image
Pe  Behgjiet Pacolli, vice-prim-ministrul kosovar si scurta vreme preşedinte, in 2011, l-am cunoscut la Kabul, in urma cu cativa ani intr-un moment care ar fi trebuit sa-mi arate ca diferenta intre politica si fictiune e doar una de stil… si rabdare. Pacolli e omul care m-a invatat ca in viata trebuie uneori sa faci si bine, numai ca sa derutezi.
.
Era in 2004, iar eu conduceam la Kabul o statie de radio locala, care functiona cu fonduri internationale. Trei functionari ai Natiunilor Unite fusesera in acea toamna rapiti de niste gangsteri locali, afgani, al caror nume era cunoscut de toata lumea. Erau insa gangsteri bine protejati politic, la nivel local, si nici NATO, nici fortele americane nu faceau nimic pentru a-i elibera pe acei ostateci, dintre care una era o femeie din Kosovo.
.
Si iata ca deodata a sosit in Kabul, cu un avion privat si o valiza de bani, un milionar din Kosovo, care, prezentandu-se la statia mea de radio, a cerut politicos sa i se permita sa transmita un mesaj catre talharii rapitori. Behgjet Pacolli nu parea deloc iesit dintr-un scenariu de James Bond, in ciuda avionului privat si a valizei cu bani. Cum ne-a spus-o de la inceput, noua, ziaristilor straini din Kabul care l-am ajutat sa-si transmita mesajul catre gangsteri, anuntand ca e gata sa plateasca pentru ostateci, ceea ce ne-a spus de la inceput a fost ca el vrea sa devina intr-o zi presedinte in Kosovo. Eliberarea ostatecilor era doar un mic pas spre construirea unei reputatii.
.
Pacolli era – si este – un om cu averea dubioasa, dar dispus chiar sa faca bine ca sa-si atinga scopul. Or, scopul lui era doar acesta: sa ajunga presedinte in Kosovo. I s-a spus, atunci in Kabul, ca nu face bine sa plateasca pentru ostateci, pentru ca asta va incuraja noi rapiri in viitor. Dar, printre ostateci era acea femeie din Kosovo si asta – stia el – avea sa-i aduca credit la el acasa.
image
Pacolli e kosovarul obscur, fost bodyguard al lui Tito, instalat in Elveția, a cărui “firmă de construcții” a primit contractul de renovare a parlamentului rus (“Casa Albă”) după ce Ielțîn l-a bombardat în 1993, făcând apoi afaceri uriașe cu fostul sef al Kremlinului, care l-a pasat lui Nursultan Nazarbaiev, posesorul pe viață al țării fantasmagorice numite Kazahstan, 16 milioane de locuitori, insa mai mare decât toată Europa.
Acolo, Pacolli construieste o parte din noua capitală, Astana.
.
L-am ajutat atunci, în Kabul, sa-si transmita mesajul rapitorilor, iar ostatecii au fost eliberati.
.
In primăvara lui 2011, Behgjet Pacolli a fost in sfarsit ales presedinte de catre Parlamentul din Kosovo. A rămas insa Preşedinte scurta vreme, iar alegerea a fost cu scandal de la inceput, pentru ca a avut loc la limita voturilor, iar noul presedinte s-a dovedit suficient de nepasator pentru a-si lasa fotografiate mainile in vreme ce trimitea un sms ambasadorului american din Kosovo, cerandu-i sfatul. Acelui ambasador, pus in incurcatura, Pacolli incerca probabil sa-i explice ca in viata uneori trebuie sa faci si bine, numai ca sa derutezi.
.
Despre ce se întâmplă în guerilla cu fiscul după ce stai mult timp în Afghanistan:

Fiscul belgian si un bodyguard analfabet pe nume Chewbacca…

https://cabalinkabul.com/2013/02/27/fiscul-belgian-si-un-bodyguard-analfabet-pe-nume-chewbacca/

For an English version of the story:

Behgjet Pacolli, the Kosovo Maecenas – doing good in order to confuse

http://www.neurope.eu/article/behgjet-pacolli-kosovo-maecenas-–-doing-good-order-confuse

—-