Image
Marc Chagall : Entre chien et loup, 1938-43.
Am avut reconfirmarea recent ca titlurile sint traduse tîmpit si alandala in România, ca si cum traducatorii, presupusi oameni de cultura, nu si-ar da seama ca un titlu iti furnizeaza adesea cheia unei opere (film, carte, pictura, etc.)…

Am vazut ca romanul frantuzesc “cult” Le Diable au Corps (Raymond Radiguet, 1923) a fost tradus cu titlul: Cu Diavolul in Trup… Titlul românesc e stupid din toate punctele de vedere: e pretentios si nu suna romaneste, in primul rînd. “Le diable au corps” in franceza e o expresie banala care, aplicata unei fete sau femei inseamna ca “are pe dracu in ea”, e “data dracului”, dar si: “are pe vino-ncoace”… “E data dracului” suna romaneste, pe cind “cu diavolul in trup” (în trup !) suna ca dracu si ne trimite la exorcisme, sau la Alien.

Nepasarea fata de titluri e insa veche, fie din lene, fie din nestiinta:

Filmul “Ce se-ntîmplã, doctore?” (What’s up, Doc?) – In engleza americana, unde expresia vine din desenele animate cu Bugs Bunny, e un cliseu vulgar de tradus prin : “Ce faci, sefu’?”/ “Cum e, sefule?”, etc… “Ce se-ntîmplã, doctore?” suna iarasi timpit.

Unora le place jazzul”!… Tuturor (la toti) le place jazzul in acel film… “Some Like It Hot” era un joc de cuvinte pe stilul particular de jazz “hot” si femei, adevarate sau nu, care erau “fierbinti”.

400 de lovituri”, filmul lui Truffaut, cu copilul care fuge de la scoala… Traducere total idioata… In film nu exista nici lovituri si nici cifra 400… “faire les 400 coups” in franceza inseamna “a duce o viata dezordonata”, a nu respecta regulile… si prin extensie: a chiuli de la scoala… In româna, filmul ar fi trebuit sa se numeasca simplu: “Chiulangiul”.

Laurii idioteniei ar trebui insa sa-i revina titlului dat tabloului lui Chagall, in toate albumele romanesti: “Intre caine si lup“!… Nu e acolo niciun lup si niciun câine… “Entre chien et loup” in franceza inseamna “asfintit”… “caderea noptii”… E ceea ce vedem in tablou, unde pictorul se pupa pe furis la asfintit cu muza lui intr-un sat nenorocit.

—————-