ai fi crezut că femeia militase in cadrul Amnesty International, intr-atât era prezentată ca mare democrată!… Asta, făcându-ne să uităm că fostul premier britanic David Cameron s-a văzut nevoit, acum câțiva ani, sa prezinte scuze Africii de Sud pentru poziția lui Thatcher vizavi de apartheid si pentru ca l-a numit pe Nelson Mandela “un terorist”.

.
Cțt despre fascinația ei pentru Pinochet, aceasta făcea parte din esența intelectuală a lui Thatcher. Cei doi nu erau uniți doar prin interese (Chile a sprijinit Marea Britanie in timpul războiului din Malvine) dar si prin simpatia pentru un sistem economic, neoliberalismul, care si-a cunoscut aplicația cea mai pură in vremea dictaturii militare a lui Pinochet, impulsionat de Chicago Boys si de apostolul lor Milton Friedman.
.
Formula a fost cea a unei dictaturi militare implacabile, insostita de privatizarea aproape absolută a economiei si dispariția oricărui semn de protecție socială…
.
În corul de omagii din jurul Fecioarei de Fier Thatcher (instrument de tortură in Evul Mediu, cum știm de la grupul de heavy metal eponim Iron Maiden), toți experții in PR si spin care ticluiesc acum o petiție pentru beatificarea ei au uitat un detaliu important care sa ne convingă că răposata a fost intr-adevăr umană: nu știm absolut deloc ce mânca, ce bea si ce gătea.
.
Deja anticipez forfăielile iritate ale sectanților ideologiei pieței și mâinii nevazute: cu ce vine ăsta acum, ce tâmpenie frivolă a mai inventat?!… Nu-i nimic. Am cititori serioși care îmi vor mulțumi pentru osteneală.
.
Cei care reactionează așa sînt fie de rea voință si fără argumente, sau n-au făcut un risotto in viața lor, dar in orice caz oamenii ăștia ar fi un dezastru de PR si spin doctori… Gătitul umanizează o femeie politică. Gătitul si băutul divulgat al liderului ii fac pe cetățeni sa accepte lungi războaie si privațiuni si beatificarea ulterioară a liderului sau Timonierei. Toți britanicii care au urat-o pe regina Victoria  (“pitica obscenă”, cum scrie John Fowles in deschiderea romanului Magus) s-au topit de duiosie când au aflat care era băutura ei favorită (“Queen Victoria’s Tipple”, așa cum e descrisă in manualul de băut al lui Kingsley Amis Everyday Drinking): jumătate de litru de vin roșu (oricare) + whisky (oricare) … se amestecă bine. “The quantity of Scotch is up to you”…
.
Așa că, jurnalist devotat, m-am pus pe căutat pe internet ce manca si gatea Thatcher, înainte de a solicita un acces la arhive… Drace!… In milioanele de linkuri nu găsesti mai nimic, un black out total, ca si in cazul Maicii Tereza… Femeia asta nu a făcut niciodată măcar o omletă. Doar așa se explică vidul total în jurul vieții ei domestice.
.
Bun, am găsit asta in Men’s Health: înainte de a deveni premier in 1979, Thatcher a pierdut 10 kg in doua saptamâni urmând o dietă care consta in whisky, spanac si 4 ouă pe zi… Hm!… O anecdotă care o face suspect de umană :
http://www.menshealth.co.uk/food-nutrition/healthy-eating/eat-like-the-iron-lady
.
Men’s Health sînt însă cunoscuți a minți in legătura cu regimurile propuse, iar despre whisky mai știu si eu câte ceva: nu te slăbește.
.
Image
.
Pe Hungry Presidents o vedem prefacandu-se ca mănâncă fish and chips.
http://hungrypresidents.tumblr.com/post/31681746624/margaret-thatcher-eating-fish-and-chips
Mda… si mie mi s-a întâmplat sa cumpăr odată un hotdog. Am rugat pe cineva sa mă fotografieze si păstrez clișeul pentru când voi da in judecată pe cine mă va trata de elitist.
.
 Image
.
Am mai aflat din Times ca știa sa folosească betisoarele chinezesti, dar că o gravă problema de stat, când a călătorit in China, a fost problema sandwichurilor care aveau sa fie servite in pauzele dintre convorbiri :
 http://www.thetimes.co.uk/tto/news/politics/article3719844.ece
.
 Image
.
Dar mai ales… dar mai ales…
Image
Exact când mă pregăteam sa-i accept o oarecare latură umană si necalculata am dat peste singurul clișeu care o arată gătind… Avea 50 de ani atunci, mizanscena e răcnitoare, iar în tigaia pe care o ține imprudent la vedere se vede că nu e decât un pic de apă.
.
De unde știu? Cei care întreabă asta se trădează ca mâncatori de șaorma si pizza congelată… Ei o merită pe Thatcher.
.

Hopliți ai dreptei românești au încercat să mă convingă că sunt nedrept și că Thatcher de fapt știa să gătească… Dovezile ar fi că într-un articol din the Telegraph, ziarul dreptei anti-europene și anti-franceze, ni se spune ca odată Thatcher i-a învățat pe francezi să MAKE proper British breakfast…

Atenție, make breakfast înseamnă să deschizi o conservă de fasole cu cârnați și să faci cafea… Articolul nu spune COOK breakfast…

A doua dovadă ar fi că în obituariul din National Geographic pe web ni se spune că îi dădea de mâncare lui bărbatu-său și membrilor cabinetului… Grotesc… Așteptăm ca unul din membrii de atunci ai cabinetului să povestească asta, nu un ziarist american într-un obituariu.

Cf. și:

Thatcher – inamica liberalismului politic…

https://cabalinkabul.com/2013/04/12/thatcher-inamica-liberalismului-politic/