Image
Scenariu si regie (si ceva producție):  Paul Thomas Anderson; cu: Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman si  Amy Adams.
.
Acest Paul Thomas Anderson are in mod clar o problemă cu finalul filmelor. Deja Magnolia lui, un film frumos si tulburator, fusese stricat iremediabil de ploaia de broaște din final. The Master e însă un film care nici măcar nu are un final…
.
Tocmai asta te lasă perplex: de-a lungul filmului, unde ruina umană Joaquin Phoenix cade sub influența mincinosului guru ocult Philip Seymour Hoffman (mincinos prin definitie, ca orice guru), te tot intrebi: cum naiba se va termina povestea asta hipnotica? Ei bine, nu se termina in niciun fel, iar prezenta cronică de cinema nu riscă sa divulge un final inexistent.
.
Mda, o fi si influența romanului lui John Fowles, The Magus, care de asemenea se termina “in coadă de pește”, făcând atunci ca cititorii furioși să-i scrie romancierului cu solicitarea unui sfârșit clar, ceea ce el s-a păzit să furnizeze.
.
Mai stii? o fi o tehnica nu neaparat narativ-manipulatorie, ci leneș-necreativă: nu stiu cum să ispravesc o istorie si atunci o las mai bine afectat-neterminată, sperând că mulți vor găsi asta original. E deja atitudinea unui șef de sectă.
.
Bref, filmul nu are sfarsit, dar are un început si mijloc suficient de savuroase pentru a merita sa fie văzut. Figura răvășită a alcoolicului irecuperabil și violent Joaquin Phoenix infruntându-se permanent cu rictusul manipulator al nu mai puțin alcoolicului (în ascuns) guru Philip Seymour Hoffman risca sa vă revină si in somn, cu toate discuțiile lor despre originea omenirii, reincarnare si faptul ca umanitatea a fost creată de extraterestri.
.
Căci guru de pe ecran nu e altcineva, in ciuda denegațiilor frenetice ale regizorului, decât fondatorul Scientologiei, scriitorul de literatura SF ( proastă) Ron L. Hubbard.
.
Aceasta sectă nefasta, cu doctrina ridicolă si hrăpăreață, ii are ca membri eminenți si finanțatori la fel de eminenți pe Tom Cruise, John Travolta, Chick Corea, Nicole Kidman, Kelly Preston, Priscilla Presley sau Lisa Presley… Doctrina lor, cu semințele de extraerestri, reincarnarile si purificarea, e prea stupidă ca sa o rezum aici, insa e suficient daca amintesc ca in multe tari europene scientologii sint considerati printre sectele periculoase (escrocarea membrilor, hărțuirea lor, oameni aduși la ruina si sinucidere), in vreme ce in America secta are statut de religie, deci… nu plătește taxe.
.
Picanteria este că Paul Thomas Anderson a lucrat deja cu fanaticul scientolog Tom Cruise, in Magnolia, filmul încheiat cu ploaia de broaște.
.
Jocul actorilor, apropiindu-se periodic si abil de cabotinaj, doar cat sa te neliniștești daca nu cumva chiar vor deveni caricaturi previzibile, e de nivelul a tot ce s-a văzut mai bun la Oscaruri, unde filmul a fost nominalizat in toate categoriile de actori (fără sa ia nimic).
.
Manipulatorul guru e înspăimântător in goliciunea lui sugerata…
.
… dar, in spiritul filmului, aceasta cronică se
nu va
.
adică
—-