Image

Scrisesem odată textul ăsta, urmărind in Zagreb niste manifestații ale tinerilor. E clar că va trebui să-l modific, sau să-l retrag.

Nu mai corespunde realității.

Ceva se schimbă chiar acum, ba chiar numai in bine.

Oare în Romania fetele sunt de stânga sau de dreapta?…

Asa m-a intrebat cineva, anul trecut la Zagreb, in Croația, in timpul unei manifestatii antiguvernamentale: “in Romania fetele sunt mai degraba de stanga sau de dreapta”?…

E drept, eu am fost cel care ma aratasem surprins de masa feminina a manifestatiei. O majoritate a protestatarilor erau femei tinere, in mod vizibil din mediul urban,  aratand sofisticat, cu craci design, in toate formele si dimensiunile, unele bronzate-tatuate, altele palide-gotic si probabil strapunse cu tije metalice prin locuri nebanuite, ceea ce nu le impiedica sa care banderole si pancarte.

Surprins de intrebare, am raspuns spontan ca, “drace, cred ca in Romania fetelor nici ca le pasa de politica”… Generatia de azi din Romania e probabil cea mai depolitizata din intreaga Europa.

In Romania nu s-ar putea aplica un dispozitiv sociologic empiric, care functioneaza in alte tari si care ne permite sa constatam ca, statistic, in Italia sau Spania fetele sunt de stanga, iar baietii de dreapta… Desigur, societatea de consum furnizeaza aici o explicatie: baietii italieni inca mai cred ca un ceas scump poate fi un instrument de seductie. Un model de cuplu urban in Italia este ca ea e ecologista, iar el liberal si obsedat de fotbal, care, cum se stie, nu prea e o ideologie de stanga… In Franta e invers: in mod straniu, fetele franceze sunt mai conservatoare decat baietii. In Germania intalnim iarasi o situatie total diferita, pentru ca germanii pot fi si una si alta in acelasi timp, astfel incat acolo cam toata lumea e de centru… In Croatia, fetele sunt pro-europene, in schimb baietii – impinsi de machismul balcanic – isi zic de dreapta si anti-europeni, intaratati si de condamnarea  la Haga a unor generali croati, si asta cu toate ca majoritatea tinerilor croati n-au facut razboiul, incheiat acum 16 ani…

Romania e insa cea mai depolitizata societate; liniile actuale de fractură între “băsiști” și “antibăsiști” nu au niciun sens; in Romania, a flirta vorbind politica e o marca de prost gust batranicios. Ca intr-o societate saracita cultural, in imaginarul romanesc al seductiei nu exista camaraderia politico-erotica… Cine isi pune totusi eticheta politica, o face adesea aiurea… de pilda: „liberal-conservator”, cum am auzit recent… nevazand ca e o apropiere de cuvinte fara sens… bașca obsesia cu dreapta… că trebuie să-ți zici de dreapta ca să fii cool și trendy…

Mi-am facut toate aceste reflectii in Zagreb, in vreme ce urmaream un fenomen social care ar fi insolit in Bucuresti: dupa manifestatie, o fata citea concentrata Chomsky pe scaunul de la bar, si jur ca mai era si tatuata si chiar citea!…

——