Copiii mei au avut in vizita o prietena de-a lor, o fetita vegetariana!… Pe langa faptul ca asta mi-a pus probleme culinare, intrucat nu prea am stiut ce sa gatesc si am facut doar niste macaroane fara gust, fetita vegetariana mi-a mai lasat in urma si niste probleme morale.
.
La varsta ei, neavand decat treisprezece ani, vegetarianismul i-a fost inculcat – desigur – de parinti. Ea a venit insa cu un vegetarianism militant, care i-a perturbat pe ai mei. Le-a explicat ca e rau sa mananci iepurasi si gainute, iar a consuma carne de vaca e aproape o crima. Dupa care le-a expus noua teorie, cum ca mancand carne – in special de vita – distrugem planeta. Cresterea vitelor produce gaze cu efecte de sera, adica vanturile trase de vaci, iar animalele destinate abatoarelor mananca pe largi terenuri agricole care ar putea fi folosite pentru a cultiva recolte vegetale, hranind astfel mai multi oameni, mai sanatos.
.
Dupa ce a plecat micuta predicatoare, copiii nu au mai vrut sa se atinga de friptura si ma priveau de parca eram unul din ticalosii fara suflet din Avatar. Vroiau sa manance tofu – adica pasta de soia – si au incercat sa ma trimita sa cumpar linte si buruieni exotice. Am fost nevoit sa trec la o necrutatoare contraofensiva ideologica.
.
Le-am explicat ca noi nu suntem facuti sa mancam doar vegetal, ca avem nevoie de proteine animale ca sa intelegem bine lectiile de algebra si ca stramosii nostri preistorici mancau in special carne… ca daca avem dinti incisivi si canini, aceia sunt pentru a sfasia carne mormaind de placere, iar nu pentru a sparge grăunțe uitandu-ne in gol.
.
Stateau la indoiala, dar i-am luat pe nepregatite cu un argument de care cred ca am sa fiu mandru toata saptamana: regimul vegetarian e mai distrugator pentru planeta decat cel carnivor. Vegetarienii afectati vor cu totii plante, legume si cereale exotice ca sa-si faca fierturile lor budiste si tibetane… or toata verdeata aia scumpa e adusa cu avioanele, deci polueaza mai mult decat niste amarate de vaci care trag vanturi pasnice. Am fost invingatorul ideologic al zilei, mi-am recapatat prestigiul atacat de niste fatarnici care se folosisera de un copil, iar azi am sa le dau ce am prin frigider: le fac o tochitură cu slanina si carnati.