Image

IMPORTANTE SI REALE STIRI DE LA SUMMITUL UE (pe masura ce se intâmplã)…

Acest summit de primăvară (14-15 martie)  al presedintiei irlandeze a UE marchează o dată tristă in istoria Uniunii Europene. Nu numai ca importanța lui pompoasă de “summit de criză” a fost redusă la nimicnicie prin respingerea, ieri, a “bugetului de criza” de catre Parlamentul European,
Cf.
Parlamentul European respinge bugetul de criză – revolta eurodeputaților
 http://www.europalibera.org/content/article/24927838.html
.
… dar s-a decis –si știm ca decizia e pentru totdeauna– că jurnaliștii nu vor mai putea mânca gratis pe durata unui summit european de acum inainte.
.
Dezastrul, in ochii presei, e total.  Se renunțase deja de un deceniu la lăudabilul obicei de a oferi “atenții” ziaristilor… Pana la începutul anilor 2000, se obisnuia ca fiecare tara care poseda presedintia rotativa, de sase luni, a UE sa le ofere ziaristilor cate un sac/cutie/ladita, la sfarsitul reuniunilor la varf, numite Consiliu European, si din care fiecare tara trebuie sa organizeze cel putin doua in timpul presedintiei sale. Unii dintre ziaristii mai vechi inca isi amintesc cu duiosie timpurile bune in care membrii presei primeau ceasuri (summitul din Luxembourg, 1997), un lector MP3 (Olanda, 2004), cravate de matase si sticle de sampanie (Helsinki, 1999) etc.
.
Zgarcitii de britanici au pus capat acestui frumos obicei, pretextand, cand au deținut ultima oara președinția UE, ca banii care ar fi trebuit dati pe cadourile ziaristilor vor fi dedicati cercetarilor medicale privind SIDA. Nimeni nu s-a ostenit sa verifice daca asta s-a facut intr-adevar…
.
S-au mai dus si vremurile bune in care intalnirile la varf se tineau intr-un loc exotic sau luxos din tara care detinea presedintia… Aaah, mancarea divina, la discretie, de la summitul din Nisa (Franta, 2000), sau valurile de alcool gratuit cu care presa s-a mentinut in forma la Helsinki in 1999!… Astazi insa toate intalnirile sefilor de stat se tin la Bruxelles, in neprietenosul bunker numit Justus Lipsius, de la numele unui cenusiu umanist flamand din sec. al XVI-lea, cladire situata in cel mai neprietenos cartier al Bruxelles-ului, cartierul european.
.
Locul e deprimant, inconjurat de politie in timpul summiturilor (azi are loc si o manifestatie a sindicatelor), iar bunkerul summitului se afla exact vizavi de cladirea in forma de stea de mare pleostita a Comisiei Europene, cea care zece ani de zile a fost inchisa pentru a fi curatata de azbestul cancerigen din ziduri, o oroare arhitecturala numita Berlaymont, dar pe care localnicii nemilosi au botezat-o Berlaymonstru.
.
 Summiturile au loc asadar in cladirea Justus Lipsius, pe care eurocratii care se forteaza sa aiba umor o numesc Just Lips… in engleza: “doar buze”…, fiecare fiind liber sa inlocuiasca punctele cu o destinatie apropiata acelor buze.
.
Dar, dar…
Ziaristii vor fi de acum inainte fortati sa plateasca si pentru mancare si pentru amaratul de vin de masa spaniol, greu, de tanin si care se vinde oricum numai in timpul meselor, s’il vous plaît!. Știu ca multi dintre dezamagitii din breasla au devenit deja eurosceptici.
—–
Iata platoul meu la doua summituri succesive (redau descrierea de atunci; am mâncat dinadins în același loc, pentru fotografie):
 image
Summit 1 (Danemarca) :
Vreo cinci mii (5.000) de umani se îmbuibã gratis ( jurnalisti, jandarmi belgieni si oameni de-a valma).
Danemarca fiind gazda, avem la pranz multe chestii mici daneze, intr-adevar):
.
— ca antreuri, felii de somon crud lîngã care s-au tras niste linii albe ca de cocaina, insa astea sint din hrean; am mancat vreo 5 si stiu ca transpiratia mea va fi un extract de Omega3, 4, 5, etc.; alte antreuri daneze includ blinele acoperite cu o pasta din ceapa rosie si sfecla ciopartite impreuna. De ignorat.
.
Pentru mancarea propriu-zisa, dupa ce se evita abil the Salad Bar, unde fac coada toate secretarele, avem de ales intre trei Meat Corners, un Fish corner, si un Pasta corner (a carui pretentie de autenticitate daneza e discutabila).
.
La Fish corner au fileuri de rosioarã (rouget) decorate cu fructe de mare. Le intorc spatele pentru ca, fiind eu nu doar un bucatar exceptional, dar si o persoana normal constituita in creier, stiu ca la 5.000 de musterii pe orã, totul a fost congelat.
.
La un Meat Corner au ceva pui, pe care il evit instinctiv, puiul industrial fiind absolut fad… e drept ca pieptul de pui a devenit mancare nationala in România, însã nu e altceva decît celulozã proteinatã.
.
Al doilea Meat Corner are steak-uri enorme, dar deja trase pe tavã, iar pentru gustul meu (poftim informatie) sînt prea facute, eu mananc carnea ca ãia din caverne care pictau peretii grotei cu ce le curgea din gurã.
.
Alegerea mea judicioasã a fost Meat Corner 3 : picior de porc cu mãmãligutã (polenta, in coltul din stanga sus al tãvii aranjate dinadins neestetic, pentru a reda atmosfera sinistra a summitului).
.
Vinul e in sticlute cu dop de tabla, ca in avion. Cel alb -un Chardonnay Patriarche din Franta- e bine la rece si acceptabil, insa sticlutele sint ridicol de mici si trebuie sa-ti umpli tava cu ele ca sa bei ca un om, ceea ce nu mi se pare ecologic (prea multe ambalaje). Cel rosu e cam la fel, dar ne-rece.
.
In franceza colocviala, o sticla goalã de vin, chiar daca sta in picioare, se numeste “un cadavre”.
.
 image
Summit 2 (Cipru –o țară falimentară)
.
Ca s-o facem scurtă: acolo unde te-ai fi așteptat ca cipriotii sa vina cu ceva bucătărie levantina, iată ca se dau moderni cu niște fantezii moleculare :
.
Antreu :
Spumă de păstrăv si un fel de piftie de alge in formă de Oda Bucuriei.
.
Sarea de mare zgrunțuroasă presărată pe ele e foarte bună. Măcar atât.
.
In rest, totul e tratat prin catering local, belgian. Fileurile de roșioară, de pildă, au ca garnitură andive (chicons, chives) legumă belgiană prin excelență, singura nota mediterano-otomana fiind data de grâul bulgur, pe care dă bine un firicel de ulei de masline cu lămâie stoarsă.
—-
Toate aceste firme de catering sint acum ruinate. Anul trecut, jurnaliștii inghitisera la summituri mâncare de peste un milion de euro… Asociaţia Presei Internationale din Bruxelles tocmai a lansat un protest oficial, pe care ma grăbesc sa-l semnez.
—-