Image

Am insotit o prietenã in pelerinaj la unul din acele temple moderne care e o hală IKEA si am evadat de acolo tîrziu, istovit, cu pãrţi ale creierului obliterate durabil si cu panica de animal hăituit pe care o incerc doar cind sint forţat sa dau teste IQ.

IKEA ma terorizeaza chiar mai rau chiar decat acele odioase teste impuse acum pana si in institutiile UE, unde nu mai poti fi nici portar daca nu le dai.

​Pus nas in nas cu șirurile alea de diagrame drăceşti unde trebuie sa completezi rapid ce lipseste, ma cuprinde o ură neputincioasa. Invariabil, testele spun ca am un indice de inteligenţã cu mult sub media planetara.

La fel de uniformă, implacabilă si nivelatoare ca si testele IQ, religia IKEA a fagocitat insidios ratiunea umanilor. Pana si in Pakistan am zãcut in camere de hotel unde mobila ascetica inca mai purta resturi de eticheta cu numele alea de demoni nordici cu care ne hipnotizeazã dulapurile IKEA.

IKEA e chiar mai rau decat o religie: e o secta. Ca in orice secta, ți se repetã ca te vei purifica si vei deveni mai bun montandu-ti singur uneltele de mantuire dupa reguli stricte, decise de un guru frugal, însã cosmic de bogat, care îti ia banii in schimbul unor bileţele indescifrabile pe care si-a mazgalit pravilele opace: acele dracesti si imposibil de urmat instructiuni de asamblare care nu lasa loc creativitatii personale. Gurul e aici octogenarul miliardar suedez Ingvar Kamprad, simpatizant nazist in tinerete, fondatorul firmei si al sectei IKEA si unul din cei mai bogati oameni de pe planeta.

Totul zumzãie discret a sectă înăuntru, de la muzica conceputa pentru spalarea personalitatii, pana la tehnica manipulatorie prin care esti atras sa-ti petreci viaţa acolo, impingand un carucior prin labirintul ce trebuie obligatoriu parcurs pana la capat, trasat dinadins fara scurtaturi; ba chiar facut sa maninci acolo dimineata, la pranz si seara chiftele in sos tomat si alte preparate ce dau adictie religioasa. Toate astea ca sa trudesti a doua zi, injurand disperat si asudand dizgratios, caznindu-te pe o oroare schioapa care in final nu va semăna deloc cu ce ai vazut in magazin si pe care, dupa ce ai platit-o, tot tu ai carat-o in sicriele alea din carton.

Am remarcat ca doctrina manipulatorie IKEA actioneaza mai ales asupra creierului feminin. Ele ii trag acolo pe amaratii de barbati care presimt animalic, fara a gasi o scapare demna, ca vor fi supusi unui test IQ decisiv: pe langa cel estetic, al alegerii mobilei si accesoriilor, va veni momentul asamblatului viril si inteligent acasa.

Pe aceste femei IKEA as vrea sa le pot monta eu, daca mi se pun toate piesele la dispozitie. In general, când sînt lăsat slobod, fara instructiuni precise, asamblez foarte creativ, ba chiar imi raman câteva mâini de şuruburi si stinghii inutile.